31. 10. 2014 | Tomáš Nejedlo

Po dvou venkovních nezdarech se Benátečtí chystají na Havířov

Po dvou venkovních nepříliš povedených zápasech na severu Čech se Benátečtí po týdnu vracejí opět na domovský led a jistě by rádi navázali na minulé vítězství s Mostem. Do cesty se jim tentokrát postaví mladý mančaft dalekého týmu HC AZ Havířov, který zatím šlape doslova jako hodinky. Celek s věkovým průměrem pouhých dvaadvacet let totiž s pětatřiceti získanými body okupuje čtvrté místo vyrovnané prvoligové tabulky. Havířovští jsou rovněž nejlepšími v soutěži, co se týče zápasů na svém vlastním stadionu. V minulém kole svěřenci trenérského dua Daneček a Potěšil doma rozstříleli Most 5:1 a zálusk si dělají i na body v Benátkách. Zápas u řeky Jizery bude sehrán v sobotu 1. listopadu se začátkem v 17 hodin! Průběh utkání nabídne také tradiční on-line přenos!

Představujeme soupeře - HC AZ Havířov

Benátečtí se před loňskou sezónou s Havířovem utkali jen čtyřikrát, a sice v sezóně 2008/09, tedy v historicky první v benátecké historii, a také sezónu následující. Poté však v havířovském klubu nastaly finanční problémy, spojené s dluhy, které nasekalo tehdejší vedení HC Havířov Panthers. Přitom v Havířově se čtyři roky hrála nejvyšší soutěž – extraliga! Po sestupu zpět do první ligy, kterou Panteři hráli sedm let (2003 – 2010), nejprve Havířovští působili v horních patrech tabulky, ale postupem let se propadali, až 8. ledna 2010 z důvodu již zmiňovaných finančních potíží museli odstoupit z dalších prvoligových bojů!

Hokej v Havířově zachránila skupina okolo Martina Potočného, Jaroslav Mrowiece a Jana Peterka, která vybudovala nový tým a pod historickým názvem AZ Havířov nastoupila do druhé ligy. Profesionálně vedený klub si brzy získal přízeň fanoušků a sponzorů. Úspěšnou cestu premiérovou sezonou 2010/11, mezi jejíž vrcholy patří dva vyprodané derby zápasy s Orlovou, zakončil, po výborném 3. místě v tabulce, poněkud nešťastným vyřazením ve čtvrtfinále play-off s Novým Jičínem. Hned v další sezoně však AZ vyhrál jak dlouhodobou část východní skupiny 2. ligy, tak celé play-off a postoupil do baráže, v níž skončil o jediný bod za pozicí zajišťující postup do 1. ligy.

Následující sezona ale už byla pro havířovské hokejisty postupová. Opět vyhráli play-off východní skupiny 2. ligy a v následné baráži si už po pěti zápasech suverénně zajistili postup o patro výš a kvalitní reprezentují město v druhé nejvyšší republikové soutěži!

Jak již bylo napsáno v úvodu, věkový průměr havířovského týmu činí pouhých dvaadvacet let. Brankářskou jedničkou Slezanů je syn trenéra Jana Danečka Lukáš, který letos nastoupil k deseti utkáním – s průměrem okolo dvou obdržených branek a úspěšností zásahů téměr 93 % procent je opravdu oporou týmu. K sedmi zápasům letos nastoupil také jeho kolega Petr Matoušek, čtyři odchytal nejmladší z tohoto tria – teprve devatenáctiletý Miroslav Svoboda.

Havířovští zadáci jsou velmi mladí, nejstarším z nich je osmadvacetiletý Jiří Krisl, jinak se věkový průměr beků pohybuje okolo dvaceti let. Co se týče produktivity beků, tak zde s šesti body vládnou již zmiňovaný Krisl a také dvaadvacetiletý Tomáš Valenta. V těsném závěsu se pak pohybují další mladíci – Foltýn, Lenďák a Repe. Patrně nejvíce extraligových startů má z obránců Radim Ostrčil, jenž nejvyšší soutěž hrál ve Vsetíně a Kometě Brno. Loňský ročník strávil ve slovenské Žilině.

Produktivitu útočníků se třinácti body vede Marek Loskot, benáteckému publiku velmi dobře známý, neboť zde v minulosti působil. Značnou část své dosavadní kariéry však Loskot strávil v sousední Mladé Boleslavi, stejně jako jeho nynější havířovský spoluhráč Tomáš Jiránek. Ten dosud nasbíral jedenáct bodů a rovněž okupuje přední příčky bodování. Dvanáct bodů pak posbíral dvacetiletý Vojtěch Tomi, stejným dílem přispěl také Antonín Pechanec, o bod méně dosud získal Martin Jakúbek. Dá se říci, že havířovští útočníci své bodové příspěvky přidávají rovným dílem a tým je tedy vyrovnaný. Ještě můžeme zmínit jedno zajímavé jméno. Polský útočník Aron Chmielewski v jedenácti zápasech přispěl sedmi body, působí v Havířově střídavě z Třince.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!