19. 1. 2010 | Tomáš Nejedlo

Odčiní Benátky debakl doma proti Šumperku?

Prvoligová soutěž plyne jako voda a pomalu se už začínají rýsovat pozice pro play-off, resp. play-out. Do konce nadstavbové části totiž zbývá sehrát už jen šest zápasů. Ten nejbližší čeká benáteckého hokejisty ve středu. A bude to mač ze škatulky velice důležitých! U řeky Jizery se totiž představí předposlední Salith Šumperk. Tabulka je velice napěchovaná a každý bod tak má cenu zlata! Benátečtí si nemohou dovolit žádné zaváhání, a tak věřme, že se jim podaří proti Drakům plně zabodovat. Doplňme ještě, že s tímto soupeřem mají v letošní sezóně bilanci dvou výher a jedné porážky. Zápas začíná na benáteckém zimním stadionu ve středu 20. středu s úvodním buly v 17:30 hodin! Sledovat můžete také tradiční on-line přenos!

Představujeme soupeře - Salith Šumperk

Bezprostředně po osvobození Československa založili příznivci ledního hokeje při TJ Železničář Šumperk hokejový oddíl. První kroky oddílu řídili činovníci Lachman, Sedlák, Zdeněk Šubrt za pomoci mnoha dalších obětavců. Základ družstva tvořili studenti průmyslové školy železniční a několik nadšenců, kteří kouzlu tohoto sportu podlehli již ve svých bývalých domovech. To se psal rok 1945. Minulý rok se Šumperku naskytla možnost dostat se do 1. ligy snadněji, než kdykoli předtím jiným týmům. A prezident klubu Vladimír Velčovský začal dělat vše pro postup. Cíl se podařilo splnit a Draci se tak po dlouhých letech opět probojovali mezi prvoligovou elitu.

Pojďme si nyní představit šumperský kádr. Začněme jako tradičně u brankářského postu. Nejvíce času v brankovišti v průběhu sezóny strávil Alexandr Hylák. Toho si však extraligová brněnská Kometa stáhla zpět, aby jej prakticky ihned poslala na hostování do prvoligové Olomouce. Trenéři Draků tak museli řešit post gólmanské jedničky. Stal se jí mladý Lukáš Daneček, který doposud odchytal sedm utkání. Stejný počet zápasů v brance Salithu stál zkušený Martin Vojtek. Ten však odešel do slovenské extraligové Banské Bystrice.

Do obrany v průběhu sezóny přišel Marek Zukal, který má na svém kontě několik extraligových startů v dresu Pardubic a Ústí nad Labem. Nadějný bek si zahrál také slovenskou nejvyšší soutěž. Nejproduktivnějším bekem týmu je Tomáš Sedlák, kterého si fanoušci můžou pamatovat např. z působení v tehdy ještě druholigovém Vrchlabí. Sedlák v odehraných 37 utkáních nasbíral 17 kanadských bodů. Především svou zkušeností by oporami měli být Lubomír Vosátko spolu s Patrikem Rimmelem. Prvně jmenovaný získal se Zlínem dokonce mistrovský extraligový titul a se čtrnácti kanadskými body je zároveň aktuálně druhým nejproduktivnějším bekem, avšak ve stavu zraněných! O dva roky starší, čtyřiatřicetiletý Rimmel je hokejovým světoběžníkem. Naposledy působil ve slovenské extraligové Bánské Bystrici. Má za sebou však také angažmá ve Vítkovicích, Havířově či Plzni. Svou krátkou anabázi na Jesenicku uzavřel ostřílený bek Robert Kántor, jenž se vrátil do extraligové Komety.

Zkušenými borci oplývá také útok. Nejostřílenějším hráčem je bezesporu Roman Meluzín. Mistr světa z roku 1996 z Vídně se už v roce 1989 objevil v tehdejší československé extralize a rozjel svou pestrou kariéru. Místo odcházejícího Miroslava Baruse získal Šumperk cennou náhradu. Z potápějícího se Havířova zamířil do Šumperk další mistr světa dokonce i olympijský vítěz z Nagana David Moravec! Ten své kvality prokázal už ve třech odehraných zápasech za Šumperk. Připsal si už pět bodů. Známými jmény extraligových vod jsou také Jiří Hašek a Jakub Hulva. Nejproduktivnějším hráčem je Jiří Hašek, jenž nasbíral 29 kanadských bodů.

Na střídačce Draků skončil Jiří Režnar, který v minulosti vedl extraligový Havířov či prvoligovou Mladou Boleslav, i jeho asistent Jiří Žůrek, jenž v sezónách 2001/02 a 2002/03 dokonce nastupoval v druholigových benáteckých barvách. Tuto dvojici nahradil zkušený kouč Svatopluk Číhal.

Oba celky v minulém kole

Tým HC Benátky nad Jizerou se v Chomutově (9:1) představil ve složení: Nedvídek (11. Stejskal) - Drábek, Hrach, Tondr, Kajínek, Kolmann, Pavlů, Hobza - Hudíček, Bárta, Skořepa, Kudrna, Weiss, Kazatel, Vařecha, Pabiška, Jech, Kica, Loskot, Urban, Nevyhoštěný

Utkání Salith Šumperk - HC Havířov Panthers bylo po odstoupení slezského klubu na základě rozhodnutí STK ČSLH kontumováno ve prospěch domácích, stejně jako všechny zbývající zápasy Havířova do konce základní části.

Webové stránky soupeře

Více informací o šumperském hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho středečního soupeře -
Salith Šumperk

Rozhodčí

Utkání 41. kola první hokejové ligy bude jako hlavní rozhodčí řídit Petr Lacina z Poříčí nad Sázavou. Na čarách mu budou asistovat Václav Beneš z Chýně u Prahy a Milan Štofa z Příbrami. Jmenované trojici přejeme, aby se jim v Benátkách rozhodovalo co nejlépe.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!