27. 2. 2018 | Věra Novotná

Benátecká sezona pohledem statistik

Tabulka je po základní části sezony jasná, Benátečtí skončili na předposledním místě se 39 body. V součtu se nedařilo ani doma, ani venku. Pravý fanoušek ale musí vidět, že mladíci během sezony neuvěřitelně herně vyrostli a několikrát předvedli povedené akce, za které si vysloužili potlesk. Řeč statistických čísel je ale občas velmi neúprosná, pojďme se proto podívat, jak si Benátečtí vedli jako tým…K jednotlivým článkům týmu se dostaneme během off-season.

Týmové statistiky

Mladí benátečtí hokejisté si v letošní sezoně bohužel nepotykali ani s obranou, ani s krvelačným zakončením. Do sítě soupeřů doletělo 118 střel, což dělá v průměru 2,27 branky na zápas. Za záda spadlo benáteckým brankářům hned 227 pokusů soupeřů, což řadí Středočechy na poslední místo tabulky. V průměru měli benátečtí protivníci nárok na 4,37 gólu. Mladí hokejisté působící u Jizery po většinu zápasů skóre spíše dotahovali, jen v sedmnácti případech se dokázali trefit jako první. Sedmkrát poté tento začátek dotáhli až do vítězného konce. Oproti minulé sezoně nedocházely zápasy příliš do samostatných nájezdů. Své individuální dovednosti předváděli Benátečtí ve třech případech. Jedinkrát, konkrétně v zápase 2. kola s Havířovem, slavili po této disciplíně vítězství.

Benátečtí ovládli nepopulární statistiku nejvíce vylučovaného týmu. Celkových 1040 trestných minut znamenalo 347 klasických dvouminutových trestů, tři pětiminutová provinění, 19 osobních desetiminutových trestů a dalších šest provinění, která znamenala vyloučení do konce zápasu. Nejvíce vylučovaným hráčem byl Patrik Maier. Benátečtí odehráli proti svým soupeřům 302 oslabení, z nichž inkasovali 62 branek. Při početních nevýhodách se ale parta trenéra Kudrny dokázala dostat do útoku, což dokázala svými šesti vstřelenými góly. Přesilové hry bohužel rovněž nebyly podle představ benáteckých hráčů i koučů. Ze 238 početních výhod využili 15,97 %, což znamená 38 vstřelených branek. Bohužel ale často v přesilovkách i inkasovali, celkem osmkrát, což je druhé nejvyšší číslo ligových tabulek.

Co ale celou sezonu benátecký tým zdobilo? Obětavost a ochota riskovat nejednu malou modřinu při snaze zastavit puk letící ke středočeské brance. V této činnosti si s 556 úspěšnými bloky rozdělili 2. místo spolu s hráči Vsetína. Jen o jedinou zablokovanou střelu předběhly tuto dvojici Litoměřice.

Průběhy zápasů po třetinách

Při úvodním dějství dokázali Benátečtí vstřelit deset branek v úvodních deseti minutách. Nejvíce jich měl na svědomí Ladislav Bittner, jenž se trefil hned třikrát. Činil se i Kryštof Hrabík, jenž byl v první desetiminutovce úspěšný dvakrát. Po zahřívací půlce úvodního dějství se Benátečtí povětšinou střelecky zvedli. Do sítě svých soupeřů přidali 24 branek. Nejčastěji tentokrát zapadly puky za brankářova záda, pokud vystřelil Dominik Hrníčko. Hráč s číslem 59 zaznamenal čtyři branky v rozmezí 10. – 20. minuty. Dařilo se i Radkovi Veselému, z jehož hokejky vzešly tři gólové střely. Kolmann, Král, Chrtek, Hrabík a Mikyska zaznamenali mezi 10. – 20. minutou po dvou gólech. Hned ve 28 zápasech ale Benátečtí v prvních dvaceti minutách branku soupeře nedobyli.

Ve druhých třetinách se parta trenéra Kudrny trefovala častěji, přesto se našly zápasy, v nichž zůstal přítomný střelecký půst v průběhu prostředních dějství. Těch částí bylo v celkovém součtu 23. Prvních deset minut druhých třetin přineslo 26 úspěšných střeleckých pokusů. Střeleckou slinu v této době chytal nejčastěji Ladislav Bittner, jenž se trefil pětkrát. Po třech přesných trefách zaznamenali také Ondra Chrtek a Dominik Hrníčko. Gólově se ale neztratili hráči Benátek ani od 30. minuty do startu druhé přestávky. Tehdy totiž tým Benátek přidal dalších šestnáct zásahů. V této herní době se nejčastěji trefoval Matěj Psota (3 branky).

Ačkoliv třetí třetiny často svádí k tomu, že hokejisté občas přichází o dech a elán, nebyl to případ benáteckého celku. Ani třetí třetina nebyla z hlediska gólového půstu nejhorší. Z 52 kol se ve třetím dějství parta trenéra Kudrny neprosadila 25x. V první pětiminutovce poslední třetiny zaznamenali po dvou gólech Ladislav Bittner, Tomáš Hanousek a Matěj Psota. Mezi 46. – 55. minutou se dvakrát trefil Daniel Špaček, k němuž se po jedné trefě přidalo hned osm jeho spoluhráčů. Nejplodnější byla ale poslední pětiminutovka, v níž Středočeši zaznamenali hned jedenadvacet branek. Nejčastěji v závěrečných minutách skóroval Zdeněk Král (4). Po dvou gólech zapsali do svých statistik Radek Veselý, Ladislav Bittner, Jakub Husa a Filip Kuťák.

Ptáte se, kdo byl nejčastěji autorem úvodní branky zápasu? Celkově v tomto ohledu zvítězil Ondřej Chrtek, jenž hned šestkrát otevíral střelecký účet svého týmu. Spravedlivě si své trefy rozdělil po třech do první a druhé části zápasu. V rámci prvních dvaceti minut ale nejčastěji otevíral na benátecké straně skóre Kryštof Hrabík se čtyřmi trefami. Také poslední část zápasu byla občas šancí pro to, aby si hokejisté urvali první trefu v zápase pro sebe. Ačkoliv šlo ve většině případů o pouhé korigování skóre, do statistik se tyto góly počítají. V rámci třetí třetiny si dvě otevírací branky připsal Matěj Psota.

Zapomenout však nemůžeme ani na maskované muže, kteří se v průběhu celé sezony činili a předvedli několik velmi povedených zásahů. Josef Kořenář odchytal v dresu Benátek nad Jizerou 22 zápasů a s 90,8% úspěšností se udržel na 15. místě ligových tabulek po základní části. Po Kořenářově odjezdu na MS U20 a pozdějšímu přesunu do Jihlavy, začal častěji nastupovat Aleš Stezka. V době, kdy ale Benátecké potkala zápasová krize si i Stezka prošel těžkými časy. Po základní části mu patří skoro 86% úspěšnost a 18. místo mezi brankáři. Závěr sezony znamenal možnost vyniknout pro Matěje Žajdlíka a tento devatenáctiletý gólman se své premiéry v mužské lize nezalekl ani v nejmenším. Po 12 odehraných zápasech ustanovil svou úspěšnost zákroků na 88%.

V průběhu celé off-season, tedy doby, kdy budeme netrpělivě čekat, až začne příprava na další ročník, přineseme nejen statistické pohledy na většinu hráčů, ale i několik rozhovorů a něco navíc!

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!