9. 1. 2011 | Tomáš Nejedlo, Ondřej Nejedlo

Od tragické smrti Jana Basy uplynulo pět let

Benátečtí příznivci si jistě velmi dobře pamatují na sympatického útočníka Jana Basu, který na břehu řeky Jizery působil celkem čtyři sezóny do roku 2003. Vynikajícího střelce a oblíbeného parťáka do kabiny ovšem potkal krutý osud. Přesně před pěti lety totiž tragicky zahynul na rychlostní silnici R10 poblíž Mladé Boleslavi. Nikdo ze čtveřice hokejistů, kteří v tento lednový den jeli na trénink, netušil, že za pár okamžiků přijdou o skvělého kamaráda...
Krutá zima v roce 2006 zapříčinila, že druholigový hokejový tým HC Vrchlabí přesunul své tréninky do liberecké Tipsport arény. Čtveřice hráčů, bydlících v Mladé Boleslavi, tudíž 9. ledna nesměřovala po silnici směrem na Sobotku a Jičín, nýbrž najela na dálnici, jež vede až do Liberce. Asi právě v tento moment udělal čtyřiačtyřicetiletý řidič nákladního vozu Iveco nejhorší počin ve svém životě. Nic netušící hokejisté se vydali vstříc obrovskému karambolu, jeden z nich pak i vstříc své smrti…

V mladoboleslavském podniku Škoda Auto začala před několika desítkami minut odpolední směna. Iveco s náhradními díly mělo již velké zpoždění, možná právě proto, že venku bylo doslova psí počasí. Provoz závodu se musel dokonce přerušit, což podnik stálo nemalé finanční prostředky. Tlak na řidiče nákladního vozu pro urychlení dodání náhradních dílů byl ohromný. Patrně také rozrušení zapříčinilo, že zkušený šofér přejel sjezd na průmyslovou zónu v Mladé Boleslavi a pokračoval po dálnici směrem na Turnov. Několik dalších telefonátů z podniku způsobilo, že se řidič rozhodl pro velice riskantní krok. Na rozšířeném místě rychlostní silnice u Bakova nad Jizerou otočil do protisměru svůj vůz a namířil si to předjížděcím pruhem zpět k Mladé Boleslavi! Troubící auta se mu musela vyhýbat…

Právě v okamžiku, kdy řidič Jan Basa předjížděl jiný vůz, v místě, kde je z bývalého letounu zřízen motorest, hráči spatřili proti sobě jedoucí kamion. Útočník Jiří Kristek, který seděl za sedadlem spolujezdce, bude mít tuto situaci před očima celý svůj život. „Celé si to pamatuje. Říkal, že kamion viděl, ale vypadalo to, že je ve svém pruhu, tedy na druhé straně rychlostní silnice. Pak byl těsně před nimi. Honza Basa, který seděl za volantem, se pokusil strhnout řízení, ale už bylo pozdě,“ řekl den po nehodě pro idnes.cz bývalý manažer a současně i kapitán HC Vrchlabí Jakub Šesták.

Jan Basa byl na místě mrtvý. Marián Meňhart, sedící vedle, měl proraženou lebku, s tímto velmi těžkým zraněním byl převezen do mladoboleslavské nemocnice. K hokeji na profesionální či poloprofesionální úrovni se již nikdy nevrátil.

S těžkým zraněním byl rovněž do Klaudiánovy nemocnice převezen Jan Vondrlík, který seděl na sedadle za řidičem. Po roční pauze nastoupil v dresu druholigového Nymburka. O velkém štěstí v neštěstí může mluvit Jiří Kristek, sedící za Meňhartem. Ze zdemolovaného auta si odnesl těžký šok, druhý den byl propuštěn z nemocnice domů a dokonce se zúčastnil vzpomínkového zápasu na Jana Basu o měsíc později. Další sezónu pomohl vybojovat v Benátkách nad Jizerou postup do první ligy.

Bývalý hráč Kladna, Jindřichova Hradce, Mladé Boleslavi, Benátek nad Jizerou, Nové Paky a Vrchlabí Jan Basa zemřel ve věku 33 let. Jeho dres s číslem 23 stále visí pod střechou D+D Elektromont arény ve Vrchlabí.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.