23. 10. 2009 | Tomáš Nejedlo

Ve středočeském derby přijedou Medvědi z Berouna

První liga bude mít v nadcházejících dnech pořádně napilno. Druhou nejvyšší tuzemskou soutěž totiž obohatí pondělní vložené kolo. Před námi je ale víkendové 13. kolo, v němž hokejisté Benátek ve středočeském derby přivítají Berounské Medvědy. Není bez zajímavosti, že Berounští se v létě stali oficiální farmou pražské Sparty a v sobotním mači tak proti sobě nastoupí dva partnerské celky kvalitních extraligových klubů. Oba týmy dělí v tabulce pouhý bod a bude se tak bojovat opravdu o hodně. Zápas na benáteckém zimním stadionu startuje v sobotu 24. října a úvodní buly bude vhozeno v 17 hodin! Průběh zápasu můžete sledovat on-line!

Představujeme soupeře - HC Berounští Medvědi

V roce 1933 byl založen hokejový klub Český lev Beroun. Pod tímto názvem již delší dobu působil také fotbalový klub. V těchto předválečných letech působil v Berouně další hokejový klub SOKOL. Při slučování tělovýchovy byla v roce 1953 založena TJ Lokomotiva Beroun, kde splynuly oba berounské hokejové kluby v jeden oddíl ledního hokeje. Pod Lokomotivou hrál oddíl ledního hokeje až do roku 1993, kdy bylo založeno a zaregistrováno občanské sdružení pod názvem H+S Beroun hokejový klub.

O úspěchy berounského hokeje se v minulosti převážně zasloužili bývalí hráči Kladna. Nový název HC Berounští Medvědi byl motivován a převzat ze znaku města města Berouna, kde městskou berounskou bránu střeží medvěd. Klub HC Berounští Medvědi je posledním pokračovatelem a nástupcem občanských sdružení, které působily pod klubovými názvy Český lev, Sokol, Lokomotiva a H+S v historii berounského hokeje. Největším úspěchem berounského hokeje se stala sezóna 2003 - 2004, v níž družstvo mužů zvítězilo v základní části první ligy a postoupilo až do finále play-off, kde v pětizápasové bitvě podlehlo jihlavské Dukle!

Jak jsme již napsali v úvodu, Beroun se v létě stal oficiální farmou pražské Sparty, což samozřejmě přineslo i změny v hráčském kádru. Mezi tyčemi by jedničkou měl být mladý Antonín Štelmach. Ze Sparty by mohli občas chytat také gólmani, kteří budou v Holešovicích dvojkou a trojkou, pro něž bude stěžejní v sezóně udržet se v zápasovém rytmu. Jedná se především o Petra Přikryla a Filipa Novotného.

Obranu diriguje letos již čtyřicetiletý bývalý Sparťan Jaroslav Nedvěd, který má za sebou mimo jiné i exotické angažmá v korejském týmu Anyang Halla. Zkušenosti s první ligou má také Petr Braniš, jenž si zahrál dokonce i extraligu v dresu pražské Slavie. Obranné řady doznaly velkých změn a o svou šanci se perou především mladíci. V útoku se o svou šanci již dopral devětatřicetiletý Jiří Zelenka. Ostřílený harcovník dohrával loňskou sezónu v druholigovém Táboře, ale nyní je bez angažmá, neboť nový trenér Volek s jeho službami nepočítá.

Dalšími zkušenými borci jsou někdejší Kladeňáci Jan Besser a Ladislav Vlček. Dalším forvardem, od kterého v Berouně hodně očekávají, je David Švagrovský. Ten je benáteckým příznivcům jistě dobře známý, vždyť pomáhal vybojovat u Jizery první ligu! Novým trenérem mužstva je David Volek. Někdejší hráč kanadsko-americké NHL musel předčasně ukončit svou kariéru a později se věnoval mládeži na Sparta. Trenérské angažmá v Berouně je jeho první seniorskou záležitostí.

Berounští se drží v těsném závěsu

Jen o jedinou příčku za hokejisty Benátek se drží tým Berounských Medvědů, který má na svém kontě po dvanácti odehraných kolech čtrnáct bodů, tedy o jeden méně než právě tým od Jizery. I proto bude sobotní středočeské derby nadmíru důležité a věřme, že ho Benátečtí zvládnou. Ještě doplňme, že Beroun poslední kolo odehrál na domácím kluzišti a vedl si nadmíru úspěšně. Šumperk odjel s výpraskem 1:6. O branky vítězů se postarali dvakrát Valský a po jednom gólu pak přidali Švagrovský, Kafka, Luňák a Vlček.

Sestavy obou týmů z minulého kola

Tým HC Benátky nad Jizerou se ve vítězném zápase ve Vrchlabí (1:2 pp) představil ve složení: Nedvídek (Stejskal) - Hobza, Pavlů, Drábek, Kolmann, Kajínek, Mrkvička, Hrach - Špaček, Urban, Vantuch, Hudíček, Kazatel, Weiss, Pabiška, Krupka, Bárta

Celek HC Berounští Medvědi nastoupil v domácím utkání proti Šumperku (6:1) ve složení: Cikánek - Nedvěd, Braniš, Bolf, Cunik, Růžička, Vojta, Malý, Krätzer, Karpov, Tvrzník, Vlček, Kupec, Valský, Švagrovský, Luňák, Rudovský, Pavel, Kafka, Mrňa, Slaba

Webové stránky soupeře

Více informací o berounském hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webové portálu našeho sobotního soupeře -
HC Berounští Medvědi

Rozhodčí

Utkání 13. kola první hokejové ligy bude jako hlavní rozhodčí řídit Jan Jílek z Prahy. Na čarách mu budou asistovat Tomáš Brejcha z Plzně a Libor Suchánek taktéž z Plzně. Jmenované trojici přejeme, aby se jim v Benátkách rozhodovalo co nejlépe.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!