21. 9. 2006 | Mirek Ondra, Tomáš Špringl

Představení novodobého rivala z Vrchlabí

HC Vrchlabí patří mezi druholigovými kluby k nováčkům. Do ligy postoupilo minulou sezónu, ale i přes mizivé zkušenosti dokázalo základní část dohrát na výborném druhém místě a v play – off se dostalo do semifinále ligy, kde neprošlo právě přes Benátky. Nejednalo se ale o výsledek natolik překvapivý, tím spíše, že se vedení krkonošského klubu netajilo nejvyššími ambicemi. Cílem sezóny si vytyčilo hned postup do 1. ligy. Což svědčilo opravdu o velikém sebevědomí. Utkání začíná na benáteckém zimním stadionu v sobotu v 17 hodin.

První vyřazovací zápas loňského play-off se sehrál vzhledem k lepšímu postavení v tabulce v Krkonoších. Zápas skončil 2:3, když bleskově rychlou odpovědí na soupeřův gól zazářila hvězda Martina Kocmana. Utkání jinak přineslo velmi pěknou podívanou a domácí se jen těžko smiřovali s porážkou svého týmu. O to více jich ale přijelo do Benátek sledovat jak si jejich oblíbenci poradí na zdejším zimním stadiónu. A ti, kteří vážili cestu, určitě nelitovali. Ve vyrovnaném utkání to byli právě oni, kteří se radovali. Po první třetině si Benátky zásluhou Lukáše Zajíčka držely těsný jednogólový náskok, ale trefy Svobody a hlavně pak Plodka otočily konečný výsledek na fotbalových 2:1 ve prospěch HC Vrchlabí.

Po chudých hokejových výsledcích v předešlých dvou střetnutích, slibovala první třetina následujícího utkání v D&D Elektromont Aréně za stavu 2:2 větší brankový příděl a to se také potvrdilo. Po druhém dějství se hrálo 4:3 ve prospěch domácích, ale po snové třetí třetině se gólový účet utkání zastavil na skóre 4:5 ve prospěch Benátek. Rozhodující úder zasadil v 56. minutě David Hart. Více jak dvě tisícovky diváků tak vítězství neslavily.

Fanoušci HC Vrchlabí museli řešit těžké dilema. Buď sledovat televizní přenos hokejového semifinále na ZOH v Turíně mezi Českou republikou a Švédskem nebo se vydat více jak sto kilometrů za druholigovou bitvou Vrchlabí v play-off. Nezbývá než smeknout klobouk nad počtem věrných, kteří se za hokejem vydaly z Krkonoš až do Benátek. Bohužel pro ně, jejich naděje vyzněly do ztracena stejně jako vidina zlata našich hokejových olympioniků. Benátky si získaly rozhodující náskok už v první třetině góly Nedbala a Zemana. Na oba přihrával Jiří Jakeš. Do prázdné branky pak na konečných 5:3 pečetil čtvrt minuty před koncem Lukáš Zajíček. Poté se na zimním stadionu v Benátkách spustily spontánní oslavy, které nebraly konce.

Letošní sezónu prahne Vrchlabí opět o postupu. V kádru mají hned několik extraligových hráčů, z Třince přestoupil Petr Dvořák, z Litvínova Pavel Kříž, a nakonec ze Vsetína Lukáš Valko. Mezi hostujícími hráči je vidět mnoho libereckých Bílých tygrů, Plodek, Hájek, Musil, Řeháček, Svoboda, Beránek a brankář Koťátko. K nim se přidávají slávističtí Borůvka a Mácháček spolu s kladenským Vyskočilem. Ani to ovšem nejsou všechny posily vrchlabského klubu. Přestoupili též z Berouna Petr Horčička a z Nymburka Lukáš Král. Taktéž zde hostuje plzeňský Jaroslav Polák.

V letošní sezóně zatím Vrchlabí neztratilo ani bod. Začali domácím utkání s HC NED Nymburk, které vyhráli 3:2. Přičemž do začátku třetí třetiny prohrávali 0:2. Pak se ale ukázala síla týmu a během prvních sedmi minut třetí třetiny zápas nastříleli tři góly a tím zápas rozhodli. Za druhým utkáním vyrazili hráči z Podkrkonoší na jih do Strakonic odkud si vezli sladkou odměnu v podobě výhry 6:0. Doma pak jasně přehráli hokejisty z Tábora 9:0. Tím si vydobyli primát nejlepšího útoku v naší lize.

Jen letmý pohled na letošní ligovou tabulku slibuje v sobotu pěknou hokejovou podívanou. Tomu nahrává i fakt, že Vrchlabí má Benátkám po minulé sezóně určitě co vracet.

Historie klubu

Historie vrchlabského hokeje se začala psát v roce 1948, začalo se hrát na přírodním kluzišti s malou hráčskou základnou. Časem se začala úroveň hry zvyšovat v sezóně 1968 – 69 postoupilo Vrchlabí do oblastního přeboru východočeského kraje. Stadion s umělou ledovou plochou si museli hráči a dobrovolníci postavit sami, jeho slavnostní otevření proběhlo 10.12.1977. Do roku 1997 se oddíl jmenoval HC Stadion Vrchlabí, poté byl přejmenován na HC Vrchlabí s.r.o.. V současnosti má družstvo v každé věkové kategorii mužstvo. Stavba zastřešení stadionu trvala dva roky (2000 – 2002). Mezníkem v historii klubu byla sezóna 2004 – 05, kdy se podařilo postoupit do II. ligy. Kde se téměř okamžitě stalo velmi silným týmem.

Vzájemné zápasy:

20.10.2005 HC Benátky nad Jizerou x HC Vrchlabí 8 : 2
03.12.2005 HC Vrchlabí x HC Benátky nad Jizerou 4 : 1
18.02.2006 HC Vrchlabí x HC Benátky nad Jizerou 2 : 3
20.02.2006 HC Benátky nad Jizerou x HC Vrchlabí 1 : 2
22.02.2006 HC Vrchlabí x HC Benátky nad Jizerou 4 : 5
24.02.2006 HC Benátky nad Jizerou x HC Vrchlabí 5 : 3

Opory kádru HC Vrchlabí:

Lukáš Valko: Jeden z mnoha hráčů s extraligovými zkušenostmi. Za zmínku stojí určitě jeho loňská účast v baráži o extraligu mezi Vsetínem a Ústím nad Labem, ve které si připsal dva body za dvě asistence za tým z Valašska.
Milan Plodek: Bratr slavnějšího Jana, hrajícího za liberecké tygry. V loňské sezóně si v základní části připsal 33 kanadských bodů za 15 gólů a 18 asistencí. Udržel tak krásný průměr jednoho bodu na zápas.
Jiří Svoboda: Opora zadních řad vrchlabských. V posledním kole, kdy Vrchlabí doma deklasovalo táborské kohouty 9:0, si připsal gól a asistenci.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.