29. 4. 2018 | Věra Novotná

Jedni z nejproduktivnějších

V dnešním díle Kroniky benátecké sezony zamíříme znovu do útočných řad, kde v sezoně 2017/2018 řádili jak zástupci nadějného mládí, tak navrátilci WSM ligou ostřílení. Oba dnešní borce spojuje účast v nejlepší pětici bodujících útočníků a také fakt, že sezona 2017/2018 byla jejich nejlepší v dosavadní kariéře mezi muži. Řeč je o reprezentačním zástupci do devatenácti let Ondřeji Chrtkovi a o navrátilci do benátecké sestavy Matěji Psotovi. Pojďme se podívat, s jakou bilancí letošní sezonu zakončili.

Jedenadvacetiletý útočník Matěj Psota ukončil minulý ročník na 2. pozici v kanadském bodování mezi útočníky. Celkem nasbíral 26 bodů (9+17). Od jeho působení ve WSM lize, kdy po sezoně v Benátkách strávil dva ročníky v Třebíči, je ročník 2017/2018 jeho nejlepším.

Pikantním bylo pro Matěje hned úvodní kolo celého minulého ročníku, kdy Benátečtí vyzvali právě Třebíč. Psota byl tehdy hned u první branky benáteckého celku, na níž asistoval. I díky této jeho nahrávce se Benátečtí radovali ze svého prvního vítězství. Hned tři kola přinesla Matějovi rovnou dva body do jeho statistik. Ve všech třech případech šlo o připsání jedné branky a jedné asistence. Stalo se tak v zápase na Kladně, proti Ústí nad Labem a Přerovu. Nahrávka, kterou bude Psota řadit jistě vysoko, je však z úplně jiného zápasu. Ve vyprodané liberecké aréně, kde se odehrál zápas Benátek nad Jizerou proti Kladnu, v němž nastoupili Jaromír Jágr a Petr Nedvěd, nahrával Matěj Psota na úvodní gól Benátek právě z hole Petra Nedvěda.

Psota se v dresu „A“ mužstva Liberce objevil také v zápase Champions Hockey League, v níž si připsal rovněž asistenci. Ačkoliv by se mohlo zdát, že je Matěj spíše nahrávačem, nenechte se zmást. Po 52 kolech mu patřila třetí příčka mezi střelci – útočníky. Své místo na ledě měl hráč s číslem 63 i při nerovnovážném stavu hráčů. Byl nasazován spíše na oslabení, ale dokázal se prosadit i v přesilových hrách. Když byly Benátky v převaze, strávil Psota na ledě 97:10 minut. Do svých statistik přidal v této době dvě branky.

Čtyři otázky pro Matěje Psotu

Na co budeš z letošní sezony nejvíce vzpomínat?
„Bude to stoprocentně zápas proti Kladnu ve vyprodané liberecké hale. Hrát proti jedné z největších hvězd NHL a s druhou si zahrát, to byl velký zážitek, na který si, i přes nelichotivý výsledek, rád zavzpomínám.“

V čem ses podle Tebe nejvíce zlepšil?
„Z této sezony jsem nabral spoustu zkušeností. S těmi člověk roste komplexně. Věřím, že se zkušenosti poté ještě více projeví v dalších sezonách.“

Práskni kluky – kdo při zápasech nejvíce nadává?
„Na střídačce nejvíce nadává a řve trenér, a tak to má být. Nějakého extra řvouna nemáme, ale Honzík Niko je srdcař a jako srdcař dokáže pořádně zařvat.“

Pokud bys měl hrát ve filmu, kterou roli by sis vybral a proč?
„Určitě bych chtěl hrát hlavní roli, protože byl byl ten hlavní.“

___________________________________________

Zástupců do dvaceti let měli benátečtí celou řadu. Hodně vidět byl v sezoně devatenáctiletý Ondřej Chrtek, který zakončil uplynulý ročník s 24 kanadskými body, čímž si zajistil čtvrtou příčku mezi útočníky. Díky sedmnácti asistencím se poté právě s Matějem Psotou podělil o pozici druhého nejlepšího nahrávače mezi forvardy. Pokud se podíváme mezi statistiky všech hráčů do dvaceti let ve WSM lize, najdeme Ondřeje Chrtka mezi pěti nejlepšími střelci. Co se počtu asistencí týká, v těch mladý benátecký útočník statistiky kategorie pod dvacet let ovládl.

Pokud stále zůstaneme ve statistikách skupiny U20 zjistíme, že byl Chrtek druhým nejvytěžovanějším hráčem. Celkem odehrál 776:23 minut a vysloužil si i místo v přesilovkové pětce Benátek. Svou gólovou produktivitu rozšířil nejen třemi brankami v početních výhodách, ale trefil se také dvakrát v oslabení. Úlohou Ondry byla také vhazování. Z celkových 653 jich vyhrál 297, což znamená 45,48% úspěšnost.

Stejně jako Psota se i Chrtek objevil v dresu Liberce v rámci Champions Hockey League a i on se zařadil mezi hokejisty s vícebodovým přídělem za zápas. Dva body zaznamenal Ondra hned v prvním kole proti Třebíči, kdy si připsal dvě asistence. Spolu s Radkem Veselým byl u velkého domácího vítězství nad Karlovými Vary v poměru 2:0. Oba hráči zaznamenali tehdy shodně 1+1. Největší přísun bodů přišel v domácím duelu proti Kadani, kdy byl Ondra se svými čtyřmi přihrávkami u sedmi branek benáteckého celku.

Čtyři otázky pro Ondru Chrtka

Kdo ze Tvých spoluhráčů Tě nejvíce v letošní sezoně překvapil?
„Asi by se nenašel nikdo, kdo by mě nějak výrazně překvapil, většinu kluků znám dlouho takže vím, jak skvělé výkony umí podávat.“

Na jaký gól jsi z letošní sezony nejvíc pyšný?
„Za Benátky to bude gól proti Karlovým Varům v domácím utkání, které jsme vyhráli 2:0. V reprezentaci určitě vítězný gól proti USA na WJAC U19 v Kanadě.“

Práskni kluky - kdo z nich se nejvíc hlídá v jídle?
„Během sezony určitě Filip Kuťák, který si to hodně hlídal.“

Pokud by ses mohl na měsíc vydat do jakékoliv země, která by to byla a koho bys z kabiny vzal s sebou?
„Určitě někam do tepla, Jižní Amerika by se mi moc líbila. A s sebou bych si nejradši vzal víc kluků, ale kdybych si fakt musel vybrat jednoho, tak by to byl asi Jakub Husa.“

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.