27. 11. 2009 | Tomáš Nejedlo

K řece Jizeře míří lídr z Ústí nad Labem!

První hokejová liga v sobotu pokračuje 25. kolem a hokejisté HC Benátky nad Jizerou se po středečním zápase s Šumperkem opět představí na domácím ledě. Jejich soupeř bude více než zdatný. Přijede totiž vedoucí tým tabulky – HC Slovan Ústečtí Lvi. Na ústeckém ledě nastoupily Benátek s Markem Pincem v sestavě. Kvalitní gólman se stal ústřední postavou střetnutí a i díky němu domácí zvítězili jen 1:0. V prozatím posledním kole Slovan na domácím ledě nestačil na Znojmo, když mu podlehl v prodloužení v poměru 2:3. Lvi jsou lídrem tabulky a před druhým Chomutovem mají náskok sedmi bodů. Zápas startuje na benáteckém zimním stadionu v sobotu 28. listopadu a úvodní buly bude vhozeno v 17 hodin! Sledovat můžete také tradiční on-line přenos!

Představujeme soupeře - HC Slovan Ústečtí Lvi

Počátky hokeje v Ústí n. L. sahají až těsně ke konci II. světové války. V roce 1945 se dala dohromady skupina nadšenců v čele s Jaroslavem Kropáčkem a v r. 1946 založila klub ledního hokeje Sokol Ústí nad Labem. Po několika měsících po vzoru pražského jmenovce založili klub LTC (1946 - 1948).

Deset let trvala hokejistům Slovanu Ústí nad Labem cesta z hokejového suterénu, z nejzanedbanějších míst hokejové mapy Česka mezi hokejovou českou smetánku. V roce 1997 ekonomicky vyždímaný klub odprodal práva na I. ligu Chomutovu. V následující sezoně skončil až dvanáctý ve II. lize. Od té doby stoupá vzhůru, po třech sezonách ve II. lize strávil sedm o stupínek výš a v ročníku 2007/08 si vyzkoušel roční anabázi mezi českou elitou.

Pojďme nyní nahlédnout do kabiny ústeckých Lvů a představit si kádr sobotního soupeře. Brankářský post patří mezi silné stránky Severočechů. Působí tam totiž trojice brankářů se zkušenostmi z extraligy. Dušan Salfický a Zdeněk Orct jsou jména v hokejovém prostředí velmi známá. Oba mají na svém kontě nespočet odchytaných zápasů v naší nejvyšší soutěži a také zkušenosti s reprezentací. Salfický se vrátil ze střídavého startu v ligové Plzni, a tak proti Benátkám nastoupí buď on, nebo Zdeněk Orct, který do Ústí přišel v letním období z Kladna. Třetím gólmanem je Radek Fiala, který byl v sezóně 2005/06 vyhlášen nejlepším extraligovým nováčkem. Sezónu strávil v Litvínově.

Obranné řady Ústeckých víceméně zůstaly v souladu s loňskou sezónou. Nejproduktivnějšími obránci jsou Jiří Zeman s Janem Kloboučkem. Novou posilou zadních řad je litvínovský Milan Vobořil. Roman Němeček naopak kromě povinností v Ústí vypomáhal také extraligové Mladé Boleslavi.

Statistikám mužstva vévodí trojice noviců v ústecké kabině. Sedmnáct kanadských bodů nasbíral velezkušený Jan Alinč, který do Ústí přišel z německého Duisburgu a zatím splňuje očekávání klubu. Šestatřicetiletý veterán v minulosti oblékl mj. dresy Karlových Varů, Slavie Praha či Litvínova. Druhým nejproduktivnějším hráčem je slovinský reprezentant Rok Pajič, jenž v loňském ročníku nastupoval převážně v prvoligovém Vrchlabí. Zahrál si však také v extraligové Mladé Boleslavi. Momentálně má na kontě za 12 branek a 7 asistencí již 19 kanadských bodů. V jednom týmu se opět potkali bratři Roman a Michal Pšurní. A právě Roman Pšurný je momentálně v žebříčku bodování na úplné špici, neboť nasbíral 20 bodů! V útoku však nastupují další neméně kvalitní hráči, stačí zmínit třeba Pavla Janků, Milana Mikulíka či Davida Pazourka. Přísun kanadských bodů zajišťuje také rychlík Marek Hovorka.

Realizační tým Lvů doznal oproti loňsku výrazných změn. Do Švédska odešel Miloslav Hořava a jeho asistent Jan Votruba pak zamířil do Pardubic. Mužstvo Slovanu tak převzal Petr Rosol, někdejší hráč a později i trenér Litvínova. Jeho asistentem je Kladeňák Milan Skrbek. Generálním manažerem Ústí je Robert Kysela, bývalý vynikající útočník Litvínova či Kladna.

Sestavy obou celků z minulého kola

Tým HC Benátky nad Jizerou se proti Šumperku (4:1) představil ve složení: Nedvídek (Stejskal) - Drábek, Kajínek, Mrkvička, Kolmann, Pavlů, Vála - Bárta, Kudrna, Skořepa, Vařecha, Nevyhoštěný, Kazatel, Krupka, Pabiška, Jech, Kica, Loskot, Urban, Kopic

Celek HC Slovan Ústečtí Lvi nastoupil v utkání proti Znojmu (2:3 pp) ve složení: Orct – Němeček, Pojkar, Klobouček, Zeman, O. Kříž, Sklenička, Gýna, Vobořil – Havlíček, Alinč, Pazourek – M. Pšurný, Hanzl, Dragoun – Šagát, Pajič, Heřman – Kloz, Vrtek, Šaffer

Webové stránky soupeře

Více informací o ústeckém hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webové portálu našeho sobotního soupeře -
HC Slovan Ústečtí Lvi

Rozhodčí

Utkání 25. kola první hokejové ligy bude jako hlavní rozhodčí řídit René Trombík z Hrádku u Jablunkova. Na čarách mu budou asistovat Jiří Jureček z Ostravy a Pavel Rychlý z Opavy. Jmenované trojici přejeme, aby se jim v Benátkách rozhodovalo co nejlépe.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!