12. 3. 2007 | Jirka Weigl, Mirek Ondra

Semifinálový boj začíná. Představujeme soupeře z Klášterce

Soupeřem Benátek v letošním semifinále play-off bude celek Klášterce nad Ohří. Ve vyřazovací části na sebe mají oba dva celky štěstí, neboť se utkávají již potřetí v pěti letech. Šťastnějším celkem v uplynulých sériích byly vždy Benátky. V památném ročníku 2002/03 se Benátky střetly s Kláštercem až ve finále play-off a dvě těsné výhry je tehdy posunuly do baráže o postup do 1. ligy. Druhé setkání se Severočechy se uskutečnilo v 1. kole loňského play-off. Ve formě hrající Benátky tehdy smetly Klášterec 3:0, když mu v celé sérii dovolily jen dvakrát skórovat. Letos ovšem hokejisté z Podkrušnohoří jistě neprodají kůži lacino, důkazem byl i urputný boj proti Písku. První díl thrilleru vyřazovací části můžete vidět již zítra, souboj druhého celku skupiny Střed se třetím týmem skupiny Západ začíná v úterý 13.3.2007 v 18:00 v Benátkách.

Hokejový klub Klášterec nad Ohří vznikl na konci 50. let a inspiraci hledal především u úspěšných týmů z této oblasti – hlavně Chomutova a Litvínova, s jejichž oddíly také v prvních letech intenzivně spolupracoval. Zimní stadion byl dokončen do své dnešní podoby v roce 1992. Mužstvo hrálo dlouhou dobu v regionálním přeboru a až v roce 1998 se podařilo postoupit do II. NL, kterou hraje dodnes.

Klášterec nad Ohří má za sebou na své poměry nadprůměrnou sezónu a už teď si mohou být jisti, že bude úspěšnější než ta minulá. V té Severočeši dokráčeli pouze do prvního kola play-off, kde je hladce vyřadily právě Benátky.

Série HC Benátky nad Jizerou - HC Klášterec nad Ohří: 3:0 (první kolo play-off sezóny 2005/06)

07.02.06 HC Benátky nad Jizerou - HC Klášterec nad Ohří 3:0
7. Kadeřábek T. (Zajíček), 13. Nedbal (Pešek), 59. Skořepa (Nedbal, Nekvasil)
09.02.06 HC Klášterec nad Ohří - HC Benátky nad Jizerou 1:2
47. Soukup (Vyžďura) - 40. Nedbal, 49. Zajíček (Kubišta, Nekvasil)
11.02.06 HC Benátky nad Jizerou - HC Klášterec nad Ohří 7:1
7. Pešek (Zajíček), 12. Jakeš (Kocman, Kaňkovský), 20. Nedbal (Kaňkovský, Jakeš), 25. Pešek (Kubišta), 34. Čech R. (Jakeš, Kaňkovský), 51. Kocman (Jakeš, Kaňkovský), 51. Rybín (Klaban) - 46. Babka (Chyba)

V letošní sezóně se tým trenéra Petra Mikeše pohyboval na špičce skupiny Západ, i když na Most i Děčín se většinou koukal s dostatečným bodovým odstupem. Přesto se Severočechům povedlo ukořistit o 5 bodů více než Benáteckým, tedy 86 bodů za 29 výher, což stačilo na bronzovou příčku. V prvním kole vyřazovací části si Klášterec poradil s Pískem 3:2 na zápasy, ovšem průběh duelů byl velice vyrovnaný a rozhodujícím faktorem se ukázalo být domácí prostředí.

V brance čaruje spolehlivý Pavel Damašek, který má za sebou spoustu prvoligových zkušeností z Kadaně. Právě na postu golmana lze hledat příčiny čtvrtfinálového úspěchu. Obraně vévodí 33letý Radek Nerad, zkušenosti s první ligou mají Ambrož, Kocek a Znojemský. Útočníci Klášterce jsou mladí a naprostá většina z nich prošla mládežnickou líhní slavnějších klubů v okolí, nezřídka si v jejich barvách zahráli vyšší soutěž. Velmi dobře do týmu zapadl Lukáš Zika, který přišel v průběhu sezóny z Kadaně a ač měl odehráno méně než ostatní, vyhrál klubové bodování společně s Václavem Kotroušem. Produktivitu mají hráči od Ohře rozloženu mezi větší počet hráčů,nikdo výrazně nevyčnívá a právě v tom lze hledat sílu mladého kolektivu. Navíc se vedení před play-off podařilo získat zkušeného Jaroslava Buchala, který se však ke smůle Severočechů v duelech s Pískem zranil. V zápasech na domácím ledě budou Klášterečtí spoléhat na úzké kluziště.

Herní styl Klášterce je velice specifický. Trenér Petr Mikeš vychází při určování taktiky z nezvyklých rozměrů kláštereckého kluziště. Je po vzorech kluzišť z NHL jedno z nejužších v naších republice. S tím souvisí těžší přechod přes útočnou modrou. Klášterečtí hrají do těla a přechod do útočné třetiny řeší povětšinou nastřelením puku do rohů. Na širším benáteckém hřišti by ale mohli mít problémy. Benátky oplývají řadou technických hráčů jako například Martin Mařík, Jiří Kristek, Josef Skořepa a další, kteří by mohli zamotat kláštereckým obráncům hlavy.

V případě úspěchu v nadcházející sérii by se Benátky dostaly do finále play-off, kde skončily i v minulém ročníku. V něm by je s největší pravděpodobností čekal někdo z vítězů základní části, Most či Vrchlabí. Právě přes vyhrané finále vede letos za dlouhá léta nejsnazší cesta do první hokejové ligy. Následná kvalifikace mezi třemi vítězi vyřazovacích bojů bude nejspíše jen formalitou.

Série, hraná na tři vítězná utkání, bude jistě napínavá a bude vyžadovat podporu věrných benáteckých fanoušků. Snažme se vytvořit společně bouřlivou semifinálovou atmosféru a povzbudit naše hokejisty také venku, pro informace o výjezdu do Klášterce minimálně na sobotní zápas sledujte tyto stránky.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!