31. 7. 2007 | Mirek Ondra

Chceme hrát o příčky nejvyšší, slibuje trenér Luděk Škaloud

B e n á t k y n a d J i z e r o u - Druholigové Benátky povede do další sezóny staronový trenér Luděk Škaloud. Benátečtí příznivci mají jistě v živé paměti nakonec neúspěšnou baráž o první ligu v ročníku 2002/03 pod jeho vedením. Málokterý z nich už ale ví o tom, jaký byl současný trenér dobrý hokejista nebo kde právě on viděl příčiny tak výrazného úspěchu mnohými podceňovaného benáteckého týmu. Toto i mnohem více se dočtete v následujícím rozhovoru.

Pane Škaloude, známe Vás tady v Benátkách především jako úspěšného trenéra, ale víme také, že jste byl výborný hráč. Co byste nám mohl na úvod říci ke svojí kariéře? Jak jste se dostal k hokeji a jakými družstvy jste prošel?
"S hokejem jsem začínal v osmi, devíti letech v Mladé Boleslavi. Ze začátku pod vedením trenéra Kubelky a později pod vedením Luďka Exnera a Bohumila Bartoně. To byli moji první trenéři, kteří mi dali základy hokeje. Potom jsem prošel boleslavským dorostem, kde nás trénoval pan Folprecht. Z Mladé Boleslavi jsem byl vybrán do dorosteneckých a juniorských reprezentačních výběrů. Odtud jsem se následně dostal do pražské Sparty. Tam jsem absolvoval dvě sezony, poté jsem odešel na vojnu. Po návratu jsem po krátkém působení ve Spartě odešel hostovat do Mladé Boleslavi. Později se realizoval přestup a zůstal jsem natrvalo v Boleslavi."

Kde jste zakončil svoji hráčskou kariéru a jaké celky jste následně trénoval?
"Závěr kariéry jsem si prodloužil o dva roky strávené v Benátkách nad Jizerou. Poté přišla trenérská nabídka, tak jsem musel hráčskou kariéru ukončit a odešel jsem trénovat do Mladé Boleslavi. Když už jsem chtěl skončit s trénováním, protože jsem si našel zaměstnání, s kterým to nešlo skloubit, a myslel jsem si, že už nebudu v nejbližší době trénovat, tak jsem si odpočinul pouze o letní přípravě. V září 2002 mne oslovily Benátky. I když jsem byl ze začátku pevně rozhodnutý, že to angažmá nepřijmu, nakonec jsem to kvůli panu Bartoňovi přijal. Požádal mě ještě jednou, abych mužstvu v momentální situaci pomohl. Střídal jsem Ádu Beznosku, Benátky hrály na osmém místě. Domluvili jsme se, že to zkusíme do Vánoc a uvidíme jak to půjde. To mužstvo se zvedlo a já jsem zde nakonec zůstal dvě sezóny. Přestože jsem potom dostal nabídku na prodloužení smlouvy, tak jsem byl tolik pracovně vytížen a měl jsem jiné aktivity, které bylo potřeba realizovat, domluvili jsme se na ukončení spolupráce. Po třech letech přišla nová nabídka z Benátek. Poněvadž to dělají lidé, s kterými se mi vždy pracovalo dobře a navíc tady se ta situace, co se týče nějakého zabezpečení, výrazně zlepšila, tak jsem dostal novou chuť se do trenérské role vrátit a pokusit se navázat na ten úspěch, který tady byl. Jestli se nám to podaří, to je otázka. V každém případě se pro to pokusíme udělat všechno."

Všichni zde v Benátkách vzpomínáme na fantastické play-off sezóny 2002-2003 , kdy jsme byli blízko postupu do 1.ligy, čím to bylo, že benátečtí hokejisté došli tak daleko?
"Těch faktorů bylo víc. Nám se podařilo v průběhu sezóny to mužstvo nastartovat a odrazit se téměř ode dna. Nacházeli jsme se na osmém místě a první cíl byl dostat se do play-off. Když už jsme se tam dostali, tak jsme měli úžasnou šňůru vítězných zápasů. Mužstvo, které bylo vhodně doplněno o několik hráčů na posty, které nám nefungovaly nejlépe, jako Ivo Novotný či Jan Vasilev, se dostalo do pohody, chytlo se a nechybělo moc a možná, že jsme opravdu v té baráži uspěli a mohli si zkusit zahrát první ligu."

