3. 2. 2010 | Tomáš Nejedlo

Benátky vymazaly Vrchlabí a zajistily si play-off!

45., středa 3. 2. 2010
Benátky n.J. - Vrchlabí BEN - VRC
Předposlední kolo nadstavbové části první hokejové ligy mezi sebe mimo jiné svedlo také tradiční rivaly Benátky a Vrchlabí. O náboj zápasu bylo rozhodně postaráno. Vždyť oba celky před úvodním vhazováním neměly účast ve vyřazovacích bojích jistou. Po šedesáti minutách pohledného hokeje si právo nastupovat v play-off zajistily domácí Benátky, které zaslouženě získaly tři body. Týmový výkon tak hráčům od Jizery vynesl dokonce osmou příčku. Poslední zápas dlouhodobé části první ligy čeká Benátecké v sobotu na horkém třebíčském ledě.
Benátky n.J.: Stejskal (Nedvídek) - Drábek, Mrkvička, Kajínek, Pavlů, Stříteský, Hrach - Bárta, Kudrna, Skořepa, Kazatel, Nevyhoštěný, Weiss, Pabiška, Jech, Kica, Loskot, Urban, Kopic
Vrchlabí: Ševčík (Biegl) - Matějíček, Chaloupka, Čížek, Bendík, Chmelíř, Vála, Novajovský - Tvrdek, Filip, Rusnák, Gengel, Čurilla, Klimt, Kubeš, Hubáček, Látal, Procházka, Zíma, Mikšovský
Branky a nahrávky: 14. Nevyhoštěný (Pabiška, Kudrna), 15. Urban (Loskot), 46. Drábek (Kica, Skořepa), 51. Skořepa (Drábek, Bárta) - 60. Vála (Filip, Matějíček). Rozhodčí: Přikryl - Dřínovský, Jak.Svoboda. Vyloučení: 10:7 + navíc Procházka (VRC) 10 minut OT. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 422. Střely na branku: 28:33.

Fotogalerie

Komentář

Oba týmy před zápasem dělil pouhý jeden bod. I to bylo jedním z důvodů, proč mělo středeční klání tak velký náboj. Krátce po úvodním vhazování pálil po rychlé akci na branku Skořepa. Svůj cíl ale těsně minul. To byla na několik minut jediná větší příležitost, která by stála za zmínku. Kromě série vyloučení se úvod utkání nesl v opatrném duchu, protože ani jeden z týmů nechtěl hned zpočátku udělat zásadní chybu. Až při Rusnákově trestu od modré čáry pálil Kajínek. Odražený puk od zadního mantinelu se pokoušel za přesunujícího se Ševčíka prostrčit Michal Bárta, ale zkřížené hole vrchlabských beků u tyčky hostující branky tomu zabránily. O několik málo sekund později to už Benáteckým vyšlo. Na modré čáře se kotouče chopil Stříteský, jeho pokus dokázal Ševčík vyrazit na hůl Pabišky, který jej ještě s tečí Kudrny posunul na Michala Nevyhoštěného, jenž z hranice brankoviště šťouchl puk za brankovou čáru - 1:0. Šťastná branka domácí celek nabudila a o necelou minutu později se skóre měnilo podruhé. Forčekující Marek Loskot obral váhající vrchlabské beky, načasoval přesný pas na hůl Tomáše Urbana, který, ač hákován protihráčem, dokázal propasírovat kus černé gumy pod padajícím Ševčíkem až do sítě - 2:0.

