17. 4. 2007 | Jirka Weigl

Díky všem za další tučnou sezónu

Je dobojováno. Hokejový tým z Benátek nad Jizerou skončil těsně pod vrcholem. Jednu minutu dokonce v rozhodujícím zápase vedl a nebýt sporných „gólových“ okamžiků, postup se mohl podařit. Když všem hráčům i fanouškům oschly slzičky, nastal čas ohlédnout se zpět a začít bilancovat sezónu. Trenér Ladislav Kolda dal dohromady opět výborné mužstvo a to i přes některá zakolísání v základní části předvádělo pěkný hokej s odpovídajícími výsledky. Famózní jízda vyřazovací částí pak byla pro příznivce Benátek odměnou za trvalou přízeň. Pojďme si tedy nesporný úspěch středočeských bojovníků zrekapitulovat i v obrazech. HOŠI DĚKUJEM!!!

Hráčská fluktuace před sezónou byla výrazná, značná změna čekala hlavně obranné řady. V další sezóně se rozhodl nepokračovat zkušený David Hart, kolínské příznivce potěšil návratem kapitán Karel Nedbal. Do jiných týmů zamířili i Ondřej Žlůva (Milevsko), Roman Čech (Norsko) a Přemysl Zeman. Naopak z juniorských soutěží přišli bojovníci Tomáš Klouček (Sparta), Milan Gajda (Plzeň) a Martin Ton (Sparta), ze Slaného ostřílený Milan Vrzal a z Nymburka z hostování Tomáš Kaulfus.¨

Karel Nedbal vedl Benátky v sezóně 2005/06 jako kapitán, v létě se však vrátil do milovaného Kolína

Z útoku zmizeli šikulové Kubišta a Nekvasil do Kolína (později byli oba vytrejdováni do Chrudimi), Oberreiter do Benešova. Matador Petr Kaňkovský se vrátil domů do Jihlavy a na prahu čtyřicítky předváděl úžasné výkony, které ho posadily do čela kanadského bodování první ligy. V kabině ale mohl Ladislav Kolda přivítat také posily. Zkušený Jirka Kristek z Vrchlabí, technický Martin Mařík z Hvězdy Praha, bojovník David Oulík z Plzně a navrátivší se oblíbenec fanoušků Petr Kounovský se ukázali být rovnocennými náhradami. V kombinaci se stálicemi benáteckého kádru Peškem, Klabanem, Kocmanem či Jakešem skýtali slibná očekávání. Snad jen na brankářském postu zůstalo vše při starém, suverénní jedničce Martinu Barkovi byl připraven krýt záda Jan Hanousek.

Novým kapitánem byl zvolen bojovník Jiří Jakeš

První čtvrtina se Benátkám vydařila podle představ, borci od Jizery nestačili pouze na papírové favority z Vrchlabí a Chrudimi, tradičně také odjížděli se svěšenými hlavami z Nymburka. Zhruba na počátku listopadu přišla výrazná herní i výsledková krize, završená porážkou na ledě předposledních Strakonic a doma s Kolínem. K obratu zavelel až kapitán Jakeš, který při powerplay zápasu s Táborem tři sekundy před koncem vyrovnal a na vítězné vlně se potom tým vezl až do nového roku. Těsně před Vánoci ohlásila návrat ikona benáteckého hokeje posledních let Lukáš Zajíček a jeho přítomnost byla na ledě opravdu hodně cítit. Herní výkyvy se však vyskytly i na přelomu ledna a února, tristní bilanci si Středočeši nevylepšili s Nymburkem a Jindřichovým Hradcem a chvílemi to vypadalo, že klub bude muset urputně zápasit o bytí v elitní čtyřce.

Lukáš Zajíček si často dokázal poradit s obránci soupeře a po svém návratu byl nepostradatelným

V únoru a v březnu však všem hráčům forma vygradovala, v pravý čas. Sedm zápasů bez porážky posadilo Benátky na druhé místo po základní části, skvěle si vedl hlavně šutér Lukáš Zajíček. Výborným impulsem se ukázalo být angažování zkušeného beka Milana Beránka z Vrchlabí, který svůj debut v červeném dresu oslavil hattrickem. V kádru se už stabilně objevovali také důrazní bratři Krupkové z Mladé Boleslavi a exreprezentant Petr Jaroš, zapůjčený z Kladna.

Nejlepším hráčem Benátek v základní části byl suverénně Martin Kocman, nasbíral úctyhodných 50 kanadských bodů

Štěstěna přisoudila Benátkám přijatelného čtvrtfinálového soupeře – Kobru Praha. V obou domácích zápasech se benáteckým hokejistům podařilo nasázet Kobře pět branek, i když průběh tak jednoznačný nebyl. Postup mohli fanoušci i hráči slavit už po prvním mači v Braníku, tři góly v závěrečné třetině poslaly Benátky do semifinále.

Čtvrtfinálová vítězství přiměla trio Vrzal, Kocman, Mařík k úsměvu

Tentokrát Benátky narazily na nevyzpytatelnější celek, Klášterec nad Ohří. Jenomže Severočeši jen potvrdili svůj komplex z tohoto soupeře a za celou sérii dokázali vstřelit Barkovi pouze 4 branky. Jejich herní projev byl však mnohem sympatičtější než v minulém play-off. Zápasy také lákaly stále více příznivců, utkání v Klášterci ovládla zhruba padesátka benáteckých fanoušků. Podobně se dařilo i hráčům, kteří svého soka jasně přehráli 3:1 a bylo jasné, že si po roce opět zahrají o postup do 1. ligy.

Martin Barek chytal v celém play-off fantasticky. Útočníci Klášterce byli často bezradní

Finále však nezná slabších soupeřů a vyzyvatelem Koldovy bojovné družiny byl ambiciózní Baník Most. Mostečtí profesionálové posílení o borce s extraligovými zkušenostmi během play-off rozdávali svým soupeřům slušné příděly. První dva duely v Mostě však dokázali pro sebe rozhodnout až po šťastných trefách, hlavně v druhém zápase ukázali Benátečtí sílu, paradoxně však nevstřelili branku. V domácích nesmírně vyrovnaných zápasech však fortuna ukázala tvář Benátkám a díky trefám Skořepy z prvního a Kocmana z druhého zápasu bylo jasné, že se série vrátí k rozhodujícímu utkání do Mostu. Ani 150 vytrvale povzbuzujících fanoušků však Benátky do 1. ligy nedotáhlo, přestože chvílemi byly Benátky postupu blízko. Radost jim sebral definitivně kapitán Severočechů Kamil Koláček, když proměnil trestné střílení. Nutno však objektivně přiznat, že postup Mostu nebyl dílem náhody, během celé série se hráči prezentovali rychlým útočným hokejem, který ve druhé lize předvádělo snad jen Vrchlabí.

Benátečtí fanoušci mocně oslavující druhé vítězství ve finálové sérii

Krátce po skončení sezóny avizoval svůj odchod do celku postupujícího Mostu hlavní trenér Benátek, pan Ladislav Kolda. Myslím, že je na místě mu za jeho veleúspěšné působení u benáteckého „áčka“ poděkovat, vždyť dotáhl své svěřence dvakrát do finále play-off a v něm tým z malého města sehrál důstojnou roli, která při troše štěstí mohla znamenat postup. Pane Koldo, děkujeme!

Trenér Ladislav Kolda je nesmazatelně podepsán pod dvěma skvělými sezónami

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!