18. 10. 2011 | Tomáš Nejedlo

Začínají odvety, do Benátek míří Chomutov

Středečním čtrnáctým kolem se první liga přehoupne do své druhé čtvrtiny a prvoligoví soupeři se tak utkají v odvetách. V úvodním kole Benátečtí vybojovali v Chomutově cenný bod a ani ve středu rozhodně neprodají kůži lacino. Tabulka také napovídá, že duel s Piráty by mohl nabídnout opravdu velmi zajímavou podívanou, vždyť druhý Chomutov a čtvrté Benátky mají shodný počet pětadvaceti bodů. Středočeši navíc bodovali již devět utkání v řadě. Samotný zápas startuje na benáteckém stadionu ve středu 19. října se začátkem v 17:30 hodin! Pro fanoušky bude samozřejmě připraven také on-line přenos!

Představujeme soupeře - Piráti Chomutov

Chomutovský hokejový klub byl založen nedlouho po konci druhé světové války v roce 1945. Klíčová byla sezóna 1993/94, kdy právě postup si většina sponzorů určila jako podmínku další spolupráce. Jenže vytyčený cíl se splnit nepodařilo. Tím se klub dostal do velkých finančních potíží. Důsledkem toho byla na zimním stadionu odstavena teplá voda, mrazírny odmítly vyrábět led, nebyly peníze na výstroj hráčů apod. To se pochopitelně odrazilo i na výsledcích mužstva, které v následujících dvou letech obsadilo 9. respektive 6. místo.

Vysvobození přinesl až rok 1997, kdy Chomutov koupil práva na 1. ligu od Ústí nad Labem. Od té doby patří KLH Chomutov k úzké prvoligové špičce. Největším úspěchem doposud byla účast v baráži o extraligu v roce 2001 proti Karlovým Varům. Názvy klubu se postupně měnily z ČSK, přes ZJS Spojené ocelárny, Sokol Hutě, TJ Baník ZJF, Baník VTŽ, VTŽ, KLH VT VTJ a od roku 1996 až po konce loňské sezóny Klub Ledního Hokeje. Před ročníkem 2011/2012 byl klub pojmenován Piráti Chomutov a přestěhoval se ze stařičké haly v Tolstého ulici do zbrusu nové moderní arény poblíž Kamencového jezera.

Také kádr Pirátů má bezesporu svou kvalitu. Představme si tedy jeho kostru. Na pozici brankáře z loňského kádru zůstal Miroslav Hanuljak, jenž letos tvoří gólmanský tandem s nově příchozím Milanem Řehořem z Jihlavy. Valnou většinu zápasů však zatím odchytal právě Hanuljak a také statistiky hovoří jasně pro něho.

Obranné řady chomutovského celku před letošní sezónou vyztužili dva urostlí zadáci ze zámoří. Českým fanouškům bude určitě známé jméno amerického beka Jeffa Jillsona, který loni tvrdil muziku v extraligových Pardubicích. Méně známý už je Kanaďan Brett Palin. Ten přišel z amerického Milwaukee. K oporám a nejproduktivnějším hráčům zadních řad patří tvrdý ostřelovač Jakub Grof, technicky velmi dobře vybavený Lukáš Pulpán. Bohaté extraligové zkušenosti pak nabízí jeden z posledních hráčů na ligové úrovni, který nosí starou lehkou helmu, David Havíř. Zkušenosti pak sbírají mladíci Jan Rutta a Martin Mazanec.

Také útočný post obsadily nové tváře. Své místo v kabině zaujali Zdeněk Ondřej z Liberce, Nikola Gajovský z Mladé Boleslavi či z finského Lahti příchozí americký útočník Dwight Helminen, jenž je momentálně v pořadí klubové produktivity útočníků na třetím místě. Se třinácti kanadskými body vede zkušený někdejší útočník Litvínova, Karlových Varů či Slavie Praha David Hruška. Druhý je někdejší českobudějovický forvard Štěpán Hřebejk. Kvalitními hokejisty pak jsou také Milanové Kraft a Procházka.

K co nejlepším výkonům a výsledkům by měl Pirátům napomáhat trenérský štáb ve složení Václav Sýkora, Jan Votruba a Petr Švehla. O gólmany se stará někdejší brankář Michal Podolka.

Oba celky ve 13. kole první ligy

Celek HC Benátky nad Jizerou doma nedal Havlíčkovu Brodu sebemenší šanci a zvítězil vysoko 5:0. Dvakrát se do Suchanovy sítě trefil Skořepa, po jedné brance pak přidali Jonák, Ulrych a Kica. Benátky nastoupily v sestavě: Blažíček (Stejskal) - Pavlů, Jaroměřský, Říha, Vála, Mrkvička, Ulrych, Pabiška - Kellner, Skořepa, Klimt, Skalický, Král, Jonák, Vařecha, Jech, Kopic, Krejčík, Bortňák, Kica.

Tým Piráti Chomutov zvítězil v Písku přesvědčivě 5:1. Chomutovští tak zvítězili již počtvrté v řadě. Piráti nastoupili v sestavě: Hanuljak (Řehoř) - Bartejs, Jillson, Rutta, Havíř, Palin, Mrázek, Grof - Kůs, Sikora, Seman - Endál, Fiala, Hromas - Helminen, Kraft, Hřebejk - Hruška, Gajovský, Procházka - Heřman

Webové stránky soupeře

Více informací o chomutovském hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho středečního soupeře -
Piráti Chomutov

Rozhodčí

Utkání 14. kola bude jako hlavní rozhodčí řídit Jiří Dvořák ze Srubce u Českých Budějovic. Na čarách mu budou asistovat Michal Jílek ze Strakonic a Martin Šperl z Písku. Jmenované trojici přejeme, aby se jim v Benátkách rozhodovalo co nejlépe.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!