27. 4. 2013 | Petra Skopcová, Michal Šandor

Dvě baráže, které (ne)změnily ligu

Vše už se pomalu schyluje k záčátku letní přípravy pro příští sezónu, je známo rozlosování zápasů pro první čtvrtinu základní části, tak je nejvyšší čas ohlédnout se za sezónou minulou. Nejdříve u dvou baráží, které se obě svým způsobem týkaly i benáteckého týmu. Zatímco většina hokejového národa sledovala finálový souboj mezi Plzní a Zlínem, na druhé straně tabulky se odehrával boj o zachování extraligové příslušnosti libereckých Bílých tygrů a o soupeře do dalšího prvoligového ročníku.

Na první pohled neměly obě dvě baráže příliš společného. Ta extraligová byla extrémně dlouhá, vždyť čtyři soupeři spolu sváděli boje dvakrát na domácím ledě a dvakrát na půdě soupeře. Týmy se vzájemně znaly a věděly, co od sebe očekávat, navíc Liberec do ní vstupoval jako ostřílený extraligový matador. To na druhé straně, tedy v baráži o první ligu, byla situace ze začátku podstatně zajímavější. Pouze jeden zápas doma a jeden venku s každým ze čtyř soupeřů, nevyzpytatelnost druholigových celků a otazníky nad postupovými ambicemi. Ale vše se ukázalo nakonec docela jinak...

foto

Olomouc v letošní sezóně pozitivně překvapila

Baráž o extraligu: Drama až do posledního kola, které však nepřineslo změnu

Extraliga prvně zkusila nástrahy široké baráže. Oproti baráži o první ligu je ale baráž o extraligu delší, protože všichni soupeři odehrají každý proti každému dva zápasy doma a dva zápasy na venkovním ledě (v baráži o první liguse hraje pouze jednou doma a jednou venku s každým týmem). Po zápasech v play-out tak přichází ještě další porce dvanácti zápasů.

Konečné pořádí ELH

1. HC Škoda Plzeň

2. PSG Zlín

3. HC Slavia Praha

4. HC Oceláři Třinec

5. HC Sparta Praha

6. HC Verva Litvínov

7. Rytíři Kladno

8. HC Vítkovice Steel

9. HC Mountfield České Budějovice

10. HC ČSOB Pojišťovna Pardubice

11. HC Kometa Brno

12. HC Energie Karlovy Vary

13. Bílí Tygři Liberec

14. Piráti Chomutov

Dvaapadesát kol základní části vygenerovalo mimo jiné čtyři týmy (Kometa Brno, Energie Karlovy Vary, Bílí Tygři Liberec a Chomutov), které si to rozdaly v soubojích o umístění. Do neoblíbené baráže nakonec spadly Liberec, kterému se letošní sezóna vůbec nevydařila s Chomutovem, které v této soutěži čekaly nejlepší celky první ligy Olomouc, která zažila vydařenou sezónu a Mladá Boleslav, která návratu mezi elitu podřídila doslova vše.

Z prvoligových mančaftů se činila pouze Mladá Boleslav, která s extraligovými mužstvy dokázala držet krok. Olomouc vypadla ze hry o postup do extraligy poměrně brzy, na druhé straně ale o postupových ambicích nikdy otevřeně nehovořila a tak si zápasy užila spíše jako zážitek pro diváky. V úvodním kole nejprve prohrála s Libercem, načež sice zvítězila nad Mladou Boleslaví a v nájezdech přetlačila i Chomutov, ovšem následovalo devět porážek v řadě a bylo po nadějích. Bitva o extraligovou příslušnost se tak víceméně odehrála mezi Bílými Tygry, Bruslařským klubem a Piráty.

Svěřenci Pavla Hynka nevstoupili do baráže zrovna šťastně. Poté, co ulovili tři body proti Olomouci, přišlo dvoje zaváhání s Chomutovem a Mladou Boleslaví, přičemž ve Ško-Energo Aréně dostali sedm gólů. Tato studená sprcha však Tygry nepoložila, naopak. V následujících čtyřech zápasech bral Liberec po třech bodech a rázem se vyšvihl do čela tabulky. Jeho spanilou jízdu zastavili až chomutovští Piráti, kteří vyloupili Tipsport arénu. Následně zažil tým zpod Ještědu déjà vu, když inkasoval v Mladé Boleslavi opět sedm gólů. Ovšem výhrami nad Olomoucí a Chomutovem se znovu vrátil do bojů o udržení v tuzemské nejvyšší soutěži, které gradovaly v závěrečném kole.

