14. 2. 2009 | Tomáš Nejedlo

Oplatí Benátky Ústeckým stejnou mincí?

V neděli a pondělí nás čeká velmi kvalitní hokejové menu. Benátečtí hokejisté se střetnou s vítězem dlouhodobé části první ligy – HC Slovan Ústečtí Lvi. Nemá cenu dlouze polemizovat, jak silný je náš soupeř. Pro náš klub se jedná o největší úspěch v historii! Účast ve čtvrtfinále play-off je pohádkou a satisfakcí za základní i nadstavbovou část. Doufejme, že v těchto dvou domácích vzájemných duelech se dočkáme spousty pěkných hokejových momentů. Dodejme ještě, že stav série je 2:0 pro Slovan a Benátky ještě neprodají kůži lacino. První utkání startuje v neděli 15. února od 17 hodin a druhé bude na programu v pondělí 16. února od 17:30 hodin. Přijďte se bavit hokejem!

Představujeme soupeře - HC Slovan Ústečtí Lvi

Počátky hokeje v Ústí n. L. sahají až těsně ke konci II. světové války. V roce 1945 se dala dohromady skupina nadšenců v čele s Jaroslavem Kropáčkem a v r. 1946 založila klub ledního hokeje Sokol Ústí nad Labem. Název klubu se v toku času postupně měnil na LTC, ZSJ Armaturka, TJ Chemička, TJ Slovan až na nynější HC Slovan Ústečtí Lvi. Z nejzanedbanějších míst hokejové mapy Česka se Ústí dostalo mezi hokejovou českou smetánku. V roce 1997 ekonomicky vyždímaný klub odprodal práva na I. ligu Chomutovu. V následující sezóně skončil až dvanáctý ve II. lize. Od té doby stoupá vzhůru, po třech sezónách ve II. lize strávil sedm o stupínek výš a v roce 2006 se týmu podařilo postoupit na úkor Mladé Boleslavi do extraligy. Paradoxem je, že stejný klub Slovan letos v nejvyšší soutěži vystřídal. Hráčský potenciál mužstva tvoří hned několik zajímavých jmen. Začněme brankářským postem. Na sever Čech přišel v létě gólman velice zvučného jména. Z ruského Torpeda Nižnyj Novgorod se do Čech vrátil šestatřicetiletý někdejší reprezentant Dušan Salfický. Připraven naskočit je také mladík Radek Fiala, který byl v dresu litvínovského Chemopetrolu vyhlášen v sezóně 2005/06 nováčkem roku. V obraně můžeme jmenovat hned několik jmen hráčů, kteří prošli extraligou - Martin Tůma (Litvínov), Lukáš Bolf (Sparta, Vsetín, České Budějovice), Jiří Zeman (Kladno), Jan Klobouček (Slavia, Litvínov, Znojmo, Jihlava, Kladno), Roman Němeček (Znojmo, Slavia), David Pojkar (Slavia), Petr Macháček (České Budějovice) nebo Vladimír Gýna (Litvínov). V útoku najdeme také celou plejádu osobností. Například bývalý reprezentant a extraligový hráč Litvínova a Pardubic Jan Čaloun. Čaloun je mimo jiné i olympijský vítěz z Nagana! Dalšími tahouny jsou například i Pavel Janků, Václav Novák, kapitán mužstva Rastislav Špirko, David Pazourek, Zbyněk Sklenička či Martin Šagát. Zastoupení má i nadějné a dravé mládí. Velmi dobře se trenéru Miloslavu Hořavovi jeví Robin Hanzl. Zajímavostí je, že v týmu našeho soupeře působí i Stanislav Procházka, který notnou dávkou přispěl k udržení našeho klubu v 1.lize a na sklonku přestupního termínu odešel právě z Benátek na sever Čech.

Letošní vzájemné duely - základní část a nadstavba

V letošní sezóně se oba celky utkaly nejprve na ústeckém ledě. Hosté od Jizery byli pro tento zápas posíleni o hráče libereckých Bílých Tygrů Fikrta, Haranta, Dernera a Plodka. Zkušení Lvi povedenou první třetinou rozhodli o výhře. V rozmezí tří minut domácí zamířili zásluhou Šagáta, Heřmana a Janků třikrát do černého. Ve druhé části zaváhaní Salfického využil Hruška jen ke snížení na konečných 3:1 z pohledu domácího týmu.

Ve druhém utkání letošní sezóny byl sveden vyrovnaný boj. Domácí tým před zápasem 26. kola s Ústím nad Labem zasáhla velice citelná marodka. Do zápasu tak bylo připraveno pouze sedm zdravých obránců a devět útočníků. Hostům chyběli gólmani Salfický s Orctem a trio útočníků Čaloun, Mikulík, Janků. Celkem solidně zaplněné hlediště vidělo vyrovnaný hokej, který rozhodla přesilovková trefa Jana Kloboučka v prodloužení. Hosté ve 27. minutě vedli po brankách Kloze a Šagáta 2:0, domácí ale v rozmezí jedné minuty dokázali trefami Skořepy a Duška vyrovnat. Benátečtí nakonec získali cenný bod.

Třetí zápas hrán na ústeckém ledě se proměnil v jasnou záležitost domácích. Hosté doplatili na vlastní nedisciplinovanost a domácí Slovan v přesilovkách tvrdě trestal. Z deseti nabídnutých příležitostí využili ústečtí hráči celkem tři a to jim dopomohlo k výhře 6:1. Jediný benátecký úspěch zaznamenal Miroslav Kopic, když v první třetině snižoval na 2:1.

Ve čtvrtém utkání, které se odehrálo na ledě Benátek, využili hosté své zkušenosti a ve druhé třetině brankami Kloboučka a Heřmana rozhodli zápas. Když Janků ve 43. minutě zvýšil na 3:0 pro hosty, bylo rozhodnuto. Benátečtí však Skořepou snížili a kdyby Konečný proměnil nařízené trestné střílení mohlo to být ještě zajímavé...

Slovan v minulém utkání

Ve čtvrtečním utkání na domácím ledě (3:1) nastoupil vítězný celek - HC Slovan Ústečtí Lvi v sestavě: Salfický - Němeček, Macháček, Kříž, Tůma, Klobouček, Zeman, Pojkar, Gýna - Šagát, Sklenička, Čaloun - Hovorka, Špirko, Heřman - Janků, Hanzl, Pazourek - M. Pšurný, V. Novák, S. Procházka

Rozhodčí

Nedělní utkání HC Benátky nad Jizerou - HC Slovan Ústečtí Lvi budou jako hlavní rozhodčí řídit Jiří Dvořák z Českých Budějovic a Pavel Ondřej ze Soběslavi. Na čarách jim budou asistovat Michal Jílek ze Strakonic a Milan Jindra z Českých Budějovic.

Pondělí utkání HC Benátky nad Jizerou - HC Slovan Ústečtí Lvi budou jako hlavní rozhodčí řídit Jan Jílek z Prahy a Petr Lacina z Poříčí nad Sázavou. Na čarách jim budou asistovat Milan Svoboda z Prahy a Kamil Zavřel z Prahy.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.