28. 10. 2011 | Tomáš Nejedlo

Bitva o druhé místo, do Benátek míří Olomouc!

Tahák kola z hlediska postavení obou celků v tabulce je naplánován na sobotu. Do Benátek totiž zavítá celek HC Olomouc, tedy tým vedený majitelem klubu, dvaačtyřicetiletým matadorem Jiřím Dopitou. V úvodní čtvrtině soutěže Benátky na Hané vybojovaly velice cenné dva body za výhru v prodloužení. Nyní je v sázce druhé místo, které aktuálně hájí právě Olomouc. Formu jak hrom má mladý brankář Libor Kašík, který v sedmi duelech vychytal již tři nuly a má průměr méně než jeden inkasovaný gól na zápas! Zápas na benáteckém zimním stadionu startuje v sobotu 29. října s úvodním vhazováním v 17 hodin! Průběh utkání nabízíme také v tradičním on-line přenosu!

Představujeme soupeře - HC Olomouc

Hokej má v Olomouci dlouholetou tradici. První hraní ledního hokeje je datováno ještě před vznik samostatné republiky. Řádná organizace klubů ale proběhla až v roce 1929, kdy byla založena Moravská župa hockeyová. Ta byla o dva roky později rozdělena na dvě části - Slezskou a Hanáckou. Lední hokej byl ale v těch dobách velmi závislý na přízni počasí, například v sezoně 1938/39 nemohlo být župní mistrovství sehráno.

První klub, na který navazuje HC Olomouc, byl založen v roce 1955 pod názvem Spartak Moravia Olomouc. 5. května 2006 se odehrála historicky velmi významná událost, do olomouckého hokeje vstoupil jako majoritní vlastník Jiří Dopita, který v dresu s Kohoutem na prsou nastoupil na benáteckém ledě v památné baráži o první ligu v sezóně 2002/03 a do Olomouce se také před letošním ročníkem vrátil. Sluší se ještě uvést, že Mora je prvním mistrem samostatné české republiky!

Olomoučtí patří k tradičním soupeřům Benátek v tříletém působení celku od Jizery ve druhé nejvyšší soutěži. Památníci ještě vzpomenou na ročník 2002/03, kdy se oba celky střetly v baráži o druhou hokejovou ligu. Z postupu se tehy radovali Olomoučtí, v jejich sestavě byl i Jiří Dopita, který se shodou okolností před letošní sezónou opět do Olomouce vrátil. Je totiž majoritním vlastníkem samotného klubu.

Jedničkou týmu je již několik sezón Štefan Žigárdy, jenž je pro olomoucký celek velkou oporou. Extraligu si Žigárdy v několika zápasech zachytal v dresu Vsetína. Druhým brankářem je letos mladý talentovaný Libor Kašík ze Zlína. Častěji se v brankovišti objevuje zkušenější Žigárdy, avšak Kašík se v poslední době pyšní vynikajícími statistikami!

K nejzkušenějším zadákům v sestavě Hanáků patří trojlístek Alexandr Lhotský, Jan Mikel a Jakub Bartoň. A právě tato trojice je shodou okolností v čele kanadského bodování obránců. První dva mají zkušenosti z působení v Kometě Brno, Bartoň si nejvyšší soutěž epizodně zahrál v Pardubicích, Znojmě či Vítkovicích. K novicům a talentům patří například dvacetiletí Oldrich Kotvan a Oldřich Horák.

Bezesporu nejslavnějším jménem a osobností v útoku je Jiří Dopita. Dvaačtyřicetiletý veterán budí respekt nejen svými úspěchy a svou postavou, ale také vysokým věkem. Je totiž zřejmě nejstarším hokejistou letošního ročníku první ligy. A týmu má navíc stále co dát. Do Olomouce, kde začal hrát mezi seniory už v sezóně 1987/88, se tak opět vrátil jako aktivní hráč. Dalšími zkušenými bývalými extraligovými hokejisty jsou například Milan Ministr, Radim Kucharczyk či Pavel Selingr. Nejproduktivnějšími hráči však zatím jsou Jiří Řípa a Petr Haluza.

Trenéry olomouckého celku jsou pánové Petr Fiala a Jan Tomajko, který je někdejším úspěšným extraligistou i reprezentantem – zahrál si ve Vsetíně, Spartě Praha, Olomouci, Liberci nebo na Kladně.

Oba celky v 18. kole první ligy

Celek HC Benátky nad Jizerou urval velmi cenné tři body v Hradci Králové, kde se o góly postarali Jech a Jonák. Výhru podpořil výborným výkonem také gólman Vošvrda. Benátky nastoupily v sestavě: Vošvrda - Pavlů, Jaroměřský, Říha, Vála, Mrkvička, Pabiška, Štich, Ulrych - Vařecha, Skořepa, Klimt - Skalický, Král, Jonák - Kellner, Jech, Kopic - Weiss, Vlach, Liška

Tým HC Olomouc v minulém kole naprosto přesvědčivě zvítězil doma proti Písku, kterému uštědřil debakl 8:0. Kohouti nastoupili v sestavě: Kašík – Lhotský, Nedbálek, Bartoň, Ondrušek, Staněk, Mikel, Kotvan, Horák O. – Kucharczyk, Dopita, Selingr – Šedivý, Řípa, Haluza – Pšurný, Kolouch, Šlahař – Rác, Pekr, Haas

Webové stránky soupeře

Více informací o olomouckém hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho sobotního soupeře -
HC Olomouc

Rozhodčí

Utkání 18. kola bude jako hlavní rozhodčí řídit Jan Schmejkal z Ostravy / Prahy. Na čarách mu budou asistovat Jakub Frodl z Prahy a Aleš Hejl z Liberce. Jmenované trojici přejeme, aby se jim v Benátkách rozhodovalo co nejlépe.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.