20. 2. 2018 | Ondřej Nejedlo

Vzpomínám na strašně pěkné roky, které jsem v Benátkách strávil, říká reprezentant Ondřej Vitásek

Sedmadvacetiletý prostějovský odchovanec Ondřej Vitásek přišel do Benátek nad Jizerou téměř před sedmi lety z druholigové Opavy. Brzy se zabydlel v základní sestavě a jeho velmi dobré výkony ho katapultovaly do kádru extraligových Bílých Tygrů z Liberce. Ve své třetí sezóně v liberecké organizaci jej pozval tehdejší reprezentační trenér Vladimír Růžička do přípravy na mistrovství světa v běloruském Minsku, tohoto šampionátu se posléze Vitásek také zúčastnil. Následně vyhrál mistrovský titul s Libercem a v další sezóně se společně s Bílými Tygry umístil na druhém místě. Před nastávajícím ligovým ročníkem zamířil nejprve do Švédska, aby brzy posílil ruský tým Jugra Chanty-Mansijsk. Velmi dobrých výkonu v týmu ze Sibiře si všiml i hlavní trenér české reprezentace Josef Jandač, který Vitáska nominoval na zimní olympijské hry v Jižní Koreji.
Přitom tato sezóna nezačala pro vysokého beka zcela standardně. Na konci měsíce dubna se stal posilou švédského týmu HK Örebro, kde ale do mistrovského zápasu nezasáhl. „Opravdu, sezóna pro mě nezačala příliš dobře. Ve Švédsku to nebylo ono. Musel jsem řešit, co bude nejlepší i s ohledem právě na olympijské hry,“ vrací se Vitásek do poloviny září. Pouhých pět dní po odchodu ze Švédska se stal posilou ruského týmu Jugra Chanty-Mansijsk, hrajícího prestižní soutěž KHL. „Přesun do Ruska byl pro mě nejlepší variantou,“ říká.

Jugra se do play-off nakonec nepodívala. Ve hře byl, dle Vitáska, také návrat do České republiky. „I když jsme v Chanty věděli, že se do vyřazovací části nedostaneme, přesto jsem se rozhodl dohrát sezónu tam. S Bílými Tygry jsme něco řešili, že bych mohl přijít na závěr sezóny, nakonec to ale nedopadlo,“ objasňuje Vitásek, kterému udělala obrovskou radost olympijská nominace, kterou sledoval prostřednictvím internetového přenosu. „Znamená pro mě obrovskou poctu. Sice jsem tomu moc nevěřil, ale podařilo se to a jsem za to moc rád. Určitě se mi díky tomu splnil sen,“ usmívá se Vitásek.

I když po většinu roku pobývá ve více než čtyři a půl tisíce kilometrů vzdáleném městě na jihozápadní Sibiři, stále sleduje výkony benáteckého týmu, který se velkou měrou podílel na jeho raketovém kariérním vzestupu. „Vzpomínám na strašně pěkné roky, které jsem v Benátkách nad Jizerou strávil. Měli jsme tam výbornou partu, moc jsem si to užíval. Každý mi v Benátkách pomáhal. Raději nebudu jmenovat, protože bych na někoho mohl zapomenout,“ vrátil se ke svému angažmá v prvoligovém benáteckém dresu sedmadvacetiletý bek. Ten si před nástupem do přípravy reprezentačního olympijského týmu také s benáteckým týmem několikrát zatrénoval. „Stále tu ještě znám dost kluků, takže jsme zavzpomínali na časy v Benátkách.“

Na přetřes se jistě dostaly i ne úplně vydařené výsledky benáteckého týmu v této sezóně. „Když mám čas, kouknu se na výsledek. Klukům fandím na dálku. Mají to těžké, protože hrají pouze s mladými hráči,“ má jasno reprezentační bek.

Dle Ondřeje Vitáska ale nejsou výsledky u benátecké farmy rozhodujícím faktorem. „Farmářský tým se nehoní za prvním místem v tabulce, ale má za cíl vychovávat mladé hráče. Spolupráce s Libercem rozhodně má smysl, pro mladé hráče je to skvělé. Osobně mi to hrozně pomohlo a určitě nejsem jediný,“ říká Vitásek, který zároveň doplňuje: „Vždy je přínosné, když se váš hráč probojuje kupříkladu přes farmu do extraligového týmu a následně se dostane i někam výše,“. Jedním dechem ale také dodává: „Kluci však musí být trpěliví a makat na sobě každý den.“

Ondřej Vitásek mezi takové hráče patřil. Kdoví, možná v budoucnu i z nynějšího benáteckého týmu někdo okusí podobné zápasy a také on se nesmazatelně zapíše do českých hokejových dějin.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.