17. 2. 2016 | Michal Špírek, Martina Nová

Benátky v posledním kole základní části pokořily Motor na jeho ledě 4:1!

52., středa 17. 2. 2016
Č. Budějovice - Benátky n.J. CBU - BEN

Benátčané již už několik kol měli sice jistotu bojů o udržení, nicméně právě i to je hnalo v posledních duelech základní části, stejně jako dnes v 52. kole na ledě českobudějovického Motoru. Jihočeši nepředváděli svůj nejlepší hokej a naopak Středočeši nedělali zbytečné chyby. Po čtyřiceti minutách byl stav stále 0:0 a až ve třetím dějství padaly branky. Změnu skóre jako první zajistil Jiří Říha, jehož o pár vteřin později následoval Václav Pletka. Na 3:0 zvýšil Jiří Černoch a to už byl pohodlný náskok pro hosty. Ve hře bez brankáře sice Motor sebral Filipu Novotnému čisté konto, nicméně i po trefě Zíba to domácí zkoušeli bez gólmana, a tak konečný výsledek 4:1 dorovnal Daniel Špaček do prázdné brány.

Č. Budějovice: Bláha (Kváča) – Kříž, Kolmann, Suchánek, Vráblík, Žovinec, Zíb, Mucha – Kuchejda, Rob, Chovan – Nouza, J. Straka, L. Květoň – Žálčík, Mikyska, Babka – Panáček, Točík, Šuhaj.
Benátky n.J.: F. Novotný (Vacek) – Piskáček, Havlín, Kurka, Kajínek, Říha, M. Pabiška, Ulrych – Jonák, Černoch, Pletka – Rys, Plodek, Špaček – Ordoš, Hrníčko, Víšek – Havlas, Ďurač, Dlouhý.
Branky a nahrávky: 59. Zíb (Straka) – 46. Říha (Hrníčko, Havlín), 46. Pletka (Černoch), 54. Černoch (Havlín, Jonák), 59. Špaček. Rozhodčí: Doležal – Kreuzer, Polák. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5539. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4.

Komentář

Úvodní buly utkání obstaral režisér Zdeněk Troška. Jihočeši do posledního utkání nasadili dva uzdravené obránce, Suchánka s Muchou, ale útočné řady zůstaly i nadále prořídlé a tak Rosolovi svěřenci hráli jen ve třech útočných formacích. Benátecký brankář Novotný v první třetině mnoho práce neměl, ale v začátku duelu přece jen musel být na pozoru více než jeho budějovický protějšek Bláha. Jihočeši se dostali do šance ve 2. minutě, po spolupráci se Strakou šikovnou tečí prověřil Novotného Nouza. Ještě větší příležitost měl Chovan po Kuchejdově akci, ale tísněný útočník mířil nepřesně. Benátky se pak osmělily a ve zbytku třetiny to byly ony, kdo měl na hokejkách nadějnější příležitosti. Bláha ve 13. minuta zasáhl proti domácí obranou pozapomenutému Špačkovi, s bekhendovým zakončením neuspěl proti ani Ďurač. Ten si alespoň vykoledoval faul, když na trestnou lavici putoval Žovinec, a Benátky tak dohrávaly první třetinu v přesilovce. Černoch v ní měl velmi dobrou pozici ke vstřelení branky, ale Bláha včas zakročil. První dvacetiminutovka tak nepřinesla žádný gól a ani nijak zábavnou podívanou pro fanoušky, kterých do Budvar arény dorazilo přes pět a půl tisíce.

V úvodu druhého dějství zaujal svým hitem Kuchejda, který poslal na nedobrovolnou prohlídku českobudějovické střídačky Havlína. Ve 23. minutě tvrdě vystřelil Straka, Novotný si nebyl zákrokem úplně jistý, ale kotouč ve výstroji udržel. Benátky hrály důrazně, ale čistě, Českobudějovičtí se jen těžko prosazovali do zakončení. Ve 28. minutě byl vyloučen Zíb a Benátky v následné přesilovce dělily od úvodní branky milimetry – Havlín totiž ránou od modré trefil tyč. Vyloženou šanci Černochovi pak při pokračování přesilovky vychytal Bláha. Ve 31. minutě se nechaly Benátky uzamknout v obranném pásmu, štěstí zkoušel svými střelami hlavně Suchánek, nakonec tento krátkodobý tlak Jihočeši využili alespoň k zisku první přesilovky. V ní střílel z dobré pozice Mikyska a Novotný puk vyrazil. Ve 39. minutě se Chovan dostal před Novotného a měl na holi největší příležitost Budějovic ve druhé třetině, brankář ale kotouč dokázal ramenem vytěsnit mimo tři tyče.

O vítězi utkání tak rozhodovala až třetí třetina. Motor v ní nejprve neskóroval v početní výhodě, aby pak udeřili hosté. Při signalizovaném vyloučení využil v čase 45:02 nekoncentrovanosti domácího celku Jiří Říha a napálil puk skrz stínující hráče do sítě. A o 44 sekund později už to bylo o dvě branky ve prospěch Benátek. Černoch uhájil puk před Kolmannem a s hokejkou v jedné ruce dokázal nasměrovat přihrávku zpoza brány přímo na hůl Václava Pletky, který už jen prokázal, že v podobných situacích už párkrát v kariéře byl – 0:2. Domácí ani poté nedokázali zapnout a Novotný byl takřka bez práce. Zmar Budějovic korunovala 54. minuta, kdy domácí ztratili puk v obranném pásmu, Jiří Černoch se dostal před Bláhu a šťastným zakončením po ledě poslal puk mez betony budějovického brankáře do sítě - 0:3. Domácí se trefili až v čase 58:27, kdy Lukáš Zíb umístil svou střelu pod horní tyč - 1:3. Daniel Špaček se pak trefil do prázdné budějovické brány a stanovil tak konečný, překvapivý výsledek na 4:1 pro Benátky. Hosté vyhráli zcela zaslouženě.

Ohlasy trenérů

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): „Fanouškům se musím za tento výkon omluvit, bylo to špatné stejně jako v Jihlavě. Soupeř byl lepší, bodovat jsme si nezasloužili. Závěr jsme nezvládli a pokazili si dojem z celé sezony. Budeme to mít těžké. Za deset dnů se musíme připravit na play-off.“

Jiří Čelanský (HC Benátky nad Jizerou): „Vyhráli jsme zaslouženě, byli jsme po celý zápas aktivnější a bránili střední pásmo. Kromě přesilovek jsme domácí nepouštěli do většího tlaku. V této chvíli je pro nás každý bod zlatý. To, že odsud vezeme tři, je jedině dobře.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.