5. 10. 2010 | Tomáš Nejedlo

Zaberou Benátečtí proti Znojmu?

Už ve středu bude sehráno další utkání 7. kola první hokejové ligy. Hráči domácích Benátek budou hostit vzdáleného soupeře, a sice Orly ze Znojma. Bude se tedy jednat o reprízu loňského předkola play-off, kde nakonec byli úspěšnější Jihomoravané. V minulém kole hráči od Jizery zajížděli na led favorita do Chomutova, kde podlehli 1:4. To Orli doma v derby s Jihlavou nezaváhali a zvítězili před téměř dvěma tisíci diváků v poměru 3:1. Vzájemný zápas startuje ve středu 6. října a úvodní vhazování bude provedeno v 17:30 hodin! Průběh utkání můžete sledovat v tradiční on-line reportáži!

Představujeme soupeře - Orli Znojmo

První krůčky Znojma v organizovaném hokejovém dění jsou spojeny s rokem 1933, kdy při TJ Sokol Znojmo vznikl odbor kanadského hokeje. Do povědomí širší hokejové veřejnosti se ale tento tým dostal až po šedesáti letech svého působení, v roce 1993. Do té doby se pohybovala výkonnost znojemských hokejistů na úrovni krajské soutěže. V již zmiňovaném roce 1993 ovšem vstoupil do znojemského oddílu společník česko-rakouské firmy RONJA Jaroslav Vlasák a stal se prezidentem klubu. Se svým vstupem samozřejmě přinesl i potřebné finance, Znojmo odkoupilo od odstupujícího Tábora druhou ligu a začalo stoupat.

Ve druhé lize vydrželi Znojemští jen rok, v baráži totiž porazili Sokolov a vybojovali si tak postup do první ligy. Jen dvě sezóny pak Orli působili v první lize, po úspěšné baráži s Jihlavou si moravský celek vybojoval právo extraligy, ve které působil plných deset let! Hned ve své druhé extraligové sezóně obsadili Orli neuvěřitelné druhé místo po základní části. Po sezóně 2008/09 pak přišel prodej licence do Brna.

V době extraligy prošla znojemskou kabinou celá plejáda známých hráčů. Jmenujme například brankáře Tomáše Vokouna s Martinem Pruskem, či útočníky Jiřího Dopitu, Patrika Eliáše, Martina Havláta, Petera Puchera, Marka Urama a mnoho dalších.

Také v letošní sezóně se znojemští trenéři mohou spolehnout na oporu v brance, kterou je Luboš Horčička. Zkušený někdejší gólman Kladna, Třince, Chomutova nebo Komety Brno je základním stavebním kamenem a důležitým článkem týmu. Jeho kolegové jsou mladí gólmani Ondřej Kacetl a Michael Panec, který zároveň působí v druholigovém Milevsku.

V obraně zůstala z loňského kádru pětice beků, z nichž Benáteckým zřejmě nejznámější bezesporu je Tomáš Kolafa, který u Jizery působil v první prvoligové sezóně. Prozatím nejproduktivnějším zadákem je Lubomír Štach, v minulosti hráč Vsetína či Brna. Stranovou tváří ve znojemské kabině je Tomáš Klimeš, jenž loni působil v Havířově a poté v Hodoníně. Novými posilami pak jsou třinečtí obránci David Rangl a Jakub Kania, loňský člen dvacetileté reprezentace.

V útoku nalezneme ikonu znojemského hokeje - Radka Hamana, který letos oslaví již jedenačtyřicáté narozeniny! Odchovanec žďárského hokeje na jihu Moravy působí nepřetržitě od roku 1999 a prožil tak společně se svými tehdejšími spoluhráči největší úspěchy klubu. V současnosti je také nejproduktivnějším útočníkem. Nejlepším střelcem se čtyřmi zásahy je Vladimír Říha. Tento útočník se před časem coby jihlavský mladík mihl také v benáteckém dresu. Z extraligového Třince před letošní sezónou do Znojma přišli Vrba, Orsava, Podešva, Marosz, Hrňa a Hampl. Všichni jmenovaní by měli zvýšit útočnou vozbu týmu. Opomenout ve výčtu forvardů ale nesmíme ostřílené Karla Pláška, Tomáše Hradeckého nebo Jiřího Berouna.

Oba celky v minulém kole

Celek HC Benátky nad Jizerou na venkovním ledě proti Chomutovu (4:1) nastoupil ve složení: Nedvídek - Kolmann, Kica, Drábek, Loskot, Kopic, Vála, Pavlů, Müller, Mrkvička, Urban, Pabiška, Klimt, Kajínek, Skořepa, Jech, Hudíček, Vařecha, Krejčík, Nevyhoštěný

Tým Orli Znojmo se na domácím ledě proti Jihlavě (3:1) představil v sestavě: Horčička - Štach, Kolafa, Pláněk, Kania, Klimeš, Rangl, David, Lattner - Haman, Orsava, Plášek - Hradecký, Beroun, Hrňa - Říha, Staněk, Havlík - Rachůnek, Vrba, Podešva

Webové stránky soupeře

Více informací o znojemském hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho středečního soupeře -
Orli Znojmo

Rozhodčí

Utkání 7. kola první hokejové ligy bude jako hlavní rozhodčí řídit Jiří Dvořák z Českých Budějovic. Na čarách mu budou asistovat Milan Štofa z Příbrami a Radek Špringl z Kolína. Jmenované trojici přejeme, aby se jim v Benátkách rozhodovalo co nejlépe.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!