23. 10. 2012 | Tomáš Nejedlo, Ondřej Nejedlo

Ve středu Benátečtí vyrážejí do Olomouce

Na led třetí Olomouce ve středu vyrazí družina benáteckých prvoligových hokejistů. Po dvou domácích duelech, kdy si hráči od Jizery připsali výhru a porážku, tak svěřence trenérů Černého, Škalouda a Nečase nečeká rozhodně jednoduchý úkol. Moravané totiž tradičně patří k předním celkům první ligy, v minulém kole navíc v derby utkání v Šumperku zvítězili 4:2. Zápas v olomoucké "Plecharéně" bude sehrán ve středu 24. října od 18 hodin! Průběh utkání budete moci sledovat v tradičním on-line přenosu!

Představujeme soupeře - HC Olomouc

Hokej má v Olomouci dlouholetou tradici. První hraní ledního hokeje je datováno ještě před vznik samostatné republiky. Řádná organizace klubů ale proběhla až v roce 1929. První klub, na který navazuje HC Olomouc, byl založen v roce 1955 pod názvem Spartak Moravia Olomouc. 5. května 2006 se odehrála historicky velmi významná událost, do olomouckého hokeje vstoupil jako majoritní vlastník Jiří Dopita, který v dresu s Kohoutem na prsou nastoupil na benáteckém ledě v památné baráži o první ligu v sezóně 2002/03.

Olomoučtí patří k tradičním soupeřům Benátek ve čtyřletém působení celku od Jizery ve druhé nejvyšší soutěži. Pamětníci ještě vzpomenou na ročník 2002/03, kdy se oba celky střetly v baráži o druhou hokejovou ligu. Z postupu se tehdy radovali Olomoučtí, v jejich sestavě byl i Jiří Dopita, který se shodou okolností před loňskou sezónou opět na Hanou vrátil jako aktivní hráč. Je totiž majoritním vlastníkem samotného klubu. Sluší se ještě úvodem říci, že HC Olomouc je prvním mistrem samostatné české extraligy!

Olomoučtí budou jistě také v letošní sezóně patřit ke štice první ligy, vždyť jejich kádr se oproti loňské sezóně příliš nezměnil, kvalitní hokejisté v týmu setrvali. Také trenérské duo zůstalo beze změny – tým i nadále vedou Petr Fiala a Jan Tomajko, který je olomouckým odchovancem a někdejším výborným extraligovým hokejistou.

Brankářskou jedničkou pro letošní ročník je mladý dvacetiletý gólman Libor Kašík, který se především v loňském soutěžním ročníku ukázal v tom nejlepším možném světle a pyšnil vynikajícími statistikami. Jeho loňský zkušenější kolega Štefan Žigárdy Hanou vyměnil za slovenskou extraligovou Nitru, kterou však v nedávné době opustil. Loňský účastník mistrovství světa dvacetiletých Kašík tak tvoří brankářskou trojici s taktéž mladými gólmany – Tomášem Halászem a Janem Lukášem.

V obraně již v Olomouci letos neuvidíme dva vytáhlé zadáky. Jan Mikel se rozhodl ukončit kariéru a slovenský urostlý bek Oldrich Kotvan se posunul do extraligového Zlína. Mezi nejzkušenější borce se tak zařadí trojlístek zadáků. Sedmatřicetiletý Alexandr Lhotský a o šest mladší beci Jakub Bartoň a Tomáš Houdek, který na Hanou zamířil v létě ze slovenské Žiliny. V minulosti Houdek nastupoval v extralize například za Třinec, Slavii Praha, Zlín či Kometu Brno. V již probíhající prvoligové sezóně posílil Olomouc zkušený bek Mario Cartelli.

O ofenzivní činnosti mužstva se letos bude opět starat nestárnoucí hvězda a vlastník klubu Jiří Dopita, který v letošní sezóně oslaví již čtyřiačtyřicáté narozeniny a stále má i v tak pokročilém věku týmu co dát. Olympijský vítěz z Nagana je však v současné době zraněný. Dalšími kvalitními hokejisty v ofenzivě jsou Pavel Selingr, Milan Ministr nebo Radim Kucharczyk. Tento trojlístek ostřílených hráčů bude jistě pravidelně sbírat body i v letošním ročníku. Novými posilami ofenzivy jsou Richard Diviš z Chomutova nebo Ondřej Švaňhal z Brna.

Oba celky v posledním utkání

Celek HC Benátky nad Jizerou nestačili v domácím prostředí na Ústí nad Labem. V první třetině byli domácí lepším týmem, o čemž svědčil i poměr střel, na časomíře však svítilo skóre 0:1. Po prostřední části hry zvýšilo Ústí na dvoubrankový rozdíl. V 58. minutě upravil stav benátecký Kopic. Na vyrovnání však už zbývalo velmi málo času. Benátky nastoupily v sestavě: Vošvrda - Říha, Kolmann, Moravec, Jánošík, Jaroměřský, Ulrych, Pabiška, Štich - Klimt, Skořepa, Bortňák - Jonák, Král, Skalický - Liška, Galamboš, Vařecha - Kopic, Jech, Maďar.

Tým HC Olomouc zvítězil v derby utkání na ledě nebezpečného Šumperku 4:2, což se ještě žádnému soupeři v letošním prvoligovém ročníku nepodařilo. V utkání se však zranil gólman Libor Kašík, který se v utkání proti Benátkám mezi tyče rozhodně nepostaví. Mora nastoupila v sestavě: Kašík (32. Halász) – Bartoň, Staněk, Lhotský, Nedbálek, Cartelli, Houdek, Janáček, Valenta – Pekr, Řípa, Herman – Švaňhal, Diviš, Selingr – Rác, Kucharczyk, Vodný – Heža O..

Webové stránky soupeře

Více informací o olomouckém hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho sobotního soupeře -
HC Olomouc

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.