1. 10. 2013 | Tomáš Nejedlo

Do Benátek zavítá českobudějovický Motor

Vložené pondělní kolo zapříčinilo, že se opět u Jizery bude hrát mistrovský duel první ligy. V novodobé historii vůbec poprvé do Benátek zavítá tým z jihočeské metropole – HC Motor České Budějovice. Jihočeši totiž patřili k tradičním extraligovým účastníkům, avšak před sezónou po odchodu generálního partnera Mountfieldu do Hradce Králové nakonec zachovali mužský hokej v první lize. Zatím jsou s jedenácti body na sedmé příčce a Benátky by měly, pokud chtějí opustit spodní příčky, určitě zabrat a zvítězit! Zápas startuje ve středu 2. října se začátkem v 17:30 hodin a jeho průběh nabídne rovněž tradiční on-line přenos!

Představujeme soupeře - HC Motor České Budějovice

České Budějovice dlouhé roky patřily k extraligovým účastníkům. K největším úspěchům českobudějovického hokeje patří zisk mistrovského titulu SKP Č. B. v ligovém ročníku 1950/51, druhé místo Motoru Č. B. v ročníku 1980/81, kdy Jihočeši skončili druzí jen dva body za Vítkovicemi a nebýt toho, že experimentálně neplatily nerozhodné výsledky, stali se mistry, a konečně třetí příčka HC České Budějovice v ročníku 1994/95.

Nejvýznamnější trenéři v historii českobudějovického hokeje: Václav Piloušek, Zlatko Červený, Slavomír Bartoň, Luděk Bukač, Karel Pražák, Vladimír Caldr a Josef Jandač. Klub byl založen pod názvem AC Stadion. Názvy se postupně měnily Sokol Stadion, ZSJ Obchodní domy Stadion, ZSJ Sdružené komunální podniky JNV, DSO Slavoj, TJ Slavoj, TJ Motor, HC, HC Mountfield a v roce 2013 na někdejší tradiční HC Motor.

Před letošní sezónou nebylo vůbec jasné, zda mužský hokej bude v Českých Budějovicích vůbec zachován. Kvůli tzv. „sporu o pivo“ byl extraligový hokej společností Mountfield převelen do Hradce Králové a v jihočeské metropoli začali rychle hokejovou otázku řešit. Naštěstí skupina bývalých hráčů tvořená Radkem Bělohlavem, Stanislavem Bednaříkem, Petrem Sailerem, Romanem Turkem a Alešem Kotalíkem (v týmu jako lídr působí) ale dokázala českobudějovický hokej zachránit, prozatím alespoň působením ve druhé nejvyšší soutěži. Rozhodla také o návratu k tradičnímu názvu Motor. Licence byla převedena z odstoupivších Královských lvů Hradec Králové.

Ve vedení klubu se tak objevují jména se slavnou hokejovou minulostí, kterým není českobudějovický hokej určitě lhostejný. Prezidentem je někdejší vynikající gólman Roman Turek, sportovním ředitelem Radek Bělohlav a provozním ředitelem Petr Sailer. Radek Bělohlav je zároveň hlavním trenérem mužstva, jeho asistentem je bývalý gólman Jaroslav Jágr a vedoucím mužstva také někdejší muž s maskou Ladislav Gula. Výčet známých jmen uzavírá dlouholetý reprezentační masér Pavel Vlašic.

Na nové vedení a trenéry tak čekal nelehký úkol – během krátkého časového období sestavit konkurenceschopné mužstvo pro prvoligovou soutěž. Zdá se, že Budějovickým se to podařilo, i když to ukáže čas. Plných sedm zápasů jako jednička týmu odchytal vytáhlý Dominik Halmoši, který zatím se dvěma čistými konty, průměrem 1,71 branky na zápas a téměř 95 % úspěšnosti zásahů patří ke špičce ligy. Své kolegy Bláhu a Kůdelu do klece zatím nepustil.

Mezi beky je nejproduktivnější dvojice zkušených beků – čtyři body totiž získali Jiří Moravec, který loni valnou část sezóny strávil v Benátkách, a také Jan Novák, někdejší Slávista a bratr berounského kouče Petra Nováka. Nepřeberné množství extraligových zkušeností má i Marek Posmyk či Lukáš Chmelíř.

Jednou z největších hvězd nejen Budějovic, ale celé první ligy, je srdcař Aleš Kotalík. Český reprezentant má za sebou 9 sezón ve slavné NHL hlavně v Buffalu, ale také Calgary, Edmontonu nebo New York Rangers. V extralize odehrál přes 300 zápasů. Zkušenými hráči jsou také bývalá dlouholetá opora Karlových Varů Václav Skuhravý, či další forvardi Zdeněk Ondřej nebo Petr Šachl.

Oba týmy v minulém kole

Celek HC Benátky nad Jizerou inkasoval za poslední tři roky v Olomouc třetí debakl, tentokrát 2:8. Benátečtí po celé utkání za soupeřem zaostávali a výsledkem je tato vysoká porážka. Jediné dvě branky hostí zaznamenali Klimt a Mikyska. Benátky se představily v sestavě: Stejskal (29. Jelínek) – Ulrych, Jánošík, Pyrochta, Vitásek, Jandejsek, Pabiška – Jonák, Skořepa, Skalický – Klimt, Bortňák, Psota – Dlouhý, Špaček, Vařecha – Jech, Mikyska, Maďar.

Tým HC Motor České Budějovice čekal na vstřelený gól celých šedesát minut. Ojedinělý výsledek 0:0 po konci řádné hrací doby rozlomil až v prodloužení Antonín Melka a vystřelil tak Motoru bod navíc. Jihočeši nastoupili v sestavě: Halmoši – J. Novák, Prokop, Posmyk, Kříž, Chmelíř, Vráblík – Kotalík, Melka, Vaniš – Ondřej, Šachl, Kuchejda – Bárta, Skuhravý, Třetina – Ferebauer, Přibyl, E. Turek – Mavrojanidis.

Webové stránky soupeře

Více informací o českobudějovickém hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho středečního soupeře -
HC Motor České Budějovice

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!