30. 3. 2015 | Martina Válková

Vydařený závěr sezóny! Motor jsme potrápili, shodují se Kolmann, Mikyska i Vaněček

Už měsíc tomu bude, co si na sebe Benátečtí v pro ně již uplynulé sezóně 2014/2015 naposledy navlékli výstroj a na ledě hájili čest malého středočeského města. Rvali se statečně a svému čtvrtfinálovému soupeři z Budějovic nedali nic zadarmo. Nakonec však, stejně jako v předešlém ročníku s Boleslaví, podlehli v sérii výsledkem 2:4 na zápasy. A tak zatímco hráči jihočeského Motoru v semifinále hladce přešli přes Třebíč a momentálně v baráži bojují o postup do extraligy, Benátčané si užívají první dny zasloužené dovolené a vyhlížejí blížící se letní přípravu. Než ji hráči Benátek zahájí, pojďme se ohlédnout nejen za vyřazovací částí.

Historický úspěch nebyl daleko. Benátečtí nabuzeni jednoznačným vyřazením favorizovaných Litoměřic měli našlápnuto i na soka z Budějovic. „Litoměřice jsme smázli suverénně a Budějky jsme, ačkoliv jsme nebyli favoriti, hodně potrápili,“ hodnotil výkon Benátek ve vyřazovací části jeden z jejich účastníků Petr Kolmann a měl pravdu. Hned od začátku série se totiž Benátčané jali udávat tempo a byli to jihočeši, kteří museli dvakrát dotahovat. Pak ale přišel čtvrtý zlomový zápas, ve kterém Benátečtí v domácím prostředí mohli odskočit na vedení v sérii 3:1. To však nezvládli.

Jestli totiž existuje hokejový bůh, tak si ho Černého svěřenci museli znepřátelit, když v celkově pětiminutové přesilové hře pět na tři nevstřelili jediný gól, což je nakonec stálo výhru a dost možná i celou sérii. „Ten čtvrtý zápas mě mrzí nejvíc. Mohli jsme dát na 3:1. Řekl bych, že ten pátý zápas by se nám u nich hrál líp,“ litoval po vyřazení i obránce Petr Kolmann. Ve čtvrtém utkání se Českobudějovičtí totiž chopili otěží celé série a třemi výhrami v řadě dojeli si až pro postup do semifinále.

„Z šesti zápasů jsme odehráli pět vyrovnaných a ve třech jsme byli možná i lepší. Chyběly nám zkušenosti v přesilovkách a klid do zakončení. V tom nás soupeř přehrál,“ měl jasno Kolmann, u něhož s celkovým výkonem ve čtvrtfinálové sérii panovala spokojenost. „Až na jeden zápas jsme s nimi drželi krok a nemáme se za co stydět,“ vyslovil se dále Kolmann a podobný názor neměl jen on. „Manažer i trenér to hodnotili, poděkovali nám, že se nemáme za co stydět a že jsme je trošku potrápili,“ dodal.

Teď se ale vraťme o několik měsíců zpět, kde to koncem dubna s prvními uběhnutými a prvními najetými kilometry na kolech letní přípravou všechno začalo, a sice ještě pod vedením kouče Filipa Pešána. „Filip to tu skvěle nastartoval, zapracoval hodně mladých a řekl bych, že jak dřív bylo zvykem, že tu sezónu tady táhli ti starší a zkušení, tak letos se spousta mladých kluků zapojila jak do přesilovek, tak do branek a asistencí. Po letošní sezóně by tři až čtyři kluci mohli z fleku přejít do áčka, tou sezónou se vychovali,“ shrnul Pešánův přínos Kolmann.

Svůj pohled na uplynulý ročník přidal i nejproduktivnější benátecký hráč základní části Josef Mikyska. „V Benátkách je dobrá parta, takovou jsem dlouho nezažil,“ začal své hodnocení klišovitou frází nadějný forvard a pokračoval: „Šlapalo to jako tým, nekoukal jsem na body. I to play-off bylo dobrý, Motor jsme dobře potrápili. Se sezónou jsem spokojen“. V podobném duchu se vyjádřil i jeho spoluhráč a gólman Vít Vaněček: „Škoda, že jsme nešli přes ty Budějovice, měli jsme to dobře našlápnuté. Alespoň jsme je dost potrápili.“

První polovina soutěže se však Benáteckým tolik nevydařila. Nezbývalo tedy než zatnout zuby a v té druhé přidat, aby play-off nezůstalo snem, a stalo se realitou. To si nakonec Benátečtí v závěrečných kláních základní části utéct nenechali a mohli zbrojit do předkola. V čele jejich výpravy ale již nestál Filip Pešán. Mladého ambiciózního trenéra, jenž spolu s Vladimírem Čermákem odešel trénovat A-tým Bílých Tygrů, totiž v roli lodivoda vystřídal Milan Černý.

„Milan přišel jeden zápas před koncem základní části a chtěl po nás, abychom hráli to samé, co se hrálo za Filipa Pešána. Když něco nefungovalo, tak občas něco změnil,“ uvedl na adresu staršího a o něco zkušenějšího trenéra Kolmann a zároveň nepopíral, že odchod Pešána v kabině vyvolal při nejmenším lehké rozčarování. „Benátky tu za Filipa a pana Čermáka měly strašnou pohodu a každý trenér tu atmosféru nějak změní. Kluky to trošku překvapilo, že Filip šel nahoru, ale nedalo se nic dělat a museli jsme dohrát sezónu pod trenérem, kterého nám přiřadili,“ hodnotil změnu Kolmann. A jak dohráli, tak by i nadcházející ročník 2015/16 Benátečtí měli načít, a totiž pod vedením trenérského dua Černý – Nečas.

Sezóna v číslech

V VP PP P SKÓRE BODY
1. čtvrtina 6 1 0 6 32:29 20
2. čtvrtina 2 3 1 7 19:39 13
3. čtvrtina 5 4 0 4 38:31 23
4. čtvrtina 7 0 1 5 42:27 22
CELKOVĚ 20 8 2 22 131:126 78
PLAY-OFF 4 1 0 4 22:25
V - výhra v základní hrací době
VP - výhra v prodloužení/nájezdech
PP - prohra v prodloužení/nájezdech
P - prohra v základní hrací době

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.