26. 6. 2013 | Petra Skopcová

Benátky stále čekají na svého posledního prvoligového soupeře

Spor "o pivo" v Českých Budějovicích výrazně ovlivnil i 1.ligu. Klub HC Mountfield se rozhodl pro přestěhování celého A-týmu z jihočeské metropole do Hradce Králové. V Hradci se tak bude po dvaceti letech hrát znovu extraliga. Prvoligové týmy zatím čekají na nového soupeře.

V Českých Budějovicích vyvstal před novou sezónou málo vídaný problém. Společnost HC Mountfield se dostala do sporu s českobudějovickou radnicí a Budějovickým Budvarem o práva na čepování piva na domácích zápasech. Partnerem extraligy byl v loňské sezóně Budějovický Budvar a práva na čepování na extraligových stadionech vlastnil on. Jeho smlouva ovšem vypršela v říjnu 2012 a novým partnerem extraligy se stal Radegast. Město České Budějovice, tedy majitel Budvar arény, má však uzavřenou smlouvu s Budvarem, ve které mu garantuje čepování jeho piva. HC Mountfield má, stejně jako všechny kluby extraligy, podepsanou smlouvu se společností BPA sport marketing a.s., hlavní marketingový partner Asociace profesionálních klubů ledního hokeje, která umožňuje čepování jiného piva pouze za finanční náhradu. Na to ani jedna ze tří stran nebyla ochotna přistoupit.

Budvar aréna tak přestala splňovat podmínky pro setrvání extraligy v Budějovicich, a tak se vedení HC Mountfield rozhodlo pro přesunutí extraligy do Hradce Králové. Královéhradecký zimní stadion, až na několik drobností, podmínky pro extraligu splňuje. Jednání s Hradcem o přesunutí klubu probíhala už v průběhu sporu s Budějovicemi. Hráči HC Mountfield se již seznamují s prostředím v Hradci Králové. Zatím se nevím jak bude kádr vypadat, k týmu by se mělo připojit i několik hráčů s platnými smlouvami v klubu Královští lvi. Generálním manažerem extraligového celku by se měl stát Aleš Kmoníček, nynější generální manažer Lvů. Jedná se také o podobě realizačního týmu. Jako hlavní kouč bude pokračovat Peter Draisaitl, asistentem mu bude bývalý trenér Královských lvů Jiří Kučera. Sportovním manažerem zůstane Petr Sailer.

Město Hradec Králové bude i nadále uvolňovat částku 19,2 milionu korun na hokej, z nichž 13,2 milionu by šlo na extraligu a zbytek na mládež. K tomu, aby mohly v Hradci působit dva týmy, jeden v extralize a druhý v 1.lize, není dostatek finančních prostředků. Nabízí se tak varianta s prodáním prvoligové licence jinému městu nebo přenechání licence spřátelenému městu, s nímž by Hradec uzavřel užší sportovní spolupráci. Hovoří se o případných zájemcích z Hodonína, Vsetína a Techniky Brno.O budoucnosti Královských lvů se zatím jedná.

Je tak jasné, že v Hradci se bude v nadcházející sezóně 2013/14 hrát soutěž nejvyšší, takže prvoligové celky se do tohoto města s největší pravděpodobností v příští sezóně jen tak nepodívají. Naopak budou čekat, jak celá situace dopadne a kdo zalepí díru po odchodu Královských lvů Hradec Králové z druhé nejvyšší soutěže.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.