13. 5. 2018 | Věra Novotná

Nejvytěžovanější brankářské duo

V dalším díle Kroniky benátecké sezony se krátkým pohledem dostáváme poprvé do brankoviště. Ohlédneme se za sezonou nejvytěžovanějšího brankářského dua, které tvořili Aleš Stezka a Josef Kořenář.

Josef Kořenář přišel do Benátek nad Jizerou ze zámořské soutěže. V benáteckém dresu naskočil dvacetiletý gólman k dvaadvaceti duelům, v nichž si udržel 90,8% úspěšnost zákroků. Poprvé naskočil Kořenář mezi tři tyče ve 3. kole, kdy Benátečtí přivítali na svém ledě favorizované České Budějovice. Na ledě benáteckého ledového stadionu se tehdy zrodilo jedno z největších vítězství benátecké party, která po závěrečném hvizdu oslavovala nejen výhru, ale také Kořenářovu nulu.

Další vítězství, u nichž byl Kořenář rovněž v benátecké brance, přišla i na ledě Litoměřic, doma proti Třebíči a na ledě Kadaně. To však byly jediné výhry, které si v benáteckém dresu tento mladý brankář připsal. Celkově udržel Pepa Kořenář 15. příčku mezi maskovanými muži celé ligy a za dvaadvacet zápasů si stihl připsat 652 úspěšných zákroků. Jeho kvalit si ale všimli i zástupci dalších týmů a Josef Kořenář byl na přelomu roku 2017/2018 povolán do české reprezentace hráčů U20, kde pomohl českému týmu k boji o medaile po velkém vítězství nad Finskem, které česká dvacítka porazila 4:3 po samostatných nájezdech.

Kromě dresu Benátek nad Jizerou a dresu reprezentačního, oblékl Kořenář ještě dres Dukly Jihlavy, s níž naskočil do bojů o udržení v české nejvyšší soutěži. Jihlavě se ale udržet nepovedlo a bude tak v příští sezoně znovu soupeřem Benátek. To Josef Kořenář má plány jiné, jeho kroky povedou do AHL, kde zabojuje o své místo mezi Žraloky ze San Jose. Jeho novým týmem se pro sezonu 2018/2019 stane San Jose Barracuda.

Čtyři otázky pro Josefa Kořenáře

Co vám přinesla minulá sezona v Benátkách nad Jizerou?
První sezonu v dospělém hokeji. Především hodně zkušeností, které mi daly hodně do dalšího hokejového života.

Který soupeř byl z brankářského pohledu nejzáludnějším a proč?
Určitě to byly Budějovice, které měly opravdu kvalitní tým se spoustou kvalitních hráčů. Byla zde vidět zkušenost, která na nás, jakožto mladý tým, platila.

Kdo měl na tréninku nejtvrdší střelu?
Co si tak vzpomínám, tak myslím, že Matouš Bělohorský.

Bylo něco, bez čeho jste si benátecký domácí zápas nedokázal představit?

Určitě, bez teplého čaje v termosce (smích).

______________________________________________

Druhým gólmanem, který se nejčastěji objevoval v benátecké brance, byl Aleš Stezka, který se rovněž vrátil ze své zámořské štace. Stejně jako Josef Kořenář, působil i Stezka v United States Hockey League. Několikanásobný účastník reprezentačních mládežnických akcí, nastoupil k sedmadvaceti duelům, z nichž slavil výhru v pěti případech.

Stejně jako pro Kořenáře, byl pro Stezku vítězný vůbec jeho první zápas v benáteckém dresu. Na úvod celé soutěže minulého ročníku zavítaly Benátky do Třebíče, kterou porazili 3:1. Poté se Benátečtí, opět v brance se Stezkou, představili na domácím ledě proti Havířovu. Po samostatných nájezdech mohli svěřenci trenéra Kudrny slavit výhru 5:4. Na první branku Petra Kolmanna nahrával právě Aleš Stezka. Benátecký gólman se tak zařadil mezi osmičku maskovaných mužů, kteří se mohli v minulém ročníku pochlubit asistencí na svém kontě. Stezka předvedl v minulé sezoně 684 úspěšných zákroků a s úspěšností lehce pod 86 % se udržel ve druhé desítce brankářských tabulek.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!