23. 3. 2017 | Věra Novotná

Tahouni benáteckého útoku

Dnešní Kronika benátecké sezony bude ve znamení hned tří hráčů. Shrneme ročník těch nejproduktivnějších hokejistů, z nichž se celá trojice dostala nad dvacet kanadských bodů, všichni tři si dělí 1. místo v počtu branek, které padly v přesilové hře, a navíc jsou všichni tři útočníci hájící dres extraligového týmu HC Bílí Tygři Liberec. O koho jde? No přeci o kapitána Jana Plodka, Jana Víška a Josefa Mikysku.

Nelze začít nikým jiným než mužem, jenž pravidelně v benáteckém celku nosí kapitánské „C“. Jan Plodek odehrál z výše zmíněné trojice nejméně duelů, bodově ale nezaostal. V celkem devětadvaceti zápasech si připsal dvacet bodů, které spravedlivě rozdělil mezi deset branek a deset asistencí. Z celé trojice čekal Plodek „nejdéle“ na svůj premiérový bod v letošním ročníku. Ten přišel ve třetím kole na ledě Dukly Jihlava, kdy Honza vyrovnával na 2:2 a i díky jeho gólu se mohly Benátky radovat z vítězství. Nejlepší období sezony začalo pro Plodka devatenáctým kolem. Právě v ten den započal svou sedmi-zápasovou šňůru, v níž si každý hrací den připsal bod. Celkem jich nasbíral 10 (5+5).

Bohužel, i Plodek patřil k těm, kterým se nevyhnula zranění. Bez svého kapitána se Benátečtí museli obejít mezi 26. – 35. kolem. V dalších dvou zápasech se sice Plodek v sestavě objevil, ale následně, v rozmezí 38. – 47. kola znovu sledoval své spoluhráče z tribuny. Jak sám v jednom z rozhovorů pro benátecký web řekl, byl by šťastnější za větší porci zápasů. „Byl bych rád, kdybych odehrál celou sezonu. Samozřejmě, vracet se v těchto letech do formy je vždycky strašně složité, ale jsem rád, že se mi to jakž takž vždycky podaří a doufám, že budu moci ještě hrát.“

Nakonec musíme zmínit i jednu perličku, podle níž by se Honza mohl klidně živit věštěním budoucnosti. V rozhovoru, který jsme s ním vedli po devátém prodloužení, které Benátky nedokázaly přetavit ve vítězství, řekl: „Skoro v každém prodloužení máme šance my, nedáme je, a z protiútoku dostaneme. Snad to vyjde na podesáté.“ V desátém prodloužení poté sám rozhodl a zlomil tuto nelichotivou bilanci.

Hokejistou, který v nepřítomnosti Plodka přebírá na ledě kapitánské „C“, je Jan Víšek. Právě on skončil po základní části letošního ročníku na druhém místě týmové produktivity. Díky svým zkušenostem patřil k nejvytěžovanějším hráčům, odehrál šestačtyřicet zápasů, v nichž zaznamenal 27 bodů (13+14). Jeden z mnoha povedených zápasů Honzy Víška přišel v 9. kole na ledě Přerova, kdy dokázal dvěma gólovými asistencemi v 60. minutě přispět ke konečnému vítězství 3:1. Tento zápas ale nebyl tím úplně nejlepším. Ten přišel ve 33. kole na ledě Frýdku-Místku, kde si Víšek zapsal tři body (2+1).

Hráč s číslem 16 vyšperkoval své výborné statistiky gólem v oslabení a byl to právě Jan Víšek, kdo byl nejčastěji u úvodní branky Benátek. V základní části hned šestkrát sám otevřel benátecký střelecký účet a čtyřikrát přispěl k první brance svou asistencí.

Nejmladším a nejproduktivnějším z celého tria je Josef Mikyska. Jeho bilance? Třicet šest zápasů, třicet bodů (14+16). Kromě této porce duelů stihl i osmadvacet utkání za Bílé Tygry, kterým přispěl dvěma asistencemi. Ve statistikách Josefa Mikysky najdeme hned čtyři zápasy, v nichž připsal dva body. Vždy platilo, že hráč s číslem 25 buď dvakrát přihraje, nebo si body rozdělí v poměru jedné branky a jedné asistence.

Dva duely, konkrétně ve 23. a 28. kole, byly hned tříbodové. V tom prvním přišel Mikyskův první hattrick ve WSM lize, který se zrodil na ledě Prostějova. Pepa byl ten den při chuti, hned v prvních sedmi minutách dvakrát překonal prostějovského gólmana a ve 27. minutě přidal další branku, která tak rozhodla o jeho hattricku a později se ukázala jako vítězná. Dvěma góly přispěl ještě Jan Plodek a Benátečtí se tak radovali z výhry 5:4. Další tři Mikyskovy body přišly před domácím publikem v duelu s pražskou Slavií. Hráč s číslem 25 vstřelil dvě branky a na jednu nahrál. Ani tento výkon ale nestačil na vítězství. Slavia odvážela body za výhru 6:3.

V předkole play-off se již Benátky musely obejít právě bez nejproduktivnějšího hráče základní části Josefa Mikysky. Dvojice Plodek-Víšek ale nepřestala bodovat a opět se ujala role nejproduktivnějšího dua. Kapitán Benátek zaznamenal bodů pět (3+2), Víšek poté poslal čtyři přesné nahrávky.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.