Piráti z Chomutova měli ze všech účastníků baráže nejlepší vstup do této prolínací soutěže, když v úvodních čtyřech duelech pokaždé bodovali. Jejich bodový rozlet zastavili v 5. kole až Bílí Tygři. Tato porážka ale nezanechala na Severočeších negativní stopu, naopak je nakopla k dalším dobrým výsledkům. V následujících čtyřech střetnutích nepoznal Chomutov přemožitele a vypadalo to, že se s přehledem v extralize zachrání. Jenomže dvě ztráty s Boleslaví a Libercem situaci v tabulce ještě více zdramatizovaly a o bytí a nebytí se tak rozhodovalo až v posledním kole.

Konečné pořádí baráže o ELH

1. Piráti Chomutov 27:26 23

2

2. Bílí Tygři Liberec 32:27 23

3. BK Mladá Boleslav 35:24 20

4. HC Olomouc 13:30

Špatný začátek baráže prožili ve městě automobilů, Bruslařský klub totiž nestačil na Chomutov a Olomouc. Mladoboleslavští si ale spravili chuť v následujícím kole, když v domácím prostředí deklasovali Liberec vysoko 7:3. Následně zdolali rovněž Piráty a olomouckou Moru. Jejich stoupající formu ovšem zastavil ve svém tygřím výběžku Liberec. Následovala porážka v Chomutově, od níž se však BK znovu zvedlo. Vzápětí totiž Boleslav porazila Hanáky a na svém kluzišti již podruhé rozstřílela Liberec, tentokrát 7:0. Kanonádu předvedli Středočeši také proti Chomutovu a díky vítězství nad Olomoucí v předposledním kole zůstali v boji o postup do extraligy.

Suma sumárum, po jedenácti kolech baráže se Chomutov, Mladá Boleslav a Liberec srovnaly v tabulce na 20 bodech a o účastnících příštího ročníku extraligy tak rozhodlo až poslední kolo. Chomutovští hostovali na Hané, kde v klidu zvítězili 4:0, čímž si zajistili extraligovou příslušnost i pro další sezónu.

foto

Boleslav si na svůj návrat mezi elitu bude muset ještě počkat

Pod Ještědem svedli tuhý boj domácí Bílí Tygři s Mladou Boleslaví, vítěz bral všechno. Vyprodaná Tipsport aréna viděla vyrovnaný zápas, jehož rozuzlení přineslo až závěrečných šest minut. Nejprve byl vyloučen hostující Nouza na pět minut a do konce utkání, načež se na trestnou lavici posadil i Pabiška a Petr Nedvěd s Tomášem Filippim rozhodli o tom, že BK zůstane před branami extraligy. V následující sezóně Tipsport extraligy tak budou nadále bojovat Piráti i Bílí Tygři, naopak Mladá Boleslav a Olomouc zůstávají v první lize a tedy soupeři Benátek.

Baráž o první ligu: Již po třetím kole bylo jasno

Do bojů o první ligu vstupovaly poslední dva celky z první ligy (tedy tým Medvědů z Berouna a Písku) a vítězové divizí druhé ligy. Za západ to byl celek Tábora, který si ve finále play-off poradil s Řisuty. Za divizi středu tým VSK Techniky Brna, který přehrál v rozhodujícím pátém zápase Hodonín jediným gólem v prodloužení. A nakonec za východ Havířov, který také v pátém zápase zdolal Karvinou. Zatímco Beroun si baráž vyzkoušel i v loňské sezóně, Písek ještě rok před tím bojoval do posledního kola o play-off. Na druhé straně se tým z Tábora otevřeně netajil tím, že nemá postupové ambice a že baráž je pak především podívanou pro diváky, hlavně díky derby s Pískem, které bylo také dle očekávání divácky velmi úspěšné.