Můžete nám říci pár slov k průběhu letošní suché přípravy, jak jste se seznámil s mužstvem a jak ochotně hráči polykali tréninkové dávky?
"Já si myslím, že je polykali dobře. Protože jsme měli pětadevadesáti procentní účast na těch trénincích. Vždycky, když je něco špatně, tak se hráči různě vymlouvají. Tohle určitě ten případ nebyl. Trénovali jsme sedm týdnů, celkem 28 tréninkových jednotek. Střídali jsme prostory fotbalového hřiště, zámeckého parku, posilovny, spinningového centra v Mladé Boleslavi. Ta příprava určitě nebyla fádní, sehráli jsme i jedno fotbalové utkání. Hráči se k tomu opravdu postavili čelem, trénovali s velkým úsilím a nasazením. Je to ale jen takový malý základ k tomu, aby se to mužstvo nějakým způsobem dobře realizovalo na ledě. Jak to bude vypadat na kluzišti, to se teprve uvidí. Když mužstvo prodělá výbornou suchou přípravu, nemá žádnou záruku toho, že bude hrát dobře v zimě. My jsme měli přípravu slušnou a chceme na to navázat i na ledě a chytnout hned ten začátek, který je velice důležitý. Hráči jsou tu velice dobří a v tom mužstvu to funguje, stejně tak i v realizačním týmu. Zázemí je výborné, takže nevidím důvod, proč by to nemělo šlapat."

Zhodnoťte prosím zázemí našeho stadionu a srovnejte ho s dobou, kdy jste tu jako trenér naposledy působil.
"Změnilo se hodně, samozřejmě k tomu dobrému. Hráči si nemají na co stěžovat. Mají výbornou šatnu s veškerým zázemím, které k tomu potřebují. Ať už je to úpravna holí, masérna a podobně. I my tady s Tondou (Antonínem Nečasem, asistentem trenéra) máme své séparé, které jsme dřív nemívali."

Benátečtí příznivci pozorně sledují změny v kádru, které nové tváře můžeme přivítat na úvod sezóny v našem mužstvu?
"To mužstvo je téměř totožné s mužstvem loňským. Přišel například Josef Malý z Kolína. Jak zapadne do týmu to se všechno uvidí v přátelských utkáních. Budeme tu zkoušet ještě nějaké hráče týden, čtrnáct dní a uvidíme, jestli je pustíme do těch přípravných zápasů. Já si myslím, že základ bude to mužstvo, které tu hrálo loni. Spíš někteří hráči ubyli. Odešel například Milan Vrzal. Uvidíme jak je nahradí ti mladí, kteří se o to místo chtějí poprat. Klíčové bude dojednat působení Martina Maříka z Hvězdy Praha."

Co si dáváte za cíl v letošní sezóně, protože Ladislav Kolda v uplynulých dvou letech nasadil pomyslnou laťku velice vysoko.
"Zopakovat ten úspěch je vždy hodně těžké. S podmínkami, které tu jsou, a které jsou ve druhé lize všeobecně, nemůžeme být spokojení s nějakým čtvrtým místem nebo s tím, že pouze postoupíme do play-off. Do play-off musíme, to je základ. Tam už bude záležet na štěstí, ale v každém případě chceme hrát o příčky nejvyšší."

A poslední otázka na závěr. Už víte, kdo bude vykonávat zodpovědnou funkci kapitána v příštím ročníku?
"Abych pravdu řekl, tak jsme se o tom ještě ani nebavili s Tondou. V každém případě to rozhodnutí necháme na samotných hráčích. Potom se k tomu vyjádříme i my. Celou situaci samozřejmě proberu i s vedením. Nakonec z toho uděláme nějaký závěr. Určitě to bude někdo ze zkušenějších hráčů."

Děkujeme za rozhovor

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.


28.12.2023

Plíšek do Hronova

Dvacetiletý útočník Jindřich Plíšek opouští Benátky nad Jizerou, bylo mu ukončeno hostování z Mladé Boleslavi. Jeho novým působištěm se stal tým HC Wikov Hronov, kde sehrál již domácí utkání s pražskou Kobrou. V letošní sezóně v benáteckém dresu Plíšek sehrál 12 zápasů s bilancí 0+1.