15. 12. 2015 | Martina Nová

Všichni táhneme za jeden provaz, hodnotí benátský kolektiv Filip Kuťák

Devatenáctiletý útočník Filip Kuťák mimo nynějšího působení v Benátkách nad Jizerou figuruje také na soupisce juniorského týmu Vítkovic. Momentálně královéhradecký rodák bojuje na kempu ve Velkých Popovicích o místo v sestavě na blížící se mistrovství světa do dvaceti let, které se koná od 26. 12. ve Finsku. „V podstatě se porveme o užší nominaci, a tak uvidím, jestli to dopadne, nebo ne. Já osobně tam jedu s tím, že pro to udělám maximum a samozřejmě, že se chci dostat. Budu se snažit,“ přibližuje své odhodlání probojovat do konečné nominace Kuťák, který letošní ročník zahájil v jiném z prvoligových celků, konkrétně v Prostějově.

Mimo Benátek nad Jizerou hraješ také v juniorce Vítkovic, mimo to jsi také úvod sezóny odehrál v Prostějově, jak bys zhodnotil a porovnal první ligu a juniorský hokej?

První liga je určitě o hodně jiný level. Je to strašně rychlý hokej, v juniorce jsou mladí kluci, někdy třeba i o tři roky mladší než já a jsou sice šikovní, ale tady jsou zkušení hráči, kolikrát i, troufnu si říct, legendy extraligy, které tady v podstatě dohrávají kariéru. Je to jiný, rozhodně těžší a jsou to výborné zkušenosti pro mě.

Mohl bys třeba nějak srovnat prostějovský a benátský tým?

To je alfa a omegy. Prostějov má své vlastní zázemí a mají jiné priority, chtějí postoupit do extraligy, což tady je to spíše farma Liberce, kde i trénujeme, a zázemí v Liberci je strašně super, je to veliký rozdíl. Je to všechno blízko, je tam hotel a do Prostějova jsem musel dojíždět z Ostravy a říkám, je to jiný.

Jak se ti líbí kolektiv v benátské kabině?

Tady je to strašně super. Přišel jsem jako nový hráč, proti spoustě hráčů jsem už hrál od mala, protože je tu strašně moc juniorů, takže je tady spíše mladší kolektiv a to mně vyhovuje. Všichni táhneme za jeden provaz a pro mě je to lepší, protože ty kluky znám od malička, a když to porovnám s Prostějovem, tak jsou tam všichni o hodně starší a tady se vyhrávají spíše junioři, takže je to pro mě lepší, když jsem tady v podstatě mezi svýma.

S kým sis v kabině nejvíce „sedl“?

Jirku Černocha znám od patnácti let, hrajeme spolu v reprezentaci, jsme v podstatě nejlepší kamarádi, co se týče hokeje, ale ten tady moc nehraje. A jinak znám Tomáše Havlína, Ordiho (Jan Ordoš, pozn. red.) a kluky z juniorky tam znám, například Dominika Hrníčka. To jsou taky dobří společníci.

Jak ses vlastně dostal k hokeji, proč jsi ho začal hrát?

Já jsem spíš taková černá ovce rodiny, není to tak, že by tatínek, bráchové, strejda, dědeček, všichni hráli hokej. Hráli fotbal. A já jsem ve školce měl nejlepšího kamaráda, ten hrál asi od tří let hokej, já jsem se tam s ním znal už dva roky, bylo mi pět, myslím. Přišel nábor z hradeckého klubu, rozdal letáky, kdo chce hrát hokej, takže se má dostavit, tak já jsem vzal lísteček, přišel jsem domů a řekl jsem, že se chci dát na hokej. Taťka nejdřív kroutil hlavou, jakože dobře, můžeš to jít zkusit, ale budeš fotbalista. Nakonec jsme u toho zůstali a asi jsme udělali i dobře.

Co tě na hokeji nejvíce baví?

Tak hokej je v podstatě můj život. Všechno se točí kolem toho a baví mě samozřejmě ta samotná hra. To je prostě super, všechno okolo, fanoušci, když už jsem k tomu dospělému hokeji přičichl i za A-tým Vítkovic v přípravě. Všechno kolem toho, od malička se koukám na zápasy extraligy, NHL, mistrovství světa, olympiády a je to sen. Já tím žiju a snad se mi něco povede dokázat.

Máš tedy nějakého oblíbeného hráče, oblíbený tým, kterému bys fandil?

Samozřejmě teďka už to není takový, když hraju mezi chlapy. Co se týče NHL, tak mám rád Chicago, Dallas, ale samozřejmě kdybych si měl vybrat, tak ty dva týmy jsou super, ale jestli hráč bude draftovaný do NHL nebo se tam bude chtít dostat, tak si myslím, že je úplně jedno, do jakého týmu, hlavně že je to tam.

Jelikož se blíží Vánoce, tak jaké máš třeba rád cukroví a máš oblíbenou pohádku?

Co se týče pohádek, tak film Sám doma je super. Na Vánocích si zakládám, rodina je spolu, suprový včelí úly, ale teďka, kdyby se mi povedlo dostat se na mistrovství světa, tak budu poprvé na Vánoce mimo domov.

Pozn. red.: Cíl dostat se na letošní MS U20 mají kromě Filipa Kuťáka i další hráči oblékající v letošní sezóně benátský dres. Na kempu ve Velkých Popovicích bojují o konečnou nominaci do české reprezentace i obránce Tomáš Havlín a útočníci Dominik Lakatoš, Jan Ordoš a Jiří Černoch. Naopak za Slovesko by si ve Finsku rádi zahráli útočníci Matej Paločko s Jozefem Huňou, kteří jsou momentálně také v přípravě na MS U20.

Mistrovství světa se uskuteční od 26. 12. 2015 do 5. 1. 2016 ve finských Helsinkách a český výběr v základní skupině čeká Rusko, Slovensko, Bělorusko a domácí Finsko.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!