15. 9. 2009 | Tomáš Nejedlo

Poprvé v historii klubu se Benátečtí střetnou se Znojmem

Druhá nejvyšší hokejová soutěž v tuzemsku otevřela své brány a na hokejisty HC Benátky nad Jizerou čeká první domácí zápas. V něm se poprvé ve své historii střetnou s celkem ze Znojma. Dlouholetý účastník nejvyšší soutěže prodal po loňské sezóně extraligová práva brněnské Kometě a od nového ročníku tedy nastupuje v první lize. Kádr Orlů se přes letní pauzu téměř celý změnil a podrobněji vám ho představíme níže. Benátečtí do sezóny vstoupili vskutku impozantně, na chrudimském ledě vybojovali nečekanou výhru 6:2. Podobně dobře se vedlo i Znojmu, to porazilo doma nováčka ze Šumperka v poměru 5:1. Zápas druhého ligového kola startuje na ZS v Benátkách nad Jizerou ve středu 16. září s úvodním buly v 17:30 hodin! Sledovat můžete také tradiční on-line přenos!

Představujeme soupeře - Orli Znojmo

První krůčky Znojma v organizovaném hokejovém dění jsou spojeny s rokem 1933, kdy při TJ Sokol Znojmo vznikl odbor kanadského hokeje. V roce 1935 již byl tento klub vybaven kompletní hokejovou výstrojí včetně dresů. Do povědomí širší hokejové veřejnosti se ale tento tým dostal až po šedesáti letech svého působení, v roce 1993. Do té doby se pohybovala výkonnost znojemských hokejistů na úrovni krajské soutěže. V již zmiňovaném roce 1993 ovšem vstoupil do znojemského oddílu společník česko-rakouské firmy RONJA Jaroslav Vlasák a stal se prezidentem klubu. Se svým vstupem samozřejmě přinesl i potřebné finance, Znojmo odkoupilo od odstupujícího Tábora druhou ligu a začalo stoupat. Ve druhé lize vydrželi Znojemští jen rok, v baráži totiž porazili Sokolov a vybojovali si tak postup do první ligy. Jen dvě sezóny vydrželi Orli v první lize, po úspěšné baráži s Jihlavou si moravský celek vybojoval právo extraligy, ve které působil plných deset let! Hned ve své druhé extraligové sezóně obsadili Orli neuvěřitelné druhé místo po základní části. Po sezóně 2008/09 pak přišel již zmiňovaný prodej licence do Brna. V době extraligy prošla znojemskou kabinou celá plejáda známých hráčů. Jmenujme například brankáře Tomáše Vokouna s Martinem Pruskem, či útočníky Jiřího Dopitu, Patrika Eliáše, Martina Havláta, Petera Puchera, Marka Urama a mnoho dalších. Do nové sezóny vstupují Moravané nejen s novým názvem, ale také s novým logem. Znojemští v letošní sezóně budou úzce spolupracovat právě s Kometou Brno, odkud přišel na post brankáře zkušený Luboš Horčička. V obraně působí hned trojice hráčů, která v minulosti oblékala benátecký dres. Jsou jimi Tomáš Kolafa, Petr Štrach a Tomáš Protivný. Zkušenost pak zastupují Jiří David a především pak Marian Morava, který si extraligu zahrál například v dresu Dukly Jihlava, Plzně a Třince. V útoku působí ikona znojemského mužstva. Je jím Radek Haman, kterému letos bude již rovných čtyřicet let a bude se tak řadit k jedněm z nejstarších hráčů první ligy. Od roku 1999 ve Znojmě působí také Karel Plášek, který rovněž zůstal znojemským barvám věrný a bude tak v dresu s orlem na prsou kroutit již jedenáctou sezónu. V extralize mají něco odehráno i Jiří Beroun nebo Tomáš Hradecký. Z brněnské Komety pak přišli Aleš Staněk a Peter Sojčík, kteří loňskou sezónou strávili v Třebíči. V dresu Kladna si nejvyšší soutěž rovněž zahrál Přemysl Sedlák, hráč s kanonýrskými schopnostmi.

Orli vstup do sezóny zvládli

Před dvěma tisícovkama diváků sehráli Znojemští svůj první zápas v novém prvoligové sezóně. Na domácím ledě přivítali nováčka soutěže Salith Šumperk. Povedená první třetina rozhodla o vítězství domácího celku, které nakonec vyšplhalo až k výsledku 5:1. O branky vítězného celku se postarali Jakub Svoboda, Přemysl Sedlák, Vladimír Říha, Tomáš Hradecký a Petr Hořava.

Sestavy obou celků z minulého zápasu

Tým HC Benátky nad Jizerou se představil v Chrudimi (2:6) v následující sestavě: Stejskal (Nedvídek) - Hobza, Kajínek, Lukáš, Kolmann, Pavlů, Mrkvička, Tondr, Hudíček, Skořepa, Weiss, Kudrna, Kazatel, Šinkovič, Jech, Urban, Bárta, Kica, Krupka, Nevyhoštěný, Vantuch

Celek Orli Znojmo taktéž zvítězil, v domácím zápase se Šumperkem (5:1). Vítězný tým nastoupil v sestavě: Horčička - Hořava, Morava, Štach, Protivný, Štrach, Kolafa, David - Svoboda, Haman, Plášek, Sedlák P., Hradecký, Říha, Havlík, Sojčík, Staněk, Vyletelka

Webové stránky soupeře

Více informací o znojemském hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webové portálu našeho středečního soupeře - Orli Znojmo

Rozhodčí

Dnešní utkání 2. kola první ligy bude jako hlavní rozhodčí řídit Petr Úlehla z Pardubice. Na čarách mu budou asistovat Milan Svoboda z Prahy a Kamil Zavřel z Prahy. Jmenované trojici přejeme, aby se jim v Benátkách rozhodovalo co nejlépe.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!