11. 2. 2010 | Tomáš Nejedlo

Brány play-off se pro Benátecké otevřou ve Znojmě

Základní i nadstavbová část první hokejové ligy uplynuly rychle jako voda. Na scénu tak nyní přichází vrchol celého ročníku. V pátek bude odstartován první zápas předkola play-off tuzemské druhé nejvyšší soutěže. Hokejisté Benátek své postavení po dlouhodobé části oproti loňsku ještě o dvě místa vylepšili a z desáté pozice tak narazí na sedmé Orly ze Znojma. Proti jihomoravskému soupeři se benáteckým hráčům v letošní sezóně dařilo. Vždyť Středočeši dokázali ze čtyř vzájemných zápasů hned tři dovést do vítězného konce. Není ale třeba zdůrazňovat, že vyřazovací boje jsou úplně jiná soutěž. Úvodní dva zápasy budou sehrány na ledě znojemské Hostan arény v pátek 12. února a v sobotu 13. února shodně od 17:30 hodin!

Představujeme soupeře - Orli Znojmo

Někdejší dlouholetý extraligový účastník se může pyšnit velice slušnými diváckými návštěvami. V průběhu letošní sezóny se počet příznivců v Hostan aréně pohyboval vždy okolo patnácti set. Divácký zájem o zápasy ve vyřazovacích bojích je obecně vždy vyšší, a tak se dají v hledišti znojemského stadionu určitě očekávat dvě tisícovky fanoušků. Znojmo v novém století zkušenosti s prvoligovým play-off ještě nemá, avšak kádr je ve městě okurek natolik zkušený, aby byly v souboji s Benátkami k vidění mače opravdu vysoké úrovně.

Pojďme se nyní podívat na kádr znojemských hokejistů. V brankovišti pevnou rukou vládne ostřílený Luboš Horčička, který bez dvou zápasů odchytal celou dlouhodobou část letošní prvoligové sezóny. V době jeho nepřítomnosti se mezi tyče postavil dokonce také čtyřicetiletý trenér gólmanů Znojma Jaroslav Kameš. Někdejší opora extraligového Kladna či později také prvoligového Chomutova se může pyšnit statistikami s průměrem 2,87 branky na zápas a úspěšností zásahů 91,77 %.

Většina obránců znojemského celku měla v minulosti možnost přetáhnout přes hlavu extraligový dres. Najdeme zde několik zkušených borců, ale také i nadějných mladíků. Nejproduktivnějším zadákem je s 20 body (4+16) syn slavného otce a někdejšího trenéra Znojma Miloslava Hořavy Petr. Je o bod méně (2+17) získal v průběhu sezóny Lubomír Štach, jenž si poctivými výkony ve Znojmě vysloužil pozvánku do extraligy, konkrétně do Komety Brno. Třetím bekem z hlediska klubové produktivity je mladý Tomáš Protivný, kterého si benátečtí přízvnivci mohou pamatovat z jeho působení u Jizery v sezóně 2007/08. V letošním ročníku Protivný získal 16 bodů (6+10) a podobně jako Štach se také objevil v kádru brněnských trenérů Jeřábka a Lubiny. V obraně celku z jihu Moravy pak působí ještě dva obránci, kteří v minulosti prošli Benátkami. Jedná se konkrétně o Petra Štracha a Tomáše Kolafu.

Statistikám útočníků a potažmo tak celému týmu vládne zkušený forvard Tomáš Hradecký. Někdejší opora Mladé Boleslavi posbírala 32 bodů (15+17) a v sezóně vynechala jen dva zápasy. Druhým nejproduktivnějším ofenzivním hráčem je Přemysl Sedlák. Bývalý kolega Hradeckého z města automobilů má statistiky (8+16), což v součtu dá 24 kanadských bodů. A do třetice produktivity útočníků. Možná trochu překvapivě získal pomyslnou bronzovou korunu bodového krále nadějný Jakub Svoboda, který loňskou sezónu strávil za oceánem, konkrétně v týmu Saginaw Spirit. Letos získal o bod méně než Sedlák, tedy 23 bodů (12+11). V týmu Orlů najdeme i trojice velice zkušených borců. Jedná se konkrétně o kapitána Radka Hamana a dále pak Karla Pláška a Miroslava Baruse. Z mladíků hodně zaujal především dravý Adam Havlík.

Trenérem znojemského týmu je někdejší kouč Vsetína, Mladé Boleslavi či Mostu Jan Neliba. Ten si za svého asistenta vybral bývalého útočníka pražské Sparty a naposledy trenéra znojemské juniorky Milana Kastnera. O brankáře se pak stará Jaroslav Kameš.

Oba celky v minulém kole

Tým Orli Znojmo se představil ve 46. kole na domácím ledě proti Chrudimi (0:2) ve složení: Horčička - Hořava, Morava, David, Štach, Kolafa, Štrach, Lattner - Plášek, Barus, Svoboda, Beroun, Hradecký, Sedlák, Staněk, Meidl, Havlík, Říha, Haman, Vyletelka

Celek HC Benátky nad Jizerou nastoupil v Třebíči (4:3) v sestavě: Stejskal (21. Nedvídek) - Pavlů, Mrkvička, Drábek, Stříteský, Kajínek, Hrach, Tondr, Hobza - Kica, Urban, Loskot - Jech, Skořepa, Bárta - Kudrna, Pabiška, Vařecha - Kopic, Kazatel, Weiss

Webové stránky soupeře

Více informací o znojemském hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho soupeře - Orli Znojmo

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!