10. 11. 2006 | Mirek Ondra

Česko U16 4:2 Švýcarsko U16

Historicky první mezinárodní zápas na benáteckém ledě vyzněl příjemněji pro domácí. Čeští mládežníci byli celý zápas na koni a tak si zaslouženě připsali vítězství. Nasazení, bruslení, kombinace, napadání. To jsou jedny z mnoha věcí, z kterých by si kterýkoliv druholigový klub mohl vzít od mladých hokejistů příklad. V článku naleznete rozhovory s Jiřím Rosolem a Rogerem Baderem, trenéry obou reprezentačních výběrů a vše o čtvrtečním přátelském zápasu.

Ti, kdož ve čtvrtek zavítali na benátecký zimní stadion, určitě nelitovali. K vidění byl velmi pěkný hokej, který dopadl lépe pro české barvy.

První opravdu vážnou šanci na otevření skóre měli hosté. Příliš dlouho ale váhal před bránou švýcarský útočník a český gólman Marek David s pomocí fotbalové robinsonády gólovku lapil. Švýcaři byli ze začátku rozpačití, problémy měli s přechodem přes útočnou modrou a tak naši zákonitě trestali. Na první gól tak museli diváci čekat do konce dvanácté minuty. Křížnou přihrávkou našel před bránou kapitán týmu Ladislav Máša nekrytého Romana Chloubu, ten akci zakončil prudkou střelou k levé tyči a nedal tak Benjaminovi Conzovi sebemenší šanci. Do další šance se řítil v osmnácté minutě Ondřej Palát, udělal výtečnou kličku obránci, na brankáře se vytasil s blafákem do bekhendu, ten však jeho pokus kryl. O necelou minutu se ale stav opět měnil. Jeden z nejlepších hráčů zápasu, český reprezentant Roman Chlouba, vyslal zpětnou přihrávku zpoza brány, Ladislav Máša trefil pouze brankáře Conze, poté však Georg Mavrojanidis měl snadnou práci a do opuštěné klece zvyšoval na 2:0.

Druhou třetinu poznamenal hned v úvodu hrubým zákrokem Nicolas Steiner. Za jeho ostrý střet před domácí střídačkou byl potrestán pěti minutami současně s trestem do konce utkání. Tento nehokejový zákrok přiměl rozhodčí zpřísnit udělované tresty, a tak se druhé dějství odehrávalo převážně s hráči na trestných lavicích. Poměr vyloučených v této třetině byl 5:5. Ve hře čtyři na čtyři nahodili Švýcaři puk po pravém mantinelu, brankář Marek David si sjížděl pro kotouč, jenže nerovnost u dvířek pro rolbu poslala puk zcela nečekaným směrem. Přímo na hokejku Fabiana Brema. Bezmocný gólman českého výběru tak mohl z rohu hřiště sledovat jak švýcarský útočník ve 28. minutě snižuje na 1:2. V čase 35:18 však Češi svůj náskok opět zvýšili. Antonín Honejsek mezi kruhy sklepl puk pro Víta Jonáka a ten střelou mezi betony vyučil brankáře Conze. Pěkná hokejová akce byla vidět na straně Švýcarů. Luca Camperchioli po kombinaci s Ryanem McGregorem poslal svou střelu švihem do břevna, od kterého zamířil touš do české brány. Země helvétského kříže tak opět snížila na rozdíl jediné branky.

Finální třetina byla v jasné režii českých hráčů. Ve čtyřicáté sedmé minutě míchal puk za bránou Oldřich Heža, který našel přesnou náhrou Ondřeje Paláta. Ten však se šancí nenaložil dle svých představ. Ruce nad hlavu tak mohli čeští borci zvednout až 54. minutě. Po nahrávce Lukáše Kucsery trefil skulinu mezi Conzovými betony Oldřich Heža. V závěru třetiny pak rozhodčí, kteří v zápase odvedli stoprocentní výkon, zabránili šarvátce před švýcarskou střídačkou.

Český výběr zaslouženě vyhrál a do dalších zápasů v Kolíně a Nymburce může nastoupit v o něco uvolněnějším nasazení. Diváci na těchto dvou druholigových stadionech by si toto měření sil rozhodně neměli nechat ujít.

Branky a nahrávky: 12. Roman Chlouba (Ladislav Máša, Georg Mavrojanidis), 19. Georg Mavrojanidis (Ladislav Máša, Roman Chlouba), 36. Vít Jonák (Antonín Honejsek), 54. Oldřich Heža (Lukáš Kucsera) - 28. Fabian Brem, 39. Luca Camperchioli (Ryan Mc Gregor)
Vyloučení: 8:8 (navíc Švýcar Steiner 5 + do konce utkání)
Využití: 1:0

Sestava českého výběru: Marek David - Petr Šenkeřík, Tomáš Mikulaštík, Jiří Dohnal, Lukáš Karlík, Martin Pláněk, Lukáš Kužel, Michal Axman, Jiří Brabenec - Ladislav Máša, Georg Mavrojanidis, Roman Chlouba - Rostislav Marosz, David Tůma, Jiří Mackal - Vít Jonák, Antonín Honejsek, Martin Žák - Ondřej Palát, Lukáš Kucsera, Oldřich Heža
Trenéři: Petr Rosol, Jiří Šolc
Manager: Martin Hosták

Sestava švýcarského výběru: Benjamin Conz - Romain Loeffel, Luca Camperchioli, Dominik Schlumpf, Nicolas Steiner, Ramon Untersander, Thomas Mettler, Samuel Coppey, Mathieu Maret - Renato Engler, Reto Schaeppi, Fabian Boss - Gavin Blaser, Ryan Mc Gregor, Nils Berger - Fabian Brem, Dominic Hobi, Matthias Rossi - Yannick Herren, Steven Nicolet, Benjamin Antonietti
Trenéři: Roger Bader, Christph Schenk
Manager: Bruno Suri

Foto ze zápasu na www.press-photo.net.

Audio:
Rozhovor trenérem švýcarské šestnáctky. Rozhovor je v němčině, jeho přepis do češtiny Vám přineseme co nejdříve.
Pozápasový rozhovor s litvínovským bardem Petrem Rosolem. Krátce pohovořil o mládežnické hokejové základně i o podmínkách na druholigových stadionech.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!