Nástup do prostřední periody byl také velice opatrný. Vrchlabští hokejisté nemohli nalézt recept na překonání velmi dobře pracujícího benáteckého obranného valu v čele s pozorným Jiřím Stejskalem. Několika povedenými střelami se od modré prezentoval Jiří Matějíček. Jestliže Vrchlabí v úvodní periodě Benátky přestřílelo, ve druhé třetině se poměr střel na branku otočil. Přesně v polovině důležitého mače zkoušel obránce Kajínek od modré čáry střelu na teč, čehož využil vytáhlý Tomáš Urban, jenže tentokrát nezacílil přesně. Další dobrou příležitost domácích ke zvýšení dvoubrankového náskoku promarnil kapitán Josef Skořepa. Na šikovného forvarda hostující beci zcela zapomněli a Skořepa mířil osamocen na Ševčíka. Na poslední chvíli však zasáhl vracející se Matějíček, který Skořepu lehce zbrzdil a jeden z nejproduktivnějších benáteckých hokejistů svůj blafák do bekhendu do zdárného konce dovést nedokázal. Ke konci třetiny se na ledě připomněl také ještě v loňské sezóně v Benátkách působící Stanislav Procházka. Nová posila Vrchlabí si kvůli poznámkám k trojici rozhodčích vysloužila osobní desetiminutový trest.

Aktivně hrající Středočeši měli další možnost, jak zvýšit stávající skóre, ve 45. minutě. To kotouč před Ševčíkem vydoloval někdejší vrchlabský útočník Ctibor Jech, ale překonat svého bývalé spoluhráče se mu nepodařilo. Rozhodující moment, po němž Vrchlabští definitivně ztratili motivaci, nastal ve 46. minutě. Dokonce ve vlastním oslabení využil zaváhání soupeřových beků rychlík Kica, naservíroval přihrávku najíždějícímu obránci Václavu Drábkovi jako na zlatém podnose a zkušený zadák si se zakončením věděl rady - 3:0. Dílo zkázy mohl dokonat Urban, který se natlačil za chybující obranu hostí, ale tváří v tvář Ševčíkovi nechal hostujícího brankáře vyniknout. I přesto se Benátky čtvrté branky dočkaly. Václav Drábek pálil od modré a Josef Skořepa lehkou tečí usměrnil ránu ostřílenějšího spoluhráče do sítě - 4:0. Až poté převzali iniciativu hráči z Podkrkonoší, ale Klimtovu vyloženou šanci zázračně kryl dnes skvělý Stejskal. Z holí svěřenců trenérů Řeháčka a Setikovského uprchlo i štěstí, což nejlépe dokumentoval Matějíček, jenž trefil tyč a hned po něm brankovou konstrukci nastřelil i kapitán Gengel. V samém závěru se Vrchlabí přece jenom čestné branky dočkalo. Aleš Vála povedenou střelou pět vteřin před koncem šedesátiminutového hracího času zkazil Jiřímu Stejskalovi čisté konto - 4:1. Gólman Benátek to však tolik mrzet nemuselo. Mohl totiž společně se spoluhráči oslavit postup do play-off, zatímco Vrchlabí si to o bytí a nebytí rozdá v poslední kole s Berounem.

Ohlasy trenérů

Milan Černý, trenér HC Benátky
"Dnešní zápas byl heroický. Hráli jsme srdcem a s velkým nasazením. Nechci to nijak snižovat, ve hře byla určitě kvalita. Nemůžeme hrát jinak, než jsme hráli. Tímto vítězstvím jsme si splnili nastolený cíl. V létě jsem říkal, že boj o play-off bude do posledního zápasu, což se v podstatě potvrdilo. Samozřejmě jsme chtěli výš, než hrát play-out. Nyní se dá říct, že je to splněno. Našich letošních čtyřiašedesát bodů je o devět víc, než bylo potřeba pro kvalifikaci o play-off vloni. Dokazuje to vyrovnanost soutěže. Teď budeme chtít kousat co nejvíc. "

Josef Řeháček, trenér HC Vrchlabí
"Na začátku utkání jsme měli mírný tlak. Bohužel jsme poté dostali dvě slepené branky. První gól padl v přesilové hře, což se stává. Ten druhý prakticky vzápětí, to jsme si měli pohlídat. Soupeř nemůže takto ujet, byla to hrubá chyba v obraně. I přestože jsme měli spoustu šancí, a to i vyložených, branku jsme nevstřelili. Ve třetí třetině jsme museli otevřít hru. Hodně se faulovalo. Dostat soupeře pod tlak se nám ale nepodařilo. Pak se zápas jen dohrával. První branku jsme vstřelili pět vteřin před koncem a to svědčí o naší střelbě."

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!