21. 1. 2015 | Martina Válková

Těsně, ale přece! Benátečtí se téměř po roce proti Havířovu znovu prosadili, udolali jej 2:1

46., středa 21. 1. 2015
Benátky n.J. - Havířov BEN - HAV

Kýžená výhra přišla právě včas! O to víc potěší, že si ji Benátečtí vybojovali proti Havířovu, se kterým letos zatím třikrát prohráli. Negativní bilance je tak narušena, nutno dodat, že naprostým právem. Pešánova družina si od úvodního buly neohroženě kráčela za vítězstvím, které navzdory zřetelné převaze Benáteckých skončilo pouze těsným výsledkem 2:1. O góly na straně Benátek se zasloužilo duo P+P - Plodek a Pabiška, o zdramatizování utkání se u celku Havířova postaral trefou v závěrečné třetině Jan Maruna. Těsné vítězství si již ale domácí protéct mezi prsty nenechali a výsledek 2:1 si do závěrečné sirény ohlídali.

Benátky n.J.: Schwarz (37. Vaněček) – Pabiška, Plutnar, Jandejsek, Ulrych, Niko, Říha, Havlín – Miškovský, Skořepa, Špaček – Hrníčko, Plodek, Víšek – Skalický, Mikyska, Jonák – Ordoš, Vařecha, Bittner.
Havířov: Matoušek (Daneček) – Krisl, Foltýn, Valenta, Stuchlík, Ostrčil, Graca, Bahounek, Bezuška – Jiránek, Šlahař, Loskot – Tomi, Fořt, Maruna – Sztefek, Pechanec, Klimša – Chmielewski, Repe, Matějek.
Branky a nahrávky: 20. Pabiška (Jonák, Vařecha), 24. Plodek (Niko, Víšek) – 52. Maruna (Valenta, Fořt). Rozhodčí: Škrobák – Malý, Tvrdík. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1 Diváci: 255. Střely na branku: 32:22.

Komentář

Hned po úvodním buly vyrazil Miškovský kupředu a první střelou provětral lapačku havířovského Matouška. Benátečtí se činili i nadále a ve třetí minutě utkání je od úvodního gólu utkání dělilo jen pár centimetrů. Havířovu před bránou totiž notně zavařil Jonák, který zkoušel najít mezírku mezi levou tyčkou a Matouškovým betonem, ten však skulinku dokonale utěsnil. Vzápětí se ještě o dorážku snažil Skalický, jeho důraz v brankovišti si však vysloužil pouze obdiv diváků, nikoli však první gól. Úvodní tlak domácích ukončilo až vyloučení jednoho z Benáteckých. Po skončení přesilové hry se ale domácí vrátili ke hře z úvodních minut a Matoušek ve své bráně musel zůstat před mlsnými protihráči v pozoru. Očekávalo by se, že ještě více při chuti budou domácí při své první přesilové hře. Nezačali ji však vůbec dobře, a byl to dokonce Michal Sztefek z celku hostí, který si v jejím úvodu dovolil ohrozit dosud v poklidu stojícího Schwarze. Červené světlo na malý moment zmátlo všechny přítomné, když se po akci domácích rozsvítilo za Matouškovými zády. Puk si však ze závaru před Danečkem cestu do jeho svatyně nenašel, a i první přesilovka na straně domácích tak zůstala bez využití. Ani tu druhou Benátečtí v gól nepřetavili. Svou útočnou a bojovnou hrou si ale přece jen Pešánovi svěřenci vydřeli úvodní gól utkání, který padl necelou minutu před koncem první třetiny. Benátečtí rozehráli před Matouškem nenápadnou akci, ve které bezchybně mířil Marek Pabiška. Nijak zvlášť rychlá střela, spíše takové nepříjemně rotující nahození, propadlo havířovskému brankáři pod lapačkou a Benátky se tak mohly díky vedení 1:0 do kabin odebírat o něco spokojenější.

Začátek druhé třetiny nebyl až tak jednoznačně v režii domácích, přesto se ve 25. minutě prosadili opět oni. Akci před Matouškem korunoval důrazným došťouchnutím za brankovou čáru Jan Plodek a Benátky rázem soupeři odskočily na rozdíl dvou branek. Po druhém gólu Benáteckým viditelně narostla křídla a Pešánovi svěřenci létali po ledě s lehkostí jako peříčka a znovu a znovu se tlačili do brány před Matouška. Havířovští jim tu a tam narůstající křídla přistřihli výletem do útočné třetiny, Benátečtí se však okamžitě oklepali a znovu si dělali nárok na třetí gól. Daleko od něj nebyli v polovině utkání, kdy jeden z Havířovských na poslední chvíli poslal kotouč z Matouškova brankoviště do bezpečí, který by bez jeho zásahu zaručeně doklouzal za brankovou čáru. Ve zbylé přesilovce domácích v závěru třetiny se pěknou akcí blýskl Říha, jenž si nejdříve u mantinelu pohrál s havířovským Sztefkem a poté předal kotouč ostřílenému Víškovi. Jeho pokus ale Matoušek vykryl a celou akci zastavil lapačkou, která rozdováděný kotouč přibrzdila a nakonec i ukryla do svých útrob. Vzápětí se stihla ještě párkrát předvést Schwarzova výstroj, v 37. minutě si ale benátecký gólman na své konto připsal poslední zákrok, po němž zůstal téměř nehybně svalený na ledě a s pomocí spoluhráčů se bolestí zkroucený odebral do kabiny. Zkušeného Schwarze tak v bráně vystřídal talent a mládí v podobě Vítka Vaněčka, jenž do konce třetiny čisté konto domácích uhlídal. Benátečtí tak byli do šatny doprovázeni příznivým vedením 2:0 a k výhře měli po čtyřiceti minutách blíže.

V závěrečné části domácí pokračovali ve hře, kterou nastolili během první čtyřicetiminutovky a prostor před Vaněčkem si i nadále bedlivě hlídali. To se jim dařilo nejen při hře pět na pět, ale i ve dvou přesilových hrách, které si hosté vydobyli během první půle závěrečné třetiny. Ta třetí však nabrala jiného směru a necelou minutu před jejím koncem se trojice hostí Fořt – Valenta – Maruna zasloužila o kontaktní gól na 1:2 a zároveň první využitou přesilovku utkání. Tu si k dobru připsalo právě číslo 10 - Jan Maruna, jenž střelou z levého kruhu zamířil přesně pod víko Vaněčkovy klece. Havířov se ne náhodou po snižující brance dostal do sedla a tlačil Benátky před Vaněčkovu klec. Tam se domácí včetně jejich gólmana oháněli, jen aby neobdrželi vyrovnávací branku, která by jim vidinu tří bodů rozehnala. V tomto ohledu Benátčanům pomohl prohřešek Antonína Pechance, jenž svým faulem dějiště hry přesunul opět před havířovského Matouška. Ten měl minutu před koncem namále, když ukázkovou přihrávku od svého spoluhráče obdržel Daniel Miškovský. Než ale puk na své holi stihl zkrotit a vyslat jej do poloodkryté brány, jež na něj zívala, prostor mezi tyčemi opět pohotově vyplnil Matoušek a tutovka Benáteckých byla tatam. To už se však dohrávaly poslední vteřiny utkání, které si domácí ohlídali a dělbu bodů již nepřipustili.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Benátky nad Jizerou): Po velmi nepovedeném zápase v Ústí nad Labem jsme dnešní zápas potřebovali odbojovat. Nemyslím si, že hrajeme v nějaké oslnivé formě. Hrozně mě těší, že kluci zápas odválčili. Když pominu závěr třetí třetiny, kdy nám byly odpískány tři fauly, které nechci komentovat, jsme byli lepším týmem. Zaslouženě jsme vyhráli.

Jan Daneček (Havířov): Věděli jsme, že domácí mají docela dobrou fazónu a že se jim podařilo několik velmi dobrých zápasů. Čekali jsme hodně těžký zápas. Hráče jsme nabádali, že domácí budou velmi dobře bruslit. Nevím, zda to bylo dlouhou cestou, nebo jestli domácí hráli opravdu tak dobře, prostě jsme se dvě třetiny hledali. Benátky nás přebruslovaly, úplně v pohodě vedly. Řekl bych, že si zápas kontrolovaly. Můj názor je, že se trošičku zalekly zranění vlastního gólmana Schwarze, který je poslední dobou hodně drží. Od této chvíle museli domácí více myslet na zadní vrátka. Nebudu zastírat, že náš tým na to trochu spoléhal. V útoku jsme se snažili více přitlačit. S domácími se nám podařilo srovnat v pohybu. Po obdržené brance se Benátky zatáhly ještě více dozadu. V tu chvíli jsme vycítili šanci, že bychom odsud mohli alespoň bod přivézt. Myslím si, že k tomu bodu nebylo až tak daleko. Benátečtí měli štěstí v tom, že jsme dvě minuty před koncem udělali při našem velkém tlaku faul. Benátky si poté udržely těsné vedení až do konce zápasu. Myslím si, že za předvedenou hru v prvních dvou třetinách domácí vyhráli zaslouženě.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.