29. 11. 2011 | Tomáš Nejedlo

Do Benátek míří suverénní Ústí nad Labem

Po dvou venkovních zápasech a více jak týdnu se benátečtí hokejisté opět vrací na domácí led. V posledních třech duelech sice Benátky prohrály, ale vždy pouze o jeden gól a zápasy to byly rozhodně vyrovnané. Ve středu ovšem Středočechy bude čekat přetěžký duel, k řece Jizeže totiž přijede suverénní lídr prvoligové tabulky z Ústí nad Labem. O kvalitě Ústeckých se snad ani není třeba bavit, doufejme však, že Benátečtí soupeře překvapí! Zápas na zimním stadionu v Benátkách startuje ve středu 30. listopadu a jeho průběh od 17:30 hodin nabídne také podrobná on-line reportáž!

Představujeme soupeře - HC Slovan Ústečtí Lvi

Počátky hokeje v Ústí n. L. sahají až těsně ke konci II. světové války. V roce 1945 se dala dohromady skupina nadšenců v čele s Jaroslavem Kropáčkem a v r. 1946 založila klub ledního hokeje Sokol Ústí nad Labem. Po několika měsících po vzoru pražského jmenovce založili klub LTC (1946 - 1948).

Názvy klubu se postupně od původního LTC měnily na ZSJ Armaturka, TJ Chemička, TJ Slovan až na nynější HC Slovan Ústečtí Lvi. Deset let trvala hokejistům Slovanu Ústí nad Labem cesta z hokejového suterénu, z nejzanedbanějších míst hokejové mapy Česka mezi hokejovou českou smetánku. V roce 1997 ekonomicky vyždímaný klub odprodal práva na I. ligu Chomutovu. V následující sezoně skončil až dvanáctý ve II. lize. Od té doby stoupá vzhůru, po třech sezonách ve II. lize strávil sedm o stupínek výš a v ročníku 2007/08 si vyzkoušel roční anabázi mezi českou elitou.

Po sestupu Ústí opět patří k nejpřednějším celkům první hokejové ligy a v ročnících 2008/09 a 2010/11 se v baráži s hodně s Mladou Boleslaví neúspěšně pokoušeli opět proklouznout do extraligy. Lvi se mohou pochlubit modernou arénou extraligových parametrů, která pojme až 6500 diváků, z toho téměř pět tisícovek sedících.

Jestliže v minulých sezónách patřili Ústečtí k absolutní špičce první hokejové ligy, tak ani v letošní sezóně nemohou mít v Ústí nad Labem jiné cíle. Ctižádostivý klub manažersky vedený někdejším extraligovým hokejistou Robertem Kyselou spolu s mistrem světa z roku 1985 Jaromírem Šindelem by se rád opět v baráži pokusil o extraligu.

Ústečtí trenéři Petr Rosol a Milan Skrbek pravidelně střídají dvojici brankářů dvou generací. Jak jedenačtyřicetiletý veterán Zdeněk Orct, tak o dvacet let mladší kolega Pavel Francouz, odchytali po čtrnácti utkání. Třetím gólmanem do party je taktéž mladík Michal Petrásek, který zkušenosti se seniorským hokejem sbírá v druholigovém Děčíně.

Kanadské bodování ústeckých zadáků vede zkušený hokejista a kapitán v jedné osobě Jan Klobouček. Ten v dosavadních osmadvaceti duelech posbíral už dvaadvacet bodů a v +/- statistice má na kontě dvaatřicet kladných bodů! Pravidelnými bodovými přispěvateli jsou další hokejisté, kteří v minulosti prošli extraligou – Jiří Zeman, Lukáž Poživil, Zbyněk Sklenička či Miroslav Gureň. Z mladíků dostávají prostor Adam Sedlák, Filip Pavlík nebo Dominik Boháč.

Nejproduktivnějším útočníkem Ústí i celé soutěže byl ještě nedávno další veterán Jan Alinč. Devětatřicetiletý forvard získal ve 28 zápasech 24 bodů a „na stará kolena“ si od trenéra Slavie Praha Vladimíra Růžičky vysloužil pozvánku do extraligy. V ústeckém bodování ho tak přeskočil třicetibodový Jaroslav Roubík. Pohled na ústecký útok vůbec ukáže samá známá jména, která dohromady tvoří kompaktní tým, který ne nadarmo poráží jednoho soupeře za druhým. Nejvíce bodů posbírali například Martin Šagát, Jakub Lev nebo Daniel Boháč.

Oba celky v minulém zápase první ligy

Celek HC Benátky nad Jizerou ve 27. kole podlehl v Chomutově jen těsně 2:3. Benátečtí stahovali tříbrankový náskok Pirátů, vyrovnat se jim ale už nepodařilo. Benátky nastoupily v sestavě: Blažíček (21. Stejskal) - Jaroměřský, Pavlů, Vála, Říha, Vitásek, Pabiška, Ulrych, Niko - Klimt, Král, Skalický - Kopic, Skořepa, Vlach - Jonák, Bulíř, Vařecha - Kellner, Kouřil, Weiss.

Tým HC Slovan Ústečtí Lvi v rámci předehrávaného 29. kola v pondělí doma přesvědčivě porazil Havlíčkův Brod 5:0. Lvi nastoupili v sestavě: Orct - Klobouček, A. Sedlák, F. Pavlík, Gureň, L. Poživil, Sklenička, Holomek - Šagát, Roubík, Ludvík - Třetina, Pazourek, Daniel Boháč - Lev, Rod, Handlovský.

Webové stránky soupeře

Více informací o ústeckém hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho středečního soupeře -
HC Slovan Ústečtí Lvi

Rozhodčí

Utkání 28. kola bude jako hlavní rozhodčí řídit Tomáš Horák z Benešova. Na čarách mu budou asistovat Milan Svoboda z Prahy a Kamil Zavřel také z Prahy. Jmenované trojici přejeme, aby se jim v Benátkách rozhodovalo co nejlépe.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!