22. 9. 2009 | Tomáš Nejedlo

K řece Jizeře míří jihlavská Dukla

Hokejový kolotoč jménem první liga se již naplno rozjel a na programu aktuálně je 4. kolo, v němž benátečtí hokejistém na svém ledě přivítají věhlasnou Duklu Jihlava. Klub z Vysočiny před sezónou vyhlásil útok na příčky nejvyšší. V dosavadních třech zápasech jihlavští dvakrát vysoko zvítězili a jednou těsně prohráli. Jediným přemožitelem Dukly je zatím Šumperk, který na Horáckém zimním stadionu v minulém kole vyhrál 6:5. Utkání startuje na zimním stadionu v Benátkách ve středu 23. září s úvodním buly v 17:30 hodin. Utkání můžete rovněž sledovat v podrobném on-line přenosu!

Představujeme soupeře - HC Dukla Jihlava

Od roku 1956, kdy vzniklo hokejové mužstvo HC Dukla Jihlava, uběhlo mnoho let. Převážnou část z této doby patřilo jihlavské mužstvo mezi to nejlepší, co bylo ve světovém hokeji k vidění. Bývaly časy, kdy v reprezentačním výběru hráli nejdůležitější roli hráči, kteří oblékali jihlavské červenožluté dresy. Velkou zásluhu na tom měla armáda, neboť právě její zásluhou museli za Duklu hrát ti nejlepší z hokejových branců. Přesto většina z nich dorostla mezi hokejové osobnosti právě až během svého působení v Jihlavě.

V období 1966 až 1972 Dukla opanovala československou ligu, výsledkem bylo šest titulů v řadě. Podobnou sérii měla i v letech 1981 až 1985, kdy její hráči celkem čtyřikrát zvedli nad hlavu pohár pro mistra ligy. Po roce 1991 však šel jihlavský hokej stále níž a níž a v sezóně 1998/99 dokonce Jihlava spadla do první ligy. Díky podpoře města se podařilo hokej v tradiční baště udržet. Mezi extraligovou elitu se Dukla opět podívala v sezóně 2004/05. V nejvyšší soutěži však vydržela jen rok. Mezi nejlepší hráče jihlavské historie řadíme bratry Jaroslava a Jiřího Holíkovi, Josefa Augustu, Jana Hrbatého, Jaroslava Benáka, Libora Dolanu, Petra Vlka, Viktora Ujčíka mnoho dalších.

Pojďme si nyní představit aktuální kádr našeho dnešního soupeře. Pozici jedničky v brance si drží Milan Řehoř, který má dokonce vyřízeny střídavé starty do extraligové Mladé Boleslavi. Extraligou ostřílení jsou obránci Tomáš Ficenc, Rostislav Malena či Jiří Dobrovolný. Největší chloubou Dukly je však bezesporu útok. Zárukou kanadských bodů jsou členové první elitní formace Oldřich Bakus a Daniel Hodek. Tradiční várku branek a nahrávek přidává také Ladislav Rytnauer, tradiční opora žluto-červené enklávy. Extraligu ve Znojmě si v loňské sezóně zahrál např. Tomáš Čachotský. Zkušeným borcem je také Jaroslav Mareš. Dravé mládí zastupuje např. Daniel Polcar, sedmnáctiletý syn slavného otce.

Kvalitní posilou bezesporu je také slovenský rychlík Juraj Minčák. Z mužstva naopak odešli například Vladimír Říha, Petr Štrach a Tomáš Hradecký do konkurenčního Znojma. Dres s Ježkem na prsou letos nebude oblékat také David Dolníček, jenž putoval na hostování do Třebíče. Z hostování se do pražské Sparty vrací nadějný gólman Filip Novotný. Trenérem mužstva je jihlavská ikona Josef Augusta, který v minulosti vedl dokonce i českou reprezentaci!

Jihlavský úvod sezóny

Tři odehrané zápasy, šest bodů. Přesně taková bilance náleží Dukle Jihlava. V úvodním kole si svěřenci trenéra Augusty poradili v derby s Třebíčí s výsledkem 7:2. V derby utkání Jihlva nedaleka nedalému sokovi pražádnou šanci. Dvakrát se mezi střelce zapsala nová posila Juraj Minčák.
Ve druhém kole Dukla překvapila Hradec Králové, kde zvítězila vysoko 5:1. Hradečtí sice Fořtovou trefou vedli, ale hosté dokázali výsledek otočil a nakonec překvapivě vysoko vyhrát.
Na domácím stadionu však Dukla výhru nepotvrdila, neboť překvapivě podlehla šumperským Drakům v poměru 5:6. Vítěznou branku vstřelil v 54. minutě někdejší Třinečák Jiří Hašek.
Nejproduktivnějším hráčem našeho dnešního soupeře je Oldřich Bakus se sedmi body. Obráncům vévodí Rostislav Malena se čtyřmi body.

Sestavy obou týmů z minulého kola

Tým HC Benátky nad Jizerou se představil v Chomutově (2:0) v sestavě: Stejskal (Nedvídek) - Hrach, Hobza, Kajínek, Lukáč, Mrkvička, Kolmann, Pavlů, Drábek - Hudíček, Skořepa, Weiss - Kudrna, Kazatel, Dušek - Jech, Urban, Bárta - Kica, Krupka, Vantuch.

Celek HC Dukla Jihlava nastoupil v domácím střetnutí s Šumperkem (5:6) ve složení: Řehoř - Staněk, Malena, Ficenc, Takáč, Chvátal, Kašpar, Dobrovolný, Březina - Hodek, Bakus, Čachotský - Rytnauer, Minčák, Man - Krupka, Bezděk, Hrbatý - Fiedler, Hanzal, Suk.

Webové stránky soupeře

Více informací o jihlavském hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webové portálu našeho středečního soupeře - HC Dukla Jihlava

Rozhodčí

Utkání 4. kola první hokejové ligy bude jako hlavní rozhodčí řídit Lukáš Klimecký z Přerova. Na čarách mu budou asistovat Tomáš Brabec z Brna a Jiří Chocholouš z Brna. Jmenované trojici přejeme, aby se jim v Benátkách rozhodovalo co nejlépe.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.