8. 2. 2009 | Ondřej Nejedlo

Týmu narostlo sebevědomí, říká Luděk Škaloud

Benátečtí hokejisté dosáhli největšího úspěchu své historie. Postoupili totiž do čtvrtfinále play - off první ligy, když ve fantastických duelech zdolali svého osmifinálového soka – HC Chrudim 3:0 na zápasy. O těchto zápasech a příštích bojích ve čtvrtfinále play-off s Ústím nad Labem jsme si povídali s asistentem trenéra HC Benátky nad Jizerou Luďkem Škaloudem (na snímku).
Pane Škaloude, především gratulujeme ke skvělému úspěchu, série s Chrudimí je u konce, soupeře jste vyprovodili po třech zápasech, to asi čekal málokdo, nebo ne?
“Myslím si, že někteří to čekali, ale asi spíše s obráceným skóre. Vzhledem k tomu, že jsme první utkání zvládli a šťastně vyhráli, tak jsme si nějak vnitřně řekli, že máme splněno, protože jsme se dostali mimo play-out a definitivně tak unikli z bojů o záchranu. Současně nás čekala příjemná výzva v podobě play-off. První vítězství v Chrudimi bylo skvělé, tým se uklidnil. Druhý den se nám podařilo navázat na úspěšné první utkání a vyhráli jsme v prodloužení. Takže dva vítězné zápasy z venku byly velkým povzbuzením pro hráče a vlastně pro všechny, kteří se na chodu oddílu podílejí. Byla to pro nás jakási odměna. Přišlo však něco, čeho jsme se obávali, začala pracovat psychika a nastoupila obava, že bychom mohli tu sérii úspěšně zvládnout. Řekl bych, že tomu také odpovídal výkon a průběh první a druhé třetiny, kdy jsme měli určitý strach z toho, že bychom mohli vyhrát. Z toho pramenila převaha nebo lepší hra Chrudimi v první třetině. Ve druhé třetině se už hra vyrovnala a ve třetí části už bylo jasné, že komu se podaří dát vedoucí branku, bude ve velké výhodě. A to se nám právě podařilo v první minutě, navíc krátce na to jsme skórovali podruhé. Pak už to byla velká křeč ze strany Chrudimi a my jsme utkání dotáhli do vítězného konce.“

Dá se říci, že Benátky vysoko překročily cíl, se kterým do sezóny vstupovaly. Přáním bylo se v premiérové sezóně udržet. Nicméně říká se, že s jídlem roste chuť. Jaké to bude s Ústím nad Labem?
“Máte pravdu, týmu narostlo sebevědomí. Osobně se domnívám, že nejsme předem ze hry venku. Ústí je bezesporu obrovský favorit, ale přesto si myslím, že nějaké šance máme. Přesvědčili jsme se o tom v domácím utkání, kdy jsme s Ústím dokázali remizovat a prohráli až v prodloužení. V Ústí jsme nesehráli špatný zápas, ale bohužel se špatným výsledkem. Bude to velká škola pro hráče. Jsme velice rádi, že jsme se dostali do dalšího kola play-off, už jen kvůli těmto utkáním. Myslím si, že hráči se o to poperou a že předvedou dobrý výkon jak v Ústí, tak v dvojzápase v Benátkách.“

Jak byste charakterizoval ústecký mančaft? Mají dvě velké individuality v podobě Dušana Salfického a Jana Čalouna. Co byste tedy řekl na adresu týmu vedeného zkušeným trenérem panem Hořavou?
“Řekl bych, že je to v celé soutěži nejdisciplinovanější a nejorganizovanější tým. Myslím si, že v první lize jsou snad i silnější mužstva, ať už třeba Kometa Brno nebo Chomutov, možná také Hradec Králové. Nicméně Ústí má, jak již bylo řečeno, kvalitního a zkušeného trenéra a ten své zkušenosti předává hráčům. Chce po nich, aby hráli organizovaně a disciplinovaně. Že to přináší ovoce, bylo vidět v základní části, kterou vyhráli s náskokem deseti bodů. Bylo to především proto, že dodržovali taktické pokyny. Dokážou hrát celých šedesát minut bez výpadků a stanovenou taktiku udrží až do konce. My jsme se o tom také přesvědčili.“

Na druhou stranu tým Benátek bude mít asi psychickou výhodu. Vy můžete jen překvapit, oni ale musí …
“Je to přesně tak. Naše mužstvo zdobí bojovnost, máme nesmírně mladý tým, který splnil nejdůležitější cíl, postup do play-off. Rozhodli jsme se poněkud zredukovat kádr - Jožo Lukáč odešel do Vrchlabí a náš nejzkušenější hráč Standa Procházka posílil Ústí nad Labem. Bohužel se k tomu zranili někteří hráči, ať už to je David Kajínek nebo Petr Hrach. Takže kádr je relativně oslaben, ale šanci dostali další hráči, kteří se o to opravdu poprali a ukázali, že ještě nějaké předpoklady, aby šli výkonnostně nahoru, mají. Určitě to budou chtít potvrdit i v následujících zápasech.“

Pokud jste mluvil o zkušených hráčích, tak jeden trumf máte v rukávu i vy. V Benátkách se zapojil do tréninku Milan Hnilička. Takže otázka by se dala rozdělit na dvě části: je možné, že v play-off nastoupí za Benátky? A za druhé, jaký je jeho přístup k tréninku a jak se vám na ledě jeví jako hráč?
“Milan Hnilička s námi trénuje a je pravda, že technicky je vše připraveno, aby Milan mohl zasáhnout do hry. Nepočítali jsme s tím, ale rádi jsme využili toho, že Milan projevil zájem u nás trénovat. Znovu má chuť do hokeje, jeho zdravotní problémy se zřejmě částečně vyřešily. Milan u nás na pár trénincích byl a při té příležitosti jsme technicky zrealizovali hostování, aby za nás mohl nastoupit. S gólmany jsme letos měli problémy. Bylo to zejména v tom případě, kdy od nás museli odejít do Liberce. Nedvídka navíc čeká univerziáda. Tak jsme se tímto angažováním Milana Hniličky pojistili. Kdyby bylo potřeba a Milan byl zdravý, mohl by nastoupit. Z tohoto důvodu zde Milan trénuje, vše je připraveno. V tréninku jde jeho výkonnost každým dnem nahoru a je na něm vidět, že má strašnou chuť si ještě zachytat. Sám mi říkal, že v případě, že se bude cítit dobře a bude potřeba využít jeho služeb, pomůže našemu mužstvu a půjde do toho.!

Může ovlivnit přítomnost tak zkušeného hráče na tréninku celý tým?
“Určitě ano. Je to vynikající gólman, který toho má za sebou strašně moc. Milan je účastník mnoha mistrovství světa a olympijských her, takže pro hráče je každý souboj s ním na tréninku jakási zkouška. Hráči si dokazují, že jsou schopni mu dát branku, vzájemně se posilují.´“

Děkujeme za rozhovor

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.