26. 2. 2012 | Tomáš Nejedlo

Prvoligové play-off startuje, Benátky budou čelit Olomouci!

Dvaapadesát kol trvající základní část první hokejové ligy je minulostí a ve druhé nejvyšší tuzemské soutěži nastává pro mnohé nejdůležitější období. Startují totiž vyřazovací boje, které rozdělí týmy na více a méně úspěšné. Pořadí v tabulce přisoudilo benáteckému celku třetí Olomouc, a tak se Středočeši v sérii hrané na čtyři vítězné duely utkají právě s Hanáky. Favoritem série jsou pochopitelně Kohouti, ale Benátečtí se pokusí překvapit. Vše začne nejprve na olomouckém ledě. Hrát se bude v pondělí 27. února a v úterý 28. února. Oba duely začnou shodně v 18 hodin! Průběh pondělního zápasu můžete tradičně pomocí on-line přenosu!

Představujeme soupeře - HC Olomouc

Olomoučtí patří k tradičním soupeřům Benátek ve čtyřletém působení celku od Jizery ve druhé nejvyšší soutěži. Pamětníci ještě vzpomenou na ročník 2002/03, kdy se oba celky střetly v baráži o druhou hokejovou ligu. Z postupu se tehdy radovali Olomoučtí, v jejich sestavě byl i Jiří Dopita, který se shodou okolností před letošní sezónou opět do Olomouce vrátil. Je totiž majoritním vlastníkem samotného klubu. Sluší se ještě úvodem říci, že HC Olomouc je prvním mistrem samostatné české extraligy!

Jedničkou týmu již několik sezón je Štefan Žigárdy, který se ovšem v letošní sezóně pravidelně střídá se svým mladým a talentovaným kolegou Liborem Kašíkem ze Zlína. Devatenáctiletý talent byl dvojkou na letošním šampionátu dvacetiletých a v Olomouci má skvělé statistiky. V šestadvaceti odchytaných zápasech má totiž průměr obdržené branky na zápas 1,81 a úspěšnost zásahů téměř 95 %! Lze jen těžko odhadovat, kdo z této vyrovnané dvojice se v úvodních duelech představí mezi třemi tyčemi.

K nejzkušenějším zadákům v sestavě Hanáků patří trojlístek Alexandr Lhotský, Jan Mikel a Jakub Bartoň. První dva mají zkušenosti z působení v Kometě Brno, Bartoň si nejvyšší soutěž epizodně zahrál v Pardubicích, Znojmě či Vítkovicích. Produktivitu po základní části ovládl Jakub Bartoň, posbíral jednatřicet kanadských bodů a skončil na čtvrtém místě v pořadí produktivních beků celé soutěže!

Bezesporu nejslavnějším jménem a osobností v útoku je Jiří Dopita. Dvaačtyřicetiletý veterán budí respekt nejen svými úspěchy a svou postavou, ale také vysokým věkem. Je totiž zřejmě nejstarším hokejistou letošního ročníku první ligy. A týmu má navíc stále co dát. Do Olomouce, kde začal hrát mezi seniory už v sezóně 1987/88, se tak opět vrátil jako aktivní hráč. Dalšími zkušenými bývalými extraligovými hokejisty jsou například Milan Ministr či Pavel Selingr. Nejproduktivnějším hráčem je Petr Haluza s 42 body, druhým pak bývalý vsetínský forvard Radim Kucharczyk s 40 body a třetí místo zaujímá Michal Pšurný, majitel 32 kanadských bodů. Na ofenzivu Hanáků si budou muset Středočeši dát velký pozor.

Trenéry olomouckého celku jsou pánové Petr Fiala a Jan Tomajko, který je někdejším úspěšným extraligistou i reprezentantem – zahrál si ve Vsetíně, Spartě Praha, Olomouci, Liberci nebo na Kladně.

S Olomoucí v letošní sezóně

Tak, jako s ostatními prvoligovými týmy, i s Olomoucí sehráli Benátečtí v letošní sezóně celkem čtyři mistrovské duely a bilanci v nich mají oba celky téměř vyrovnanou. Co se bodů týče, lépe v tomto minisouboji na tom je Olomouc. V prvním letošní duelu zvítězili Benátečtí na Hané v prodloužení 4:3. Zajímavostí utkání bylo, že tři ze čtyř branek hostí vstřelili obránci. Za Olomouc se dvakrát trefil vůdce Dopita. U Jizery Kohouti soupeři porážku oplatili i s úroky. Kvalitním výkonem totiž domácí téměř k ničemu nepustili a zvítězili nakonec 3:1.

Ovšem třetí zápas se svěřencům trenérů Černého, Škalouda a Nečase výsledkově hrubě nevydařil. V plecharéně, jak se zimnímu stadionu v Olomouci přezdívá, totiž Benátky prohrály 1:8, což je nejvyšší prohra v letošní sezóně. Částečná odplata přišla ve čtvrtém letošním měření sil, po vyrovnaném boji totiž v penaltách o výhře Benátek 2:1 rozhodl druhý nejproduktivnější hráč první ligy Lukáš Král.

Oba celky v 52. kole první ligy

Celek HC Benátky nad Jizerou v posledním kole v oslabené sestavě na ledě Havlíčkova Brodu srdnatě bojoval, přesto nakonec prohrál 1:3. Benátky nastoupily v sestavě: Blažíček (Stejskal) - Jaroměřský, Niko, Vála "C", Říha, Pabiška, Šimek - Jonák "A", Skořepa "A", Skalický - Kopic, Vlach, Jech - Vařecha, Liška, Kellner - Weiss, Kouřil, Jánošík.

Tým HC Olomouc v 52. kole doma zdolal Jihlavu 3:2, což definitivně rozhodlo o tom, že Olomoučtí skončí po základní části na třetím místě. Kohouti nastoupili v sestavě: Kašík – Lhotský, Staněk, Bartoň (C), Ondrušek, Janáček, Kotvan, Nedbálek – Kucharczyk, Dopita, Selingr – Pekr, Řípa, Haluza – Pšurný, Ministr, Šlahař – Walker, Kolouch, Kucsera.

Webové stránky soupeře

Více informací o olomouckém hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho soupeře -
HC Olomouc

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.