16. 10. 2009 | Tomáš Nejedlo

Odčiní Benátky sérii porážek proti Havířovu?

Prvoligová soutěž má o tomto víkendu na programu již své jedenácté pokračování. Benátečtí hokejisté v něm přivítají celek Havířov Panthers, který se nachází na předposlední příčce. Havířovští nevstoupili do sezóny podle vlastních představ, ale k řece Jizeře dnes rozhodně nepřijede odevzdaný soupeř a zápas tak opět bude nesmírně těžký. K lepším výsledkům by Havířovským měl pomoci také olympijský vítěz z Nagana David Moravec, který přišel na hostování z extraligového Třince. Zápas na benáteckém zimním stadionu startuje v sobotu 17. října a úvodní buly bude vhozeno v 17 hodin! Sledovat samozřejmě můžete i tradiční on-line přenos!

Představujeme soupeře - HC Havířov Panthers

Přestože je město Havířov velice mladé, (vzniklo teprve v roce 1955), počátky nynějšího hokejového klubu se datují již rokem 1928. Zpočátku to byla hra víceméně zaměřena na nácvik a trénink bruslení a výuku základních pravidel tohoto nového sportu, který do Evropy přivezli počátkem minulého století Kanaďané. Vše se pochopitelně odehrávalo pod širým nebem a jako kluziště posloužil zamrzlý rybník Liberďák, který svými rozměry z okolí nejvíce vyhovoval. Jelikož většina hráčů, kteří se scházeli po práci k této nové zábavě, byli zaměstnáni na šachtě Nová Jáma (nynější Důl Lazy), záhy došlo ke změně "ledové plochy". Rybník Panščok, na kterém se tito nadšenci začali scházet, ležel totiž hned vedle této šachty.

A již v roce 1931 došlo k registraci hokejového klubu, zastřešený Klubem českých turistů, pod názvem KČT Lazy. Župní přebor hokejový klub KČT Lazy hrál až do roku 1939, kdy jeho činnost byla násilím přerušena II.světovou válkou a obnovena až po jejím skončení, na podzim v roce 1945. Název klubu se postupně měnil na AZ, HC, HC Femax, Panthers a Havířovská hokejová společnost.

Pojďme si nyní představit kádr havířovského klubu. Celek ze Slezska se může spoléhat na kvalitní brankářské duo. Jakub Čech je zkušeným gólmanem, neboť má na svém kontě odchytané extraligové starty v dresu Zlína či Havířova. Druhým gólmanem je vítkovický Tomáš Vošvrda, který se v minulé sezóně dokonce účastnil mistrovství světa dvacetiletých.

V obraně působí zkušený Tomáš Klimeš, který v minulosti hrál extraligu v pražské Slavii a zahrál si mj. také v Mladé Boleslavi. Dalším ostříleným borcem je Filip Štefanka, jenž naší nejvyšší soutěž okusil v Třinci nebo ve Vsetíně. V nedávné době přišel vyztužit zadní řady David Rangl z Šumperka. V letním období do druholigové Orlové odešel obránce Alexandr Hegegy. Ten sice hrál extraligu v Třinci, ale protože studuje, druhá liga je pro něj momentálně dostačující soutěž.

Do útoku se vedení klubu podařilo přivést vskutku zvučné jméno. V havířovském dresu totiž nastupuje olympijský vítěz z Nagana a autor vítězné branky na MS 2001 v Německu David Moravec. Ostřílený borec zamířil do Havířova z Třince a měl by vnést do hry hlavně zkušenost. Hodně si vedení slibuje také od příchodu olomouckého Petra Žajgly nebo od Filipa Smejkala s Adamem Červenkou. Nejproduktivnějším hráčem je zatím Michal Velecký. Z polského Sosnowiece se do Havířova vrátil miláček ochozů Martin Piecha.

Havířovu náleží předposlední příčka

S šesti získanými body v Havířově spokojenost rozhodně není. Nový trenér Ivan Dornič se tak musí zamýšlet nad výkony svého týmu. První výhru Slezané slavili ve Znojmě, kde se jim podařilo zvítězit v nájezdech 5:4 a té druhé pak Panteři dosáhli na domácím ledě proti Havlíčkovu Brodu, když zvítězili 3:1. Poslední odehrané kolo Havířovští sehráli na ledě domácí arény, ale v souboji s Šumperkem prohráli v poměru 2:4. Nepomohly ani dvě nové posily. Jedná se o dva zkušené hráče. Obránce Michal Šafařík z Prostějova a šikovný forvard Patrik Fořt z Hradce Králové.

Webové stránky soupeře

Více informací o havířovském hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webové portálu našeho sobotního soupeře -
HC Havířov Panthers

Rozhodčí

Utkání 11. kola první hokejové ligy bude jako hlavní rozhodčí řídit Jan Skoupý z Brna. Na čarách mu budou asistovat Zuzana Arazimová z Veleně a Kamil Zavřel z Prahy. Jmenované trojici přejeme, aby se jim v Benátkách rozhodovalo co nejlépe.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!