Konečné pořadí 1. ligy

1. BK Mladá Boleslav 117

2. HC Olomouc 113

3. HC Slovan Ústečtí Lvi 111

4. SK Horácká Slavia Třebíč 95

5. SK Kadaň 89

6. HC Dukla Jihlava 82

7. Královští lvi Hradec Králové 77

8. HC Rebel Havlíčkův Brod 76

9. HC Benátky nad Jizerou 74

10. HC Stadion Litoměřice 70

11. Salith Šumperk 61

12. HC Most 44

13. HC Berounští Medvědi 44

14. IHC Písek 39

Od prvního kola se začala jasně rýsovat podoba baráže. Medvědi i Havířov své utkání zvládli, ostatní druholigové týmy nebodovaly. Písek první kolo stál a ve druhém podlehl Berounu, který tak vybojoval další výhru. Ihned po této prohře Písek vyměnil trenéra, na lavičku se místo Jindřicha Setíkovského postavil Josef Řeháček, který na stejném trenérském postu stál již ze začátku sezóny. Ani ten však změnu nepřinesl a Písku se nepodařilo vyhrát v základní hrací době ani jednou. To naopak týmy z Berouna a ze Slezka nepoznaly hořkost porážky až do svého vzájemného duelu v pátém kole, který s přehledem vyhrál Havířov. Zajistil si tak pomyslný poslední krůček k postupu. Ten se odehrál od dva dny později, a to výhrou nad Brnem, kdy do konce baráže zbývala ještě další tři utkání. Havířov tak mohl slavit návrat do druhé nejvyšší soutěže, a to před domácím publikem. Podobně na tom bylo však i středočeské mužstvo. Z prohry na havířovském ledě se rychle oklepalo, v Táboře popáté tříbodově zvítězilo a čekal je poslední rozhodující krok.

Tábořší fanoušci se ani v následující sezóně 1. ligy nedočkají

Ten se odehrál na berounském ledě, s do té doby ještě prvoligovým Pískem. A šlo o všechno. Jakýkoliv bod Berouna by znamenal konec píseckým nadějím, vítězství pak prakticky konec baráže. Jenže Medvědi si vše pohlídali a do třetí třetiny vstupovali s tříbrankovým vedením. Písku se podařilo vstřelit pouze čestný úspěch, nutno dodat, že minimálně pro jednu sezónu poslední prvoligový, a tak bylo vše rozhodnuto. Zvláště, když Tábor, který jediný držel ještě možnost díky domácí výhře nad Pískem, podlehl ve svém utkání Brnu. V baráži zvítězil Havířov, který ani v jednom ze svých pěti zápasů nepoznal porážku, druzí jsou Medvědi z Berouna, kteří se museli poklonit pouze před Slezany. Naopak Písek se se svou prvoligovou příslušností definitivně rozloučil a to bez jediné tříbodové výhry, pouze jedné v prodloužení. Zbývající dvě kola se již nedohrávala a tak se baráž o první ligu uzavřela nečekaně jednoznačně.

Konečné pořadí baráže o 1. ligu

1. HC Berounští Medvědi 8 7 0 1 31:5 21

2. HC AZ Havířov 2010 8 6 0 2 27:14 18

3. IHC Písek 8 3 0 5 14:19 8

4. VSK Technika Brno 8 2 0 6 11:24 7

5. HC Tábor 8 2 0 6 10:31 6

Týden po ukončení bojů na ledě došlo vyjádření z ČSLH, který kontumoval zbývající zápasy a zároveň ovšem kontumoval všechna utkání HC Tábor ve prospěch soupeře, protože za tento jihočeský celek neoprávněně nastupoval Jan Kanov. Změnilo se bodové hodnocení, změnila se gólová bilance, nezměnilo se však pořadí, a tak stále platí, že pro příští prvoligovou sezónu mají Benátky staronového soupeře z Havířova a hned v prvním kole na svém ledě přivítají starého známého středočeského soka z Berouna.

foto

Vítězové i poražení - Medvědi zůstávají, Písek se loučí s 1. ligou

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!