4. 1. 2010 | Ondřej Nejedlo

Za zkušenosti z extraligy jsem rád, říká Lukáš Vařecha

Nejmladším členem prvoligového týmu HC Benátky nad Jizerou je útočník liberecké juniorky Lukáš Vařecha (na snímku). Devatenáctiletý benjamínek však už posbíral také dva extraligové starty v dresu Bílých Tygrů. V barvách Benátek se Lukášovi již podařilo skórovat, když upravil na 5:0 v domácím zápase proti lídrovi tabulky – Ústí nad Labem. V rozhovoru se například dozvíte, s kým Lukáš Vařecha nastoupil v jedné formaci vůbec k prvnímu extraligovému zápasu mezi muži.
Lukáši, v letošní sezóně jsi poprvé přes hlavu natáhl dres seniorského mančaftu. Je to velká změna hrát první ligu či extraligu oproti juniorské soutěži?
Je to určitě velká změna. Nejvíce se to projeví na přístupu hráčů, zázemí v kabině. Největší rozdíl je v rychlosti. Seniorští hráči jsou také pochopitelně více zkušení a vyzrálí.

Nakoukl jsi také do extraligy. Jak jsi tuto zkušenost vnímal? Co ti ze zápasů, do kterých jsi naskočil, utkvělo v paměti?
Za zkušenosti z extraligy jsem velice rád. V paměti mi utkvělo, že jsem v prvním střídání nastoupil po boku Petra Nedvěda a Jana Hlaváče. Jinak nezapomenutelné je určitě stát na modré čáře za zvuků naší národní hymny.

Byl jsi jedním z hráčů, kteří měli táhnout liberecké juniory do play-off. Přesto se kýžený postup nepodařil. Čím myslíš, že to bylo?
Všechny nás hrozně mrzelo, že nám postup utekl asi o dva body. Ještě však není nic ztraceno, neustále je šance postoupit. Myslím si, že v některých zápasech nám nepřálo štěstí. V dalších utkáních jsme o body přišli zaslouženě po vlastních chybách.

V zápase proti Ústí nad Labem jsi překonal zkušeného gólmana Dušana Salfického a zároveň jsi tak vstřelil premiérový gól mezi seniory. Jak bys popsal tuto situaci?
Popravdě si z té akce moc nepamatuji, po gólu jsem byl v euforii. Vím jen, že Tomáš Urban mi přenechal kotouč za brankou, poté jsem vyjel před branku, vystřelil a padlo to Salfickému mezi nohy. Za tuto branku jsem velmi rád.

Za reprezentační mládežnické výběry jsi stihl odehrát již několik zápasů. Přesto tě pozvánka na MS 20 minula. Jak moc tě to mrzelo? Čekal jsi v koutku duše, že bys mohl do Kanady jet?
V reprezentaci jsem poprvé nastoupil až letos, když byl tým pro MS již téměř poskládaný. Takže jsem ani nemyslel na to, že bych do Kanady jel. Od mala jsem si chtěl vyzkoušet, jaké to je stát na modré čáře při hymně, to se mi ve Finsku podařilo. Za to jsem strašně rád. Klukům držím palce, aby udělali nějaký úspěch.

V první polovině prosince jsi však k zápasům v dresu Benátek nenastupoval? V čem byla příčina?
Začalo mi být špatně, proto jsem navštívil lékaře. Po odběrech se zjistilo, že to prasečí chřipka není. Byla to pouze viróza.

Děkujeme za rozhovor.

Krátký profil

Lukáš Vařecha se narodil 1. března 1990, a i když nikdy nepatřil mezi vyložené střelce, dokázal se poměrně rychle prosadit a už v devatenácti letech si připsal svůj první extraligový start, když 1. října 2009 naskočil na chvilku do hry v utkání se Slavií. Proti Sešívaným si pak připsal i svůj druhý start v nejvyšší soutěži. To už ale začal vedle liberecké juniorky pravidelně hrát i za benáteckou farmu, ve které se mu poměrně dařilo. Během své kariéry nakoukl Lukáš i do reprezentace, když za výběr ČR do dvaceti let odehrál tři utkání.

Vizitka Lukáše Vařechy

Narozen: 1.3.1990
Výška: 178 cm
Váha: 72 kg
Post: útočník
Hůl: pravá
Číslo dresu: 91
Za HC Benátky: 10 záp. 2+1, +4

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.