23. 2. 2015 | Martina Válková

Přesilovkový kolaps! Benátečtí promarnili dvojnásobné početní výhody a musí skousnout porážku

ČF4, pondělí 23. 2. 2015
Benátky n.J. - Č. Budějovice BEN - CBU

BENÁTKY NAD JIZEROU - Znovu se potvrdilo nepsané hokejové pravidlo, které říká, že kdo nepromění přesilovku pět na tři, nemůže vyhrát. Benátčané měli k dispozici celkově bezmála pět minut dvojnásobné početní výhody, příležitost však promarnili. Motor si na svou šanci trpělivě počkal do poslední minuty utkání, kdy osmnáct vteřin před koncem o jeho výhře rozhodl David Kuchejda. Českobudějovičtí tak v sérii opět srovnali krok a série se za nerozhodného stavu 2:2 ve čtvrtek přesune opět na jih Čech.

Benátky n.J.: Vaněček – Říha, Havlín, Pálek, Kolmann, Jandejsek, Pabiška, Mrázek – Dlouhý, Skořepa, Špaček – Jass, Miškovský, Víšek – Skalický, Mikyska, Jonák – Kica, Bittner, Král – Vařecha.
Č. Budějovice: Bláha – Žovinec, Punčochář, Vráblík, Bohunický, Suchánek, Mucha, Škopek, Semrád – Boháč, Pajič, Kuchejda – Heřman, Straka, Nouza – Švihálek, Rob, Vaniš – Přibyl, Trummer, Pašek.
Branky a nahrávky: 13. Víšek (Jass) – 15. Straka (Nouza, Heřman), 60. Kuchejda (Punčochář, Rob). Rozhodčí: Hrubý, R. Svoboda – Gerát, Hynek. Vyloučení: 5:7, navíc Nouza 5 minut a do konce zápasu, Pajič trest ve hře (oba CEB). Využití: 0:2. Diváci: 1180. Střely na branku: 45:26. Průběh utkání: 1:0, 1:2. Stav série: 2:2.

Komentář

Stejně jako den předešlý, i před dnešním utkáním se jako první projevil kotel hostujících fanoušků, který ještě před příchodem svého mužstva mohutně skandoval „Motor, Motor!“ A ve svém pokřiku pokračovali i po úvodním buly.

To už se ale na ledě začaly rýsovat první kontury čtvrtého střetnutí mezi Benátkami a Budějovicemi. A ku podivu to byli Benátečtí, kteří si v prvních minutách ukrojili více ze hry.

Právě domácí celek jako první v přesilové hře vyslal varovný signál v podobě Pabiškovy nebezpečné střely. Bláhova lapačka ale nelenila a letící kotouč pohotově zachytila. V dalších vteřinách přesilovky už ale Benátečtí nic převratného nevymysleli a soupeř v hru s klidem kontroloval.

Po uplynutí budějovického trestu naopak musel ve střehu být Vaněček, kterému nadělala problémy Vráblíkova střela od modré. Tu totiž liberecký gólman ve službách Benátek před sebe jen vyrazil. V tu chvíli se na kotouč jako supi vrhli hráči ve žlutém, Vaněček však kotouč před lačnými hokejistky Motoru stihl zalehnout, a dorážku jim tak znemožnit.

Ani druhá přesilová hra Benátčanům nedařila. Ti se během dvouminutové početní výhody k vážnější šanci nedostali ani na míle daleko. Mohlo by se zdát, že dvě ubráněné přesilové hry se přemění ve vodu na mlýn jihočeského celku, který udeří.

Byli to ale domácí, již se jako první zaradovali z branky otevírající konto zápasu. Mrštný Jass totiž jako satelit obkroužil Bláhovu klec a kotouče, který lotyšský útočník vyslal do prostoru před Bláhou, se v tu ránu ujal Jan Víšek, jenž jím růžek jihočeské brány dokonale vymetl.

Netrvalo však dlouho a bylo vyrovnáno. Budějovičtí si přesilovkový nezdar z předešlého dne zjevně vzali k srdci a prakticky okamžitě početní výhodu přetavili ve vyrovnávací branku, kterou si k dobru připsal ne náhodou v základní části nejproduktivnějši útočník Josef Straka.

Zatímco jeden z nejproduktivnější budějovické dvojice se gólově prosadil, ten druhý, Tomáš Nouza, si necelé dvě minuty před koncem první třetiny za faul loktem vykoledoval trest do konce utkání.

Vzápětí Jihočeši na vlastní kůži pocítili i další citelnou ztrátu v útočných řadách. Svého kolegu do kabiny totiž následoval i Rok Pajič, jenž se provinil nedovoleným zákrokem do oblasti hlavy a krku.

V úvodu prostřední části tak na Benátecké vyhlížela lákavá více než tříminutová přesilovka pět na tři. Dnes to ale byli oni, komu se hra v početní výhodě vůbec nedařila, a tak i tuto obrovskou příležitost promrhali.

Paradoxně větší šanci si Benátčané připsali v následné hře pět na pět, kdy Špaček obletěl Bláhovu klec a vyslal kotouč do předbrankového prostoru. Tam však nebyl nikdo, kdo by na jeho solidní nabídku zareagoval.

Horké chvilky ale ve druhé třetiny čekaly i Vítka Vaněčka, kterého mlsní budějovičtí hráči v přesilovce mohutně ostřelovali, leč vedoucí branku si nevydobyli.

Gól ve vzduchu visel ve druhé dvojnásobné početní výhodě Benátek. Na dosah jej měl Skořepa, na kterého zívala vyprázdněná levá půlka Bláhovy klece. Namísto vyklizeného prostoru ale benátecký matador trefil budějovického gólmana, a tedy neuspěl.

V závěru druhé dvacetiminutovky se oba celky v držení zápasové taktovky víceméně pravidelně střídali. Nikdo z nich však svému protějšku klíčový krok udělat nedovolil, i když v posledních vteřinách mu díky přesilovce blíže bylo benátecké mužstvo.

V třetí části měl v úvodu dobrou příležitost zaskočit za své dva vyloučené kolegy Rob, svůj nájezd na bránu však zakončil pouze nárazem do Vaněčkovy klece.

Benátky i Budějovice se nadále překvapovaly rychlými a nebezpečnými protiútoky, jejichž zakončení však oba gólmani nemilosrdně pálili.

K závěru větší touhu po vedoucí brance prokazovali hosté, kteří domácí celek v obranném pásmu ne jednou zatlačili ke zdi. Benátečtí šance dolovali převážně z protiútoků; Z přečíslení tři na dva mohl těžit Jonák s Vařechou, jejich akce však mezi domácím publikem vyvolala nanejvýš zklamané zahučení.

Naopak vlnu nekontrolovatelné euforie u Českobudějovických rozpoutal druhý a celkově i druhý přesilovkový gól z hole Davida Kuchejdy, který domácím osmnáct vteřin před koncem uštědřil osudovou ránu v podobě rozhodujícího gólu na 2:1.

Ohlasy trenérů

Milan Černý (Benátky nad Jizerou): Možnosti, které jsme měli, jsme nevyužili. Přesilovkami počínaje. I když si myslím, že to nebyl úplně jediný klíč k hostujícímu vítězství. Vypracovali jsme si šance i při rovnovážném počtu hráčů. Nakonec přesilovky ani nebyly tak špatně hrané, dali jsme v nich dvě nebo tři tyčky. Zápas se dal rozhodnout dříve. Hosté nás v závěru potrestali.

Petr Rosol (České Budějovice): Utkání se mi hodnotí dobře, protože jsme ho vyhráli. Bylo to ale hrozně těžké. Musím poděkovat klukům, že se dokázali vyrovnat s křivdou a zápas ubojovali. Štěstí se přiklonilo na naši stranu.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.