4. 4. 2009 | Jiří Svoboda

Mladí hokejisté Benátek vyjeli za hokejem do Švédska

Po skončení úspěšné sezóny využili mladí hokejisté Benátek (ročníky 95/96 a 97/98, doplnění o několik hráčů z okolních klubů) nabídky cestovní kanceláře Scandia-Czech Tour z Jablonce nad Nisou a vycestovali s ní do švédského Bottnarydu. Společně s rodiči byli ubytováni na penzionu Anneberg, odkud vyjížděli jednak za hokejem, ale i za poznáním švédského života, přírody a památek.

Cesta začala 26.03.09 ve 20:00 hodin odjezdem od ZS v Benátkách do německého Rostocku, kde jsme se ráno kolem páté hodiny nalodili na trajekt a po dvou hodinách plavby přistáli u dánských břehů. Konkrétně ve městě Gedser. Odtud jsme dojeli do dánského hlavního města Kodaně, kde jsme si prohlédli centrum města, sáhli si na Malou mořskou vílu. Někteří z nás si zapochodovali při střídání stráží u královského paláce Amalienborgu ve kterém sídlí dánská královna. Odpoledne si na své přišli hlavně rodiče, protože jsme zavítali do pivovaru Carlsberg. Po zajímavé prohlídce historie i současnosti tohoto pivovaru si kluci dali nějaké nealko pití a dospělí mohli ochutnat dvě piva dle vlastního výběru. Občerstveni jsme se vydali již na švédskou stranu do Helsingeru opět trajektem, ale plavba trvala pouze 20 minut. No a pak jsme již celý rozlámaní a utrmácení cestou autobusem očekávali příjezd do Bottnarydu, kde nás očekával penzion, sprcha a večeře. Řidiči nás dopravili skvěle bez nejmenšího zaváhání a tak si po zastavení mohli vychutnat potlesku od všech zúčastněných. Na uvítanou byly k večeři švédské koule (mnozí z vás je znají z IKEA).

Ráno někteří využili na dospání a pak po snídani jedna polovina zájezdu (mladší hráči 97/98 s rodiči) vyrazili švédským autobusem k prvnímu utkání do Vetlandy. Utkání začínalo od 13 hodin a kluci si nepočínali vůbec špatně. Po většinu utkání vedli, ale v samém závěru se domácím podařilo vývoj otočit a zvítězit 6:5 (2:3, 1:2, 3:0) G: Hošek 2, Votoupal, Fiala, Šípek.

Druhá část výpravy (95/96 + rodiče) odjela „naším“ autobusem do města Skara, kde se utkali od 17 hodin s místními hráči. Po bezbrankové první třetině v dalším průběhu pětkrát inkasovali a přesto, že měli spousty vyložených šancí, nastřelili 3x tyčku celkově prohráli 5:0 (0:0, 3:0, 2:0).

V neděli 29.03.09 vyrazili po snídani obě družstva společně opět za hokejem. Tentokrát se mladší (97/98) utkali na předměstí Göteborgu s týmem HC Härryda. Tentokrát se jim dařilo skvěle a připsali si své první vítězství 10:3 (1:1, 3:1, 6:1) G: Fiala 3, Šípek2, Mocek 2, Šebor, Pravda F., Bukolská. Po obědě, který nám poskytli hostitelé (opět koule, tentokrát s těstovinami) za což jim děkujeme, jsme se přesunuli již přímo do Göteborgu do haly Scandinavia. Utkání (95/96) se však odehrálo na tréninkové hale s místním týmem Fölunda. Úvod utkání klukům vůbec nevyšel a po první třetině prohrávali 10:1. Někteří hráči soupeře měli na svůj věk až neskutečné schopnosti. Zvlášť tři borci, kteří již měli pod nosem knírek, stříleli golfáky jako chlapi a o hrubé hře ani nemluvě. Ve druhé třetině se již klukům dařilo lépe a odehráli ji 4:2. Zvláště branka po ose Čapek, Dufek, Pravda Petr byla nádherná.

Třetí třetina byla pouze 7 minutová a výsledek 0:0. Po celkovém výsledku 14:3, G: Pravda P. 2 a Novák, si starší připsali druhou prohru. Zranění si z tohoto utkání odnesl Tomáš Macura, který měl nastřelený palec na ruce.

Pondělí 30.03.09 bylo bez hokejových utkání, zato jsme se věnovali poznávání života švédů. Po snídani jsme navštívili dům švédského domorodce Stiga, kde jsme si mohli prohlédnout, jak švédové bydlí a žijí. Po procházce zpět na penzion (cca 3 km) a obědě jsme vyrazili autobusem do městečka Gränna. Zde jsme si prohlédli skanzen Grännaberg a ruční výrobu cukrových špalků „Polkagrís“. Při zpáteční cestě jsme navštívili muzeum Huskvarna. Po prohlídce muzea jsme odleli do Jönköpingu, kde jsme si mohli nakoupit v nákupním centru A6 a pak se vydali do vodního centra Rosenlundsbadet. Na tuto návštěvu se těšili hlavně kluci. Mohli si zde zařádit ve vlnách, jezdit na tobogánu a také si ti odvážnější skočit ze skokanské věže. Dospělí si užívali saunu a vířivku.

Úterý 31.03.09 bylo vyhrazeno pro dopolední návštěvu Göteborgu druhého největšího města Švédska a největšího skandinávského přístavu (návštěva rybího trhu, prohlídka městského parku s živými losy, autosalónu VOLVO a Universea - unikátní přírodně-technické expozice). Po cestě zpět jsme sehráli závěrečná utkání švédské mise ve městě Borås.

Starší (95/96) vyhráli 7:1 (0:0, 2:1, 5:0), G: Andrle 2, Dufek 2, Pravda P., Žalud, Novák a mladší (97/98) také vyhráli v poměru 9:2 (2:1, 3:0, 4:1), G: Fiala 3, Rychtárech 3, Mocek 2, Votoupal. Říká se konec dobrý všechno dobré a tak si kluci nakonec udělali radost z výhry na cestu domů.

Po sportovní stránce zanechali ve Švédsku mladí benátečtí hráči a realizační tým jistě dobrý dojem a odvedli velmi dobrou propagaci práce s mládeží v klubu HC Benátky nad Jizerou. Svědčí o tom zájem klubu IK Skara (p. Niklas Verner) přijet do Čech a odehrát v Benátkách a okolí několik přátelských utkání v příští sezóně. Kluci, ale i jejich rodiče měli možnost na vlastní kůži se seznámit s prostředím a podmínkami výchovy mladých švédských hráčů, což je jistě k nezaplacení. Poděkování na tomto místě patří vedení klubu HC Benátky nad Jizerou za podporu tomuto zájezdu.

Středa 01.04.09 - na Apríla jsme po snídani vyrazili na cestu domů. Naposledy jsme zamávali obyvatelům Annebergu a vydali se na cestu do třetího největšího švédského města Malmö. Zde jsme si prohlédli centrum města a navštívili muzeum Malmöhaus (přírodovědně, umělecko - technické). Také jsme se dojeli podívat na Öresundský most. Poté nás již čekal jen odjezd trajektem z Trelleborgu do německého Sassnitz (4 hodiny plavby) a pak přes Ústí nad Labem a Mělník domů do Benátek. Do Benátek jsme přijeli 02.04.09 kolem 7 hodiny ranní. Zájezd se vydařil, i když většina kluků byla nachlazena (asi z bazénu). Potlesk a poděkování za bezpečnou cestu patřil našim řidičům Jirkovi a Vaškovi, ale také našemu průvodci Honzovi (mimochodem on si toho potlesku užil za cestu spousty, že pánové…), který nás po celou dobu zájezdu obohacoval zasvěceným komentářem a znalostmi z historie i současnosti.

A tak naplněni spoustou nových zážitků a poznání jsme se u autobusu rozloučili a vydali každý na cestu domů. Snad někdy příště na viděnou. Jak praví motto CK Scandia-Czech Tour: „… kdo se jednou vydá na Sever, vrátí se, kdo se vrátí, chce zůstat …“

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.