19. 10. 2012 | Tomáš Nejedlo

Benátky čeká další domácí duel, přijede druhé Ústí

Hokejisté Benátek dokázali v minulém domácím utkání prolomit sérii čtyř porážek v řadě a v posledním utkání první čtvrtiny soutěže doma přehráli Třebíče bez inkasované branky 2:0. Již v sobotu čeká svěřence trenérského triumvirátu Černý, Škaloud a Nečas další domácí zápas, který nebude rozhodně jednoduchým. K řece Jizeře totiž přijede každoroční aspirant na ty nejvyšší příčky v tabulce a v současné době druhý tým soutěže HC Slovan Ústečtí Lvi. Ústečtí v minulém kole utrpěli teprve třetí porážku v letošním prvoligovém ročníku, v Šumperku podlehli domácím Drakům 3:4. Vzájemný zápas má na benáteckém zimním stadionu v sobotu 20. října svůj začátek v 17:00 hodin a jeho průběh nabídne rovněž tradiční on-line přenos!

Představujeme - HC Slovan Ústečtí Lvi

Počátky hokeje v Ústí n. L. sahají až těsně ke konci II. světové války. V roce 1945 se dala dohromady skupina nadšenců v čele s Jaroslavem Kropáčkem a v r. 1946 založila klub ledního hokeje Sokol Ústí nad Labem. Po několika měsících po vzoru pražského jmenovce založili klub LTC (1946 - 1948). Názvy klubu se postupně od původního LTC měnily na ZSJ Armaturka, TJ Chemička, TJ Slovan až na nynější HC Slovan Ústečtí Lvi. Deset let trvala hokejistům Slovanu Ústí nad Labem cesta z hokejového suterénu, z nejzanedbanějších míst hokejové mapy Česka mezi hokejovou českou smetánku.

V roce 1997 ekonomicky vyždímaný klub odprodal práva na I. ligu Chomutovu. V následující sezoně skončil až dvanáctý ve II. lize. Od té doby stoupá vzhůru, po třech sezonách ve II. lize strávil sedm o stupínek výš a v ročníku 2007/08 si vyzkoušel roční anabázi mezi českou elitou. Po sestupu Ústí opět patří k nejpřednějším celkům první hokejové ligy a v ročnících 2008/09 a 2010/11 se v baráži shodně s Mladou Boleslaví neúspěšně pokoušelo opět proklouznout do extraligy. Lvi se mohou pochlubit modernou arénou extraligových parametrů, která pojme až 6500 diváků, z toho téměř pět tisícovek sedících.

Přes letní přestávku se změnil nejenom ústecký kádr, ale také vedení klubu. Generálním manažerem již není Robert Kysela, který odešel do Litvínova, nýbrž ještě loni ústecký kapitán Jan Klobouček. Sportovní ředitel Jaromír Šindel zároveň zastává pozici hlavního trenéra. Jeho asistenty jsou pánové Jiří Mička a Tomáš Mareš.

V brankovišti se i ve svých dvaačtyřiceti letech bude stávat soupeřovým hráčům postrachem fantom Zdeněk Orct, který tak zároveň bude jedním z nejstarších aktivních hráčů první ligy. Trojici s ním utvoří o poznání mladší gólmani Vladislav Koutský a Michael Petrásek. Devět duelů zatím odchytal někdejší pardubický, chrudimský či královéhradecký gólman Vladislav Koutský, Orct nastoupil šestkrát. Oba dva si pak drží úspěšnost svých zákroků nad devadesáti procenty.

V obraně patří k nejzkušenějším Zbyněk Sklenička nebo Lukáš Poživil. Oba dva mají v extralize už něco odehráno a zatím jsou na prvních dvou místech v kanadském bodování obránců. Dalším hráčem v defenzivě, na kterého budou Ústečtí spoléhat, je určitě Petr Hořava, který vloni patřil k produktivním zadákům, letos zatím posbíral čtyři body. Do týmu se pak zapracovávají mladí zadáci. Ať už to budou Jakub Grin, Ondřej Holomek či Vladimír Brož, syn ústeckého maséra.

Také útok doznal jistