8. 2. 2015 | Alexandr Stys, Martina Válková

Benátečtí odvážně vkročili do předkola a v sérii se ujímají vedení

PK1, neděle 8. 2. 2015
Litoměřice - Benátky n.J. LTM - BEN

Po vydařeném závěru základní části jsou Černého svěřenci evidentně při chuti! Herní pohodu a dobré rozpoložení si s sebou totiž přenesli i do Litoměřic, kde v prvním střetnutí o čtvrtfinále zvítězili 2:1. Benátčané převzali otěže zápasu na konci úvodní periody, když Vít Jonák sedm vteřin před koncem využil početní výhodu. Litoměřice však dokázaly stav utkání trefou Zdeňka Doležala z druhé třetiny dorovnat. Už to tedy vypadalo, že o prvním bodu v sérii rozhodne prodloužení či případné nájezdy. Benátečtí ale v 56. minutě udělali kališníkům čáru přes rozpočet, když je do opětovného a konečného vedení poslal Jiří Říha. Na vedoucí gól ze závěru utkání už překvapení domácí hokejisté reagovat nedokázali a kalich hořkosti si během dvou týdnů od Benáteckých vypili již podruhé. Ti se naopak mohou radovat, jelikož se v sérii ujímají vedení 1:0. Pondělní utkání se sehraje opět v prostorách Kalich arény, tentokrát se začátkem od 18:00 hodin.

Litoměřice: Král – Šulc, Šafář, Míka, Hrbas, Špelda, D. Bílek, Kolář – V. Bílek, Kalla, Rys – Novák, Švagrovský, T. Doležal – Dvořáček, Volek, Procházka – Gorčík, Z. Doležal, Ondráček – Antončík.
Benátky n.J.: Fučík – Ulrych, Jandejsek, Pabiška, Niko, Říha, Kolmann, Pálek – Špaček, Skořepa, Miškovský – Víšek, Plodek, Kalfiřt – Jonák, Mikyska, Král – Dlouhý, Vařecha, Skalický – Bittner.
Branky a nahrávky: 36. Z.Doležal (Gorčík) - 20. Jonák (Víšek, Pabiška), 56. Říha (Mikyska, Jonák). Rozhodčí: Lacina, Doležal – Kreuzer, Rittich. Vyloučení: 8:7, navíc Ulrych (BEN) 5 + 20 min OK. Využití: 0:1. Diváci: 1210. Střely na branku: 34:35.

Komentář

Úvodní zápas předkola zahájili lépe domácí hokejisté a první větší šanci si vytvořil Kalla, jeho střelecký pokus však byl zblokován. Benátky měly možnost hrát přesilovou hru úvodem první třetiny po faulu Hrbase. Jedinou větší šanci připravil Skořepa pro spoluhráče Miškovského, kterého našel přihrávkou zpoza brány. Král se však stihl včas přesunout a zasáhnout proti střele benáteckého útočníka. Domácí však soupeře k žádné další šanci nepustili a své první oslabení v zápase s přehledem ubránili.

Poslat svůj tým do vedení mohl v šesté minutě Mikyska, který vybruslil z rohu a tvrdou střelou rozezvučel břevno litoměřické branky. Hra se poté přelévala z jedné strany na druhou a hostům se přece jen podařilo do první přestávky otevřít skóre zápasu. Z přesilové hry udeřil Vít Jonák, který se ve velké skrumáži před Králem dokázal nejlépe zorientovat a lehkým obloučkem přehodit beton litoměřického brankáře.

Litoměřicím se v zápase nedařily přesilové hry a Benátky pokaždé dokázaly s přehledem svá oslabení ubránit. V polovině utkání Severočeši měli dokonce výhodu dvojnásobné přesilovky, ale ani tu nedokázali proměnit ve vyrovnávací branku. Když už se domácím podařilo probít do útočného pásma, natrefili na dobře chytajícího Fučíka v benátecké brance. Velkou aktivitu předvedl ve 36. minutě Zdeněk Doležal, který s vybojovaným kotoučem vyjel z rohu a střelou nad beton vyrovnal stav utkání na 1:1. Litoměřice po vyrovnávací brance se ještě snažili o další vstřelený gól, ale do konce druhé třetiny se jim to už nepodařilo.

I ve třetí dvacetiminutovce sudí rozdal nespočet trestů. Ani jeden z týmů se však nedokázal prosadit v početní výhodě. Bylo jasné, že kdo vstřelí druhý gól v tomto defenzivní utkání, bude na konci vítězem. Velkou šanci k vedení měl Stadion v 52. minutě. Sehrané duo Kalla – V. Bílek předvedlo rychlou kombinaci, na jejímž konci však Vítězslav Bílek nedokázal usměrnit prudkou přihrávku do odkryté hostující branky.

Co se nepodařilo domácím, proměnili hosté, kteří dokázali vstřelit velmi nečekanou branku. Jiří Říha zachytil kotouč na pravém mantinelu, neváhal ani sekundu a hned vypálil, čímž překvapil Krále, kterému kotouč propadl za záda. Vyrovnat už domácí nedokázali, i když to ke konci zápasu zkoušeli se šesti hráči v poli. Benátky dotáhly zápas do vítězného konce a ujaly se vedení v sérii.

Ohlasy trenérů

Antonín Nečas – HC Benátky nad Jizerou
S výhrou jsme spokojeni, ale zatím bych z toho nedělal nějaké závěry. Rádi bychom zítra předvedli podobný výkon tomu dnešnímu a odvezli si i druhou výhru. Ale jak říkám, série je ještě otevřená. Na domácí tým jsme se nějak speciálně nepřipravovali. Během sezony jsme s nim sehráli vyrovnaná utkání a myslím si, že jsme hodně podobné týmy a odpovídají tomu i body v tabulce. Doufám, že tato série bude hokejově kvalitní. Nyní jsme přešli ze základní části do play-off a tady se hraje jinak. Každý faul a každá chyba je trestaná. Teď už se nehraje o body, ale o vítězství v utkání a v celé sérii. Myslím si, že hokej byl od obou týmů trochu více opatrnější než v základní části. V tomto utkání bylo také dost vyloučených, ale to bylo způsobeno nastaveným trendem rozhodčích, který se více přiblížil extralize. Bylo hodně faulů hokejkou a držení. S tímto se budou muset oba týmy do dalších zápasů nějak vypořádat.

Jiří Doležal – HC Stadion Litoměřice
Dnešní utkání je opět zklamáním. V první třetině jsme se báli hrát a Benátky byly proti nám ve všem důraznější a všude byly o krok dříve. Pak jsme dostali v poslední půl minutě nešťastnou branku na 1:0. Ve druhé třetině jsme už hráli dobře a myslím si, že jsme soupeře i přestříleli. Z našeho tlaku jsme si vynutili i fauly přesilovky pěti ku třem. Když jsme se v první třetině báli hrát, tak ve druhé jsme se možná báli i více střílet, protože v přesilovkách jsme neměli skoro žádnou střelbu, a to asi rozhodlo. Když se nám podařilo vyrovnat, tak jsme ve třetí třetině dostali zase takovou „haluz“ od mantinelu, ale protože jsme žádnou podobnou „haluz“ už nedali, tak jsme prohráli. Soupeř nás ničím nepřekvapil. Hrál zodpovědně a trpělivě. V první třetině hrál i tvrdě a my se s tím v této třetině nedokázali vyrovnat. Pak už to bylo lepší. Druhou třetinu jsme vyhráli, ale ve třetí jsme dostali tu „haluz“ a soupeř si výsledek pohlídal. Dvě přesilovky pět na tři bez skoro jediné rány na branku rozhodly. Takto se nedá zápas vyhrát.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.