9. 8. 2018 | Věra Novotná

Burda i Braid skórovali, na vítězství to však nestačilo. Chtělo to více disciplíny, shodují se oba střelci

Benátečtí hráči zahájili přípravu na sezonu 2018/2019 domácím duelem s rakouským týmem EC Red Bull Salzburg. V sestavě Benátek nad Jizerou se představilo hned několik nových tváří. V duelu šli jako první do vedení hosté, avšak Benátečtí zásluhou Václava Burdy dosáhli vyrovnaného stavu. Skóre 1:1 vydrželo na tabuli až do třetí třetiny, kdy znovu udeřili Rakušané a to hned dvakrát. Parta trenéra Kudrny nesložila zbraně, avšak gól Chance Braida z poslední minuty již na body nestačil.

Benátečtí dokázali v první a druhé třetině zatlačit soupeře, což potvrdil na začátku rozhovoru také Václav Burda. “Začátek z naší strany nebyl vůbec špatný, měli jsme více ze hry, což platilo v obou prvních třetinách,“ připomněl Burda povedené nástupy Středočechů.

Poslední dvacetiminutovka nabídla naprosto opačný obraz hry. Jako první zatlačili hosté, kteří se dostali do dvoubrankového vedení. „Ve třetí třetině jsme si nedokázali vytvořit tlak, i vinnou častých vyloučení,“ zhodnotil závěrečnou část zápasu autor první branky domácího celku.

A jak vlastně viděl autor celou situaci, která vedla k vyrovnávacímu gólu? „Jirka Průžek prostrčil puk do útočného pásma. Kotouč potom dojel Marek Zachar a posunul mi ho. Já jsem potom vystřelil z první do poloodkryté branky.“

Velkou měrou se na nepříliš povedené třetí třetině podepsala také vyloučení. Benátečtí odešli na trestnou lavici celkem sedmkrát a pokračovali tak v trendu z minulé sezony. „Byly tam určitě zbytečné útočné fauly, které nemusely být,“ ví Burda, podle kterého je právě ukázněnost jedním z klíčů pro lepší zápasy. „Musíme zlepšit disciplinovanost a proměňovat více šancí,“ říká mladý útočník, který v minulé sezoně nastoupil v benáteckém dresu k osmi zápasům. „Doufám, že tu budu déle. Vše ale záleží na trenérech, kolik mi dají prostoru a také na mně, protože musím podat dobré výkony.“

V přípravě čekají na Benátky ještě další zahraniční soupeři. Do Benátek nad Jizerou totiž zamíří týmy z Kazachstánu nebo Francie. „Určitě získáme spoustu zkušeností. Můžeme se poměřit se zahraničními soupeři, jsem zvědavý, jací budou,“ vyhlíží Burda nadcházející přípravné zápasy.

K mikrofonu se postavil také Kanaďan Chance Braid, který strávil minulé sezony v univerzitní lize. V Benátkách nyní zažívá svou premiéru mimo domov. „Je to má první sezona v Evropě. Jasně, trošku si musím zvykat, ale kluci jsou skvělí, snažíme se hodně mluvit. Neumím sice ještě nic moc česky, ale pomalu se učím. Je to rozhodně skvělá zkušenost,“ přiznává. Parťáka mu bude v kabině dělat nejspíše Marek Zachar, jehož Braid označil za svého největšího učitele v kabině. „Nejvíc se učím asi od Marka Zachara, který hrál v Quebecu, takže ví, jaké to je hrát v Kanadě. Hodně mi pomáhá a budeme dobrými přáteli. Určitě ale doufám, že se poznám i s ostatními kluky v kabině.“

Když se ale Braid dostal k hodnocení zápasu, šly žerty stranou. Salzburg byl dle statného útočníka velmi nevyzpytatelným soupeřem. „Moc jsme nevěděli, co můžeme od soupeře čekat. Nastoupil do zápasu daleko tvrději než my. My jsme potřebovali na začátku trošku zjednodušit hru,“ řekl Braid. „Věděli jsme, že ve druhé třetině musíme přidat, pokud jim chceme stačit. V první pauze jsme se potřebovali znovu nastartovat a vrátit se daleko silnější. Pokud bychom hráli celý zápas tak, jako ve druhé třetině, bylo by to dobré,“ dodal.

Stejně jako Burda i Braid věděl, že podíl viny mají na nepovedeném zápase vyloučení. On sám si šel na trestnou lavici odpočinout dvakrát. „To je pravda, vyloučených bylo opravdu hodně. Musíme se naučit, jak se trestné lavici vyhýbat a naučit se těžit z našich přesilových her.“ Během zápasů to vypadalo, že Chance nejde pro ránu daleko, jak to tedy je? „Určitě. Jsem typ hráče, který chodí pro puky do ohně a nenechá obránce jen tak rozehrát, hodně se tlačím před bránu, kde je šance na góly. Občas je ale tvrdší hra potřeba.“

Svou urputností v předbrankovém prostoru dosáhl Chance Braid na druhý gól zápasu, který posunul Benátecké na jednobrankový rozdíl. „Nezbývalo moc času a my měli šest hráčů v útočném pásmu. Všechno jsme hrnuli do branky a já naštěstí nastavil hokejku tak, že to tam spadlo,“ okomentoval svou první trefu v benáteckém dresu.

Proti soupeři z Rakouska to tedy nakonec benáteckým hráčům nevyšlo, přesto však Chance sportovně pogratuloval soupeři a uznal jeho kvality. „Salzburg byl velmi rychlým soupeřem, a ačkoliv byli velmi mladí, uměli si rychle nahrát a dostat puk rychle od hokejek. Jsou to velmi rychlí bruslaři.“

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!