20. 2. 2014 | Ondřej Nejedlo

Blíží se souboj na ostří nože - Benátečtí se postaví Mladé Boleslavi

Na podzim je kde kdo odepisoval. Vždyť po jedenáctém kole klesli až na úplné dno prvoligové tabulky. Benátečtí hokejisté měli ale obdivuhodný finiš, kdy si mimo jiné připsali sedm výher v řadě a zejména díky tomu si s předstihem zajistili účast mezi osmičkou vyvolených, která svede boj ve vyřazovací části druhé nejvyšší hokejové soutěže. Atraktivnějšího soupeře si snad ani přát nemohli. Velký favorit BK Mladá Boleslav se netají postupovými ambicemi, avšak ve velké pohodě hrající Benátky nad Jizerou nebudou pro okresního rivala lehkým soustem.
Mladoboleslavští vyhráli základní část s monstrózním náskokem devatenácti bodů. Z dvaapadesáti zápasu odešli jen desetkrát se sklopenou hlavou, avšak Benátečtí je v letošní sezóně dokázali dvakrát porazit. Moc dobře to ví nadějný sedmnáctiletý obránce Filip Pyrochta. „Mladá Boleslav je dle mého přijatelnějším soupeřem, než by byla Olomouc. Nemusíme nikam daleko cestovat, přijde velmi pěkná divácká kulisa, budou to atraktivní souboje. Vidím v tom jen samé výhody," říká benátecký benjamínek.

Při pohledu na soupisku týmu z města, které proslavila automobilka Škoda, zjistíme, že tým nemá téměř žádné slabiny. Tomáš Klimenta je druhý nejproduktivnější hráč první ligy, jeho jmenovec Nouza nejlepším střelcem. Zkušený obránce Milan Toman si připsal neuvěřitelných devětadvacet gólových nahrávek, navíc mladoboleslavské mužstvo oplývá velmi dobrou dvojicí gólmanů. Michal Valent s Romanem Willem stlačili průměr inkasovaných branek na zápas pod číslo dva. „Mladá Boleslav je bez debat konsolidovaný tým, který vyznává ofensivní pojetí hokeje. Obránci často podporují útok. V poslední době chytá velmi dobře brankář Will,“ nastiňuje, z čeho by mohlo pocházet nebezpečí benátecký trenér Filip Pešán.

Velkou hrozbou jsou pro soupeře mladoboleslavské přesilové hry, vždyť v nich tým trenérů Výborného a Jelínka nastřílel třiašedesát branek! Pyšní se tak téměř sedmadvaceti procentní úspěšnosti využití. Mozek početních výhod velezkušený David Výborný ale laboruje se zraněním a jeho případný start ve středočeských derby by se rovnal spíše malému zázraku. „Pro Mladou Boleslav je to určitě velké oslabení. Na druhou stranu mladoboleslavský kádr je nejen velmi silný, ale také i široký. Před nedávnem se z marodky vrátili Pabiška s Brošem, takže dle mého názoru by neměli být ve zcela optimální formě,“ má soupeře velmi dobře zmapovaného benátecký lodivod.

S obavami z přesilových her Bruslařského klubu hovoří též Filip Pyrochta: „Početní výhody mají smrtelné. Každý náš faul znamená obrovské nebezpečí, proto se jich musíme vyvarovat.“.

Jak již bylo řečeno, mladoboleslavský tým příliš slabin nemá. V obraně i útoku převládá zkušenost nad benáteckým soupeřem. Snad jen v brance letitá praxe chybí. Michal Valent je totiž v současné době ve stavu zraněných, mezi třemi tyčemi jej tak zřejmě nahradí o šest let mladší kolega Will. „Rozhodnout může výkon brankáře. Nespokojený Will byl nucen se v závěru sezóny stát jedničkou. Doufám, že i díky tomu, že Mladá Boleslav s Romanem nepočítala, by jeho psychická pohoda mohla být trochu poznamenána. Sám jsem zvědav, jak se úkolu zhostí. Věřím, že nebude chytat v takové pohodě,“ přeje si Pešán. Benátečtí oproti tomu mají v brance zkušenost. Marek Schwarz, mimo jiné též mladoboleslavský odchovanec, se v sezóně neprobojoval na post jedničky libereckého mužstva a právě proto se stal oporou farmářského benáteckého oddílu. Vychytal již pět čistých kont a tým z nejmenšího prvoligového města v něj vkládá velkou důvěru. „Pevně věřím, že si Marek podrží svoji neskutečnou formu, nezastírá benátecký trenér.

Souboj dvou odvěkých rivalů vzdálených od sebe jen osmnáct kilometrů začíná již tuto sobotu od 17:30 hodin na ledě mladoboleslavské ŠKOENERGO arény. Jak bylo předesláno, atraktivnější duel prvoligová vyřazovací část patrně nenabídne. Navíc do Mladé Boleslavi to není daleko ani z Liberce, proto by bylo skvělé, kdyby fanoušci Bílých Tygrů přijeli podpořit svoji farmu!„Mladá Boleslav se musí bát. Kdyby totiž vypadla, tak to bude něco, co nikdo nečeká. Nebudu zastírat, že bychom chtěli boleslavský tým vyřadit, musíme ale stát nohama na zemi.“ doplňuje závěrem mládežnický reprezentant Pyrochta.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!