26. 10. 2012 | Tomáš Nejedlo

Po jedenácti letech se v Benátkách představí Mladá Boleslav

Dlouhých jedenáct let uběhlo od doby, kdy se v Benátkách hrálo naposledy mistrovské okresní derby rivalů Benátek nad Jizerou a Mladé Boleslavi - tehdy ještě s přívlastkem druholigové. Nyní se opět cesty obou soupeřů zkřížily, avšak v první lize. Mladoboleslavští suverénně vedou tabulku, když z patnácti duelů podlehli jen jedinkrát v Šumperku. Benátečtí jsou zatím jedenácti a jistě by toužili poposkočit o nějaký ten stupínek výše. V sobotu 27. října přijďte v co nejhonějším počtu vytvořit tu správnou atmosféru derby. Duel startuje v 17 hodin a připraven bude také tradiční textový on-line přenos!

Představujeme soupeře - BK Mladá Boleslav

První bruslaři se na zatopených lukách u Klenice a Jizery objevovali již od šedesátých let 19. století, roku 1878 pak byl v Mladé Boleslavi založen Bruslařský a veslařský klub. O dva roky později se bruslaři osamostatnili a ustanovili Bruslařský klub Mladá Boleslav, jeden z nejstarších českých sportovních oddílů vůbec. Ve válečně době působila Mladá Boleslav v nejvyšší soutěži, kde vydržela dvě sezóny. V té době se hrálo na zamrzlé Klenici, což působilo značné problémy s ledem. V padesátých a šedesátých letech se v Mladé Boleslavi hrála druhá nejvyšší soutěž, byl vybudován také stadion, na nějž chodilo např. v derby s Kolínem i sedm tisícovek diváků!

Ve druhé polovině osmdesátých let a na počátku těch devadesátých se v Boleslavi hrála rovněž druhá nejvyšší soutěž a působil zde mimo jiné jako hráč i dnešní asistent trenéra Benátek Luděk Škaloud. Od sezóny 1993/94 hrála Mladá Boleslav třetí nejvyšší soutěž a pravidelně se utkávala právě s Benátkami. V ročníku 2001/02 se týmu z města automobilů podařilo postoupit o stupínek výš a v sezóně 2007/08 je datován postup do extraligy, kde Bruslaři vydrželi celkem čtyři roky, přičemž vždy zachraňovali extraligovou příslušnost v baráži. Nyní se Mladoboleslavští vydali na cestu rychlého návratu mezi elitu.

Ve vedení klubu došlo po loňském neúspěchu ke změnám, skončil mimo jiné sportovní manažer Milan Hnilička, kterého nahradil z Liberce příchozí Karel Hornický. Rovněž realizační tým doznal změn. Novým trenérem se stal František Výborný, ostřílený bývalý kouč Českých Budějovic, Sparty Praha nebo třeba slovinské reprezentace. Málokdo ví, že Výborný svou aktivní hráčskou kariéru končil v Benátkách nad Jizerou. Jeho asistentem se stal Jiří Slabý, který naposledy působil v Hradci Králové. A v neposlední řadě masérem týmu je Martin Tondr, který ještě loni tuto funkci zastával v Benátkách, kde do té doby také aktivně hrál. Takže nejen pro něj jsou letošní derby utkání pikantní...

Co se hráčského kádru týče, tak i ten prošel radikálními změnami. Nejvíce utkání mezi brankáři zatím odchytal mladý Roman Will, který se ve dvanácti duelech pyšní vynikajícím průměrem 1,21 obdržené branky na zápas a více jen 95 % úspěšnosti zásahů. Vlastimil Lakosil, který valnou část své brankářské kariéry strávil v extraligovém Třinci, se zatím dostal do branky čtyřikrát. Avšak to nic nemění na tom, že Boleslavští se mohou spolehnout na kvalitní gólmanské duo.

Mezi beky zatím s osmi získanými body v produktivitě vede Petr Chaloupka. Na dalších místech co se produktivity týče, jsou obránci, kteří do Mladé Boleslavi přišli v rámci letního přípravného období a patří k oporám zadních řad. Jsou to David Pojkar, Roman Němeček, Jaroslav Kasík nebo třeba nově příchozí litoměřický Milan Toman. Z Plzně se nyní do Mladé Boleslavi na rozehrání vrací nadějný bek Vojtěch Mozík.

V útoku působí jedna z největších osobností celé první ligy. Syn trenéra Výborného David v klubu zůstal i přes sestup z extraligy a svými zkušenostmi pomáhá k návratu zpět. Bývalý reprezentační kapitán je zcela nepochybně velkou oporou. Spoléhá se i na výkony Davida Vrbaty, Lukáše Pabišky nebo Tomáše Nouzy, který s šestnácti získanými body vede klubovou produktivitu. Z mladých pušek zatím nejvíce kanadských bodů posbíral Jiří Rys.

Oba celky v posledním utkání

Celek HC Benátky nad Jizerou inkasoval v Olomouci velmi tvrdý direkt. Hosté od Jizery totiž dostali na Hané nejvyšší debakl své prvoligové historie - 0:9. Benátky nastoupily v sestavě: Vošvrda (37. Stejskal) – Ulrych, Kolmann, Jaroměřský, Jánošík, Moravec, Vála (C), Říha, Štich – Skořepa, Klimt, Král – Skalický, Plodek, Jonák – Kopic, Liška, Jech – Maďar, Pabiška.

Tým BK Mladá Boleslav si doma poradil se Šumperkem a porazik ho výsledkem 4:1. Dvakrát se prosadili střelci Lukáš Pabiška a Tomáš Demel. Bruslařský klub nastoupil v sestavě: Lakosil – Kasík, Pojkar, Němeček, Toman, Bohunický, Jindra, Šmach – Nouza, Vrbata, Jiránek – Kafka, Výborný, Pabiška – Rys, Demel, Koudelka – Loskot, Lenc, Hrdel.

Webové stránky soupeře

Více informací o mladoboleslavském hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho sobotního soupeře -
BK Mladá Boleslav

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.