27. 9. 2011 | Tomáš Nejedlo

Na státní svátek přijede Dukla Jihlava

Ani na státní svátek první hokejová liga na svém tempu nezbrzdí. Oproti původnímu rozpisu soutěže se Benátky utkají s Jihlavou na vlastním ledě. Důvodem je totiž konání kulturní akce na Horáckém zimním stadion v Jihlavě. Úlohu hráči od Jizery nebudou mít nikterak jednoduchou, Dukla je totiž s patnácti body jen o skóre druhá za vedoucím Ústím nad Labem. Zda Benátky využijí výhodu domácícho prostředí se dozvíme už ve středu 28. září. Hrát se bude od 17:30 hodin a připraven bude samozřejmě také textový on-line přenos!

Představujeme soupeře - HC Dukla Jihlava

Od roku 1956, kdy vzniklo hokejové mužstvo HC Dukla Jihlava, uběhlo mnoho let. Bývaly časy, kdy v reprezentačním výběru hráli nejdůležitější roli hráči, kteří oblékali jihlavské červenožluté dresy. Velkou zásluhu na tom měla armáda, neboť právě její zásluhou museli za Duklu hrát ti nejlepší z hokejových branců.

období 1966 až 1972 Dukla opanovala československou ligu, výsledkem bylo šest titulů v řadě. Podobnou sérii měla i v letech 1981 až 1985, kdy její hráči celkem čtyřikrát zvedli nad hlavu pohár pro mistra ligy. Po roce 1991 však šel jihlavský hokej stále níž a níž a v sezóně 1998/99 dokonce Jihlava spadla do první ligy. Díky podpoře města se podařilo hokej v tradiční baště udržet.

Mezi extraligovou elitu se Dukla opět podívala na rok v sezóně 2004/05. Mezi nejlepší hráče jihlavské historie řadíme bratry Jaroslava a Jiřího Holíkovi, Josefa Augustu, Jana Hrbatého, Jaroslava Benáka, Libora Dolanu, Petra Vlka, Viktora Ujčíka a mnoho dalších.

Při představení kádru našeho soupeře začněme tradičně u brankářského postu. Ten se před letošní sezónou změnil velmi výrazným způsobem. Dlouholetá opora, gólman Milan Řehoř odešel do týmu ambiciózního Chomutova a v Dukle nepokračuje ani Marek Benda, jenž kryje záda Lukáši Mensatorovi v Karlových Varech. Mezi tyčemi se tak střídají mladí brankáři Dominik Halmoši a Filip Novotný.

Opory zadních řad zůstaly v jihlavském kádru i pro letošní sezónu a patří k základním stavebním kamenům defenzivní činnosti mužstva. Jedná se především o Jiřího Dobrovolného, někdejšího beka Plzně, který v extralize posbíral více než tři stovky startů, dále pak Rostislava Malenu, jenž si nejvyšší soutěž zahrál například na Kladně či ve Zlíně, a v neposlední řadě Tomáše Ficence, bývalého zadáka Vítkovic či Ústí. Všichni tři jmenovaní si dokonce tuzemskou extraligou zahráli i v Dukle Jihlava. Před sezónou navíc zadní řady přišel vyztužit lotyšský mládežnický reprezentant Kriss Grundmanis.

Po loňské sezóně se rozhodl ukončit hráčskou kariéru dlouholetý tahoun Jihlavy, útočník Oldřich Bakus. Šikovný forvard každoročně patřil ke špičce v kanadském bodování a spolu se svým kolegou z útoku Danielem Hodkem tvořili sehrané duo. Hodek však v týmu Dukly pokračuje. Nejproduktivnějším hokejistou Jihlavy je zatím rovněž zkušený Aleš Padělek, který prošel v extralize Vítkovice, Znojmo, Plzeň nebo Mladou Boleslav. Nyní si drží průměr dvou kanadských bodů na zápas! Tahouny mužstva jsou také Michal Jeslínek, Tomáš Čachotský nebo nově příchozí Radek Hubáček s Petrem Dominem.

Trenérské duo týmu je tvořeno dvěma někdejšími vynikajícími hokejisty. Hlavním koučem je Petr Vlk, bývalý československý reprezentant a útočník Jihlavy. Jeho asistentem je pak Patrik Augusta, jihlavský rodák se zkušenostmi dokonce z NHL a německé nejvyšší soutěže.

Oba celky v 6. kole první ligy

Celek HC Benátky nad Jizerou potvrdil výhru z Olomouce tříbodovým vítězstvím s Berounem. Do tříbrankového vedení poslali Benátky postupně Klimt, Kellner a Mrkvička. Po dvou brankách Poletína bylo opět o co hrát, pojistku výhře však dal při power play Skořepa. Benátky nastoupily v sestavě: Stejskal (Blažíček) - Pavlů, Jaroměřský, Říha, Vála, Kolmann, Pabiška, Mrkvička, Vitásek - Vlach, Skořepa, Klimt, Kopic, Král, Krejčík, Vařecha, Jech, Liška, Skalický, Kellner, Jonák

Tým HC Dukla Jihlava vyplenil staronového účastníka z Písku a především díky hattricku ostříleného Daniela Hodka zvítězil nakonec 4:1. Dukla nastoupila v sestavě: Halmoši - Kolafa, Ficenc, Malena, Drtina, Kaláb, Dobrovolný, Grundmanis - Čachotský, Hubáček, Hodek - Krupka, Domin, Padělek - Bezděk, Zeman, Jeslínek - Pometlo, Mikšovský, Maliník

Webové stránky soupeře

Více informací o jihlavském hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho středečního soupeře -
HC Dukla Jihlava

Rozhodčí

Středeční utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Jiří Dvořák z Českých Budějovic. Na čarách mu budou asistovat Martin Kreuzer z Veselí nad Lužnicí a David Polonyi také z Veselí nad Lužnicí. Jmenované trojici přejeme, aby se jim v Benátkách rozhodovalo co nejlépe.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!