24. 1. 2015 | Pavel Mádl, Martina Válková

Motor zastaven, Budvar aréna vyloupena! Bojovné utkání na jihu Čech rozhodly přesilovky

47., sobota 24. 1. 2015
Č. Budějovice - Benátky n.J. CBU - BEN

Benátečtí si na svůj účet připisují další senzační skalp favorita. Tentokrát si i podruhé v sezóně vyšlápli na druhý Motor, a vedle Jihlavy, Třebíče, Kladna a Kadaně jsou tak pátým celkem, který Budvar arénu letos dokázal dobýt v základní hrací době. Zásluhu na gólovém přídělu v tomto zápase měly především přesilové hry, ve kterých se Pešánova družina činila o něco lépe než tým domácích, když v nich za záda Gáby nasypala tři branky. Po bojovném utkání okořeněném řadou vyloučení a potyček Benátky sklidily zaslouženou výhru 4:2 a do středu Čech se vrací s cenným tříbodovým lupem.

Č. Budějovice: Gába (Bláha) – Punčochář, Žovinec, Mucha, Vráblík, Chmelíř, Suchánek, Škopek – Kuchejda, Boháč, Švihálek – Nouza, Straka, Heřman – Vaniš, Bárta, Přibyl – Trummer.
Benátky n.J.: Jelínek (Stejskal) – Ulrych, Jandejsek, Pabiška, Říha, Havlín, Niko, Pálek – Špaček, Miškovský, Kalfiřt – Víšek, Hrníčko, Jonák – Mikyska, Skalický, Bittner – Vařecha, Ordoš.
Branky a nahrávky: 20. Vráblík (Straka), 41. Mucha (Švihálek) – 23. Ulrych (Říha), 37. Miškovský (Mikyska), 45. Skalický, 48. Víšek (Jonák, Mikyska). Rozhodčí: Krob – Svoboda, Maštalíř. Vyloučení: 9:10, navíc Boháč - Špaček, Hrníčko 10 min OT. Využití: 2:3. Diváci: 5049. Střely na branku: 33:33. Vývoj utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4.

Komentář

Utkání v úvodu s tempem notně zaostávalo, a to na obou stranách. Po padesáti vteřinách se první střely dočkali Jihočeši, se kterou si ovšem hostující gólman bez větších potíží poradil. Oběma týmům dělal problém přechod přes střední pásmo. Mnoho střeleckých příležitostí tedy k vidění nebylo. V polovině prvního dějství se domácí mohli ujmout vedení, když domácí Michal Švihálek nahazoval puk do útočného pásma a kotouč se šťastně odrazil k Danielu Boháčovi, jenž před sebou měl prázdnou bránu. Jeho pokus ale mířil vysoko nad. O chvíli později se Budějovičtí opět mohli dočkat úvodního gólu, jenže puk se zastavil těsně před brankovou čárou. Šestnáct vteřin před první sirénou se ale Jihočeši konečně dočkali. Kapitán Josef Straka totiž nabil na hůl Romanu Vráblíkovi, který golfovým úderem překonal benáteckého gólmana – 1:0. Hosté tak během první dvacetiminutovky nedokázali uhájit bezbrankové skóre a obdrželi takzvaný "šatňák".

Motor začínal druhou třetinu přesilovou hrou, kterou se mu nepodařilo využít. Domácí Marek Vaniš se totiž před uplynutím přesilovky stihl provinit nedovoleným bráněním, na obou stranách se tak hrálo ve čtyřech. Ve 23. minutě dal na úvodní gól Budějovic do kabiny zapomenout benátecký Petr Ulrych, jenž dalekonosnou střelou překonal Gábu a začínalo se opět od nuly – 1:1. Zanedlouho měli domácí možnost dvojnásobnou přesilovou hru přetavit v nové vedení, žádnou výraznou šanci si alenevytvořili. Za celých 90 vteřin vystřelili pouze dvakrát. Ve 36. minutě naopak zaúřadovali právě Pešánovi svěřenci, když je do vedení 2:1 krásnou bekhendovou střelou poslal Daniel Miškovský. V závěru druhé periody se Českobudějovičtí mohli dočkat i druhého gólu do šatny, když z jejich řad do útočného pásma ujela dvojice Heřman – Nouza. První jmenovaný vzal odpovědnost na sebe, ostražitého Jakuba Jelínka ale nepřekonal. Benátky si tak do závěrečné části nesly lichotivý jednobrankový náskok.

Po necelé minutě závěrečného dějství se ale Jihočechům stav utkání podařilo srovnat na 2:2, když Michal Švihálek našel přihrávkou zpoza brány Jána Muchu, jenž hostujícího gólmana nekompromisně prostřelil. Ihned po vyrovnávací brance si domácí vytvořili další střelecké příležitosti, ty však nevyužili. Naopak hosté jejich špatnou koncovku ztrestali třetí brankou. Vedoucí trefa se urodila na holi Daniela Skalického, který po pravém křídle nabral rychlost a domácím obráncům se ho nepodařilo zastavit. Benátecký útočník vzápětí s centimetrovou přesností našel mezírku mezi betony brankáře Gáby – 2:3. Ani po třetí inkasované brance se Jihočeši z útlumu neprobrali a o dvě minuty později pro ně přišla další rána. Po rychlé kombinaci dostal puk Jan Víšek, kterému se ještě v pádu podařilo překonat Gábu – 2:4. Budějovičtí pak sice trochu přitvrdili a snažili se stav utkání opět dorovnat, benáteckého gólmana ale pokoušeli překonat marně. Několik minut před koncem se atmosféra na ledě vyhrotila, když se do sebe pustila dvojice Švihálek – Miškovský. Na body jednoznačně vyhrál českobudějovický forvard, který si bitku zopakoval přesně po týdnu, kdy si podal jednoho z hráčů Kadaně. Budějovičtí se ještě v závěru odhodlali k riskantnímu kroku, když z prostoru mezi tyčemi odvolali gólmana Gábu. Hned nato před Jelínkem vytvořili velký závar, benátecká obrana ale dokázala všechny hrozby zavánějící snížením, či snad vyrovnáním odvrátit a zápas dotáhla do vítězného konce.

Ohlasy trenérů

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): Soupeř přijel s dobrou taktikou a zápas odehrál přesně jako ten předešlý v Benátkách. V přesilovkách jsme sice nějaké góly dali, musíme jich ale proměnit víc, hosté byli produktivnější. Za vyrovnaného stavu byli trpělivější a potrestali naši fatální chybu. Kdybychom zvýšili na 2:0, mohlo utkání dopadnout jinak.

Filip Pešán (HC Benátky nad Jizerou): Přijeli jsme s přehnaným respektem a vědomím, že domácí mají velkou sílu. Snažili jsme se hrát z obrany, což se nám většinu utkání dařilo. Rozhodlo, že jsme ubránili dlouhé oslabení tři na pět, naopak sami jsme ve stejné početní výhodě skórovali.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.