5. 2. 2009 | Tomáš Nejedlo

Přepišme dějiny benáteckého hokeje!

PK3, čtvrtek 5. 2. 2009
Benátky n.J. - Chrudim BEN - CHR
Pro takovéto okamžiky radostného opojení se hokej hraje! Benátečtí hokejisté dnes dosáhli největšího úspěchu své historie. Postoupili totiž do čtvrtfinále play off první ligy, když ve fantastickém zápase před skvělou kulisou zdolali svého osmifinálového soka – HC Chrudim 5:2. Výsledek celé série vyzněl jednoznačně 3:0 pro Benátky, ale všechny tři zápasy přinesly vyrovnaný a nervy drásající boj. Ocenit musíme i sílu soupeře, který přijel pevně odhodlán celou sérii ještě zdramatizovat. Hlavně na chrudimském ledě hrálo svou úlohu i tolik potřebné štěstí, ale to, jak říká známá, ale pravdivá fráze, přeje připraveným. A to Benátečtí bezesporu byli. Klobouk dolů před nasazením, bojovností a hokejovým umem našich hokejových mušketýrů, vedených skvělými trenéry.
Benátky n.J.: Stejskal (Micka) - Cunik, Pavlů, Tondr, Kolafa, Müller, Kolmann - Konečný, Urban, Špaček, Kopic, Skořepa, Weiss, Nevyhoštěný, Bárta, Pabiška, Hruška, Kazatel, Jech
Chrudim: Němec (Šrámek) - Toužimský, Fejgl, Vyskočil, Suchý, Malinský, Šafařík, Lojek - Beránek, Klejna, Zadina, Valko, Semorád, Žák, Král, Stavenský, Šeda, Zohorna, Bláha
Branky a nahrávky: 30. Pabiška (Bárta), 36. Urban (Konečný), 41. Skořepa, 47. Skořepa (Cunik, Kolmann), 60. Konečný (Urban) - 15. Žák (Zohorna, Zadina), 38. Klejna (Král, Bělohlávek). Rozhodčí: Souček, Zubzanda - Rozlílek, Sichrovský. Vyloučení: 6:5 + Suchý (CHR) 20 minut + OK. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 921. Střely na branku: 39:35.

Fotogalerie

Komentář

Oba celky vtrhly na led bez jakéhokoliv taktizování s enormním nasazením a vůlí strhnout vedení na svou stranu. Chrudim byla v první třetině lepším mužstvem, protože Benátečtí se nechali zbytečně vylučovat a tak hostům poskytli ideální šanci vytvořit si souvislejší tlak. Na konci 6. minuty jsme registrovali šanci osamoceného Žáka, kterou ale vyřešil Stejskal a z protiútoku kontroval Skořepa, ale i Němec výtečně zasáhl. Hosté potvrdili, že jsou velmi dobře sehraní a jejich přihrávky většinou směřovaly na najíždějící spoluhráče, kterým jen stačilo tečovat prudce letící puk. Právě takto padla jejich vedoucí branka – to z rohu hřiště nahrával Suchý a Zdeňku Žákovi stačilo jen nastavit hůl a z bezprostřední blízkosti nasměrovat touš za Stejskalova záda – 0:1! Domácí hráli vzápětí přesilovku, ale velmi špatně, a jen dokumentovali, jak s nimi obdržený gól otřásl. Naštěstí se brzo otřepali a v závěru třetiny trefil Pavlů tyč a v poslední minutě po samostatném nájezdu Konečného čarovala Němcova lapačka.

Ještě v úvodu druhé části hry jsme registrovali šance především u Stejskalovy svatyně, ale její strážce se dostával do varu a nezadržitelně se pasoval do role jednoho z hrdinů v benáteckém dresu. Ve 23. minutě už byl po Šedově střele překonán, ale puk vykopl od tyčky Kolmann, o něco později hrozili v rychlém sledu nebezpečně Žák, Valko a Král. Přesně v polovině zápasu vyrobili pořádný závar před Němcovou klecí i Benátečtí a hned byli úspěšní. Marek Pabiška propasíroval puk za Němcova záda, byla to sice haluz, ale pro dravého útočníka první branka sezóny, ale hlavně veledůležité srovnání stavu – 1:1! Nabuzení domácí o dvě minuty později po krásné spolupráci Urbana s Konečným mohli jít do vedení, ale dobře provedený Konečného blafák prošel mezi Němcovými betony mimo bránu. V 35. minutě se lámal chléb celého mače – Král nevyužil svůj samostatný nájezd, puk měl Stejskal pod svými betony těsně před brankovou čárou. Vzápětí totiž neudržel Němec puk a pohotový Tomáš Urban poslal Benátecké do vedení – 2:1! Ale o tři minuty později už bylo opět srovnáno, když přihrávku Krále tečoval šťastně rukávem Michal Klejna a Stejskal už nestačil reagovat – 2:2!

Úvod třetí třetiny byl pro domácí jako z říše snů – nepříliš prudká střela Josefa Skořepy prošla přes nejistou lapačku Martina Němce – 3:2! Od tohoto okamžiku se hosté dostali do útlumu, již nedokázali vytvářet závary před Stejskalem a viditelně se hůře pohybovali než domácí hráči, kteří ještě navíc začali dohrávat souboje u hrazení a dobrým bruslením narušovali rozehrávku Chrudimských. Efekt tohoto způsobu hry se dostavil velmi brzy – ve 47. minutě převzal na útočné modré dlouhou přihrávku benáteckých beků rozjetý Josef Skořepa, natlačil se před Němce a zasunul mu kotouč mezi betony – 4:2! Kdo čekal adekvátní odpověď ze strany Chrudimi, musel být zklamán, protože Východočeši již pouze „šlapali vodu“. Benátky si dovolili takticky kontrolovat hru a ubíhající minuty hrály pro domácí celek. V některých okamžicích to však Benátky se svou bohorovností poněkud přeháněly, avšak to byla jen další příležitost pro vyniknutí dnes skvělého Stejskala. Půldruhé minuty před koncem stáhl Martin Hosták svého gólmana z ledu a hosté zkusili power-play, ale byli potrestáni Rastislavem Konečným, který tak podtrhl kvalitní výkon své formace – 5:2!

Máme-li shrnout příčiny vítězství Benátek v celé sérii, pak můžeme rekapitulovat takto:


1) skvělý Stejskal
2) vynikající bruslení
3) důraz a celkové nasazení
4) taktické vedení zápasů ze strany trenérů

Ohlasy trenérů

Martin Hosták (HC Chrudim)
"Paradoxně dnes jsme odehráli nejlepší třetinu. První třetina nebyla špatná, dostali jsme se do vedení. Ve druhé třetině jsme zaváhali a soupeř skóre otočil. Pak jsme sice šťastně vyrovnali, ale třetí třetinu jsme nezvládli. Napadali nám tam takové nešťastné góly. Soupeř asi chtěl víc vyhrát. Benátky byly rozhodně pohyblivější, nehrály žádný světový hokej, hrály velice dobrý hokej pro play-off. Dobře se pohybovaly, dohrávaly souboje, byly důraznější před brankami."

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!