1. 10. 2008 | Ondřej Nejedlo

Na hodnocení je příliš brzy, říká Ctibor Jech st.

Stejně jako před začátkem sezóny jsme si k redakčnímu mikrofonu pozvali generálního manažera klubu Bílý Tygři Liberec pana Ctibora Jecha (na snímku). Znovu jsme se vrátili ke spolupráci Bílých Tygrů a Benátek. Mimo jiné jsme se také zeptali, zda může benátecký hráč se objevit v týmu Bílých Tygrů, a pak přišla řeč také na samotný liberecký tým.
Pro letošní sezónu je v libereckého hokeji takové novum, a to spojení s Benátkami. Co by ta spolupráce měla přinést a co třeba již přinesla?
“Na hodnocení je ještě příliš brzy. Dá se říct, že po tom podpisu jsme se dali do práce jak v Benátkách, tak u nás. Týmy se začaly připravovat na novou sezónu. Proč jsme do toho vstupovali? Chceme udržet v Benátkách prvoligovou soutěž, to je hlavní důvod a také důležitý důvod pro nás. My musíme dodávat hráčský materiál. Musíme pracovat tak, jak pracují velkokluby ve světě, kdy potřebuje každý kvalitní tým záložní tým, kde se hráči budou rozehrávat a získávat zkušenosti pro to, aby se prosadili do prvního týmu. Jak jsem říkal, tak chceme 1. ligu v Benátkách udržet, protože to je v České republice unikum, aby 1. ligu hrálo tak malinké město. My jsme rádi, že to tak je. Myslím si, že s prací, které proběhla dosud, jsme spokojeni. Trenéři pracují dobře, dělají s novými lidmi. Věříme, že to tak bude pokračovat i nadále.

V loňské sezóně jste spolupracovali s Vrchlabím. Spolupráce s Benátkami je ale postavena na jiné bázi, navíc Liberec se podílí i ekonomicky…
“Ano, to je naprostá pravda. Spolupracovali jsme s Vrchlabím a byli jsme spokojeni, že jsme s nimi mohli spolupracovat. Před tím jsme spolupracovali s Berounem, ale v tuto chvíli jsme vstoupili do úplně jiné záležitosti. Dnes jsou Benátky klubem, kde řídíme rozhodující věci. Hlavně ohledně dospělých. Zajímá nás také i mládež, kterou chceme posílit pomocí metodického vedení. Chceme pomoci trenérům, protože nikde není psáno, že kvalitní hokejista může vyrůst jen v Litvínově či na Kladně. Ten může vyrůst zrovna tak i v Benátkách. Nechceme, aby zde ten potenciální talent zanikl. Chceme mu pomoci metodickým přístupem, aby tam začali pracovat naši trenéři. Myslím v tom systému. Jsou to všechno věci, které s tím souvisí. Beru to jako velikánský začátek, protože s tím nemá nikdo zkušenosti. Je potřeba dát dohromady ekonomiku obou dvou týmů, dále například i marketing. To je práce minimálně na rok, aby si to všichni lidé osahali. Zjistíme, kde máme problémy a kde se budeme muset věcmi zabývat daleko intenzivněji. Jak jsem již několikrát řekl, hlavní úkol je udržet A-tým v 1. lize a pokračovat v tom, co jsme si řekli. Po sezóně to zhodnotíme.“

Je také pro hráče z 1. ligy šance, pokud by podávali kvalitní výkony, aby si někdy mohli říct o šanci v extraligovém týmu?
“Samozřejmě. Třeba, když jsme spolupracovali s Vrchlabím, tak pár jejich hráčů hrálo u nás. Extraligová soutěž je mimořádně namáhavá. Zápasy jdou v rychlém sledu za sebou a je jich velké množství. Dochází ke zraněním či výpadkům formy. Jako v minulých letech naskakovali hráči ze záložního týmu, tak počítáme, že se tomu tak stane i letos. Navíc my se také budeme chtít podívat na některé hráče. Chceme jim dát také motivaci. Naši trenéři mají o všech hráčích velice dobrý přehled.“

Zaměřme se teď na Liberec. Liberecký tým se několik sezón za sebou umísťuje na čelních místech. Jak je složité udržet si úroveň a výkonnost toho týmu?
“Nejsme klubem, který má dlouhou historii v extralize. Je pravdou, že poslední čtyři roky jsme pravidelně v play off. To znamená, že zkušenosti jsme nabírali postupně a ze své práce. O to je lepší, že jsme nic nemuseli přebírat, šli jsme svoji cestou. Jednoduché to samozřejmě není. Počátky, kdy jsme se potřebovali v soutěži udržet, byla jedna éra. Dneska se chceme udržet v té špičce, a to je daleko složitější. To není otázka jen financí, to je otázka každé drobné maličkosti. Špičkový výkon ovlivňují velikánské drobnosti. Na nic nezapomenout, vše mít připravené a na vše zareagovat, to je už pak kvalita práce klubu, který se dostal na tuto úroveň. Já věřím, že tam jsme. Teď jen si to udržet a jednou prorazit až do té nejvyšší špičky.“

To je právě cíl pro letošní sezónu?
“My to měli jako cíl i pro loňskou sezónu. Teď už jiné cíle nemáme. Máme za cíl jednou si zahrát finále, zjistit, jaké to je. Jak jsem říkal, máme za cíl pořád hrát ve špici. Podmínky na to máme, vybudovali jsme si krásnou halu. Samozřejmě se nedají ve sportu věci plánovat. Vše je podloženo prací a může se stát, že některou sezónu se nám něco nepodaří.“

V letošní extralize se představí řada hráčů z NHL, viz. Liberec – Jaroslav Modrý. Vrátili se i další hráči, jako je David Výborný, Martin Ručinský, Martin Straka…To asi určitě přispěje ke zkvalitnění soutěže a zvýší to i atraktivitu, nebo ne?
“To je jednoznačné. V tisku o tom bylo hodně napsáno. Je to skutečnost. Myslím si, že toto je významná generace našich hokejistů, kteří se prezentovali úspěšně v zahraničí. Drtivá většina hrála v zámořské NHL. To byla vizitka našeho hokeje. Jestli se dnes ti hráči vrátí zpět, tak to bude pro hokej dobré. Bude to dobré i pro mladé hráče a diváky. Samozřejmě to chce i svoji kvalitu, ale tito hráči jsou zárukou.“

Děkujeme za rozhovor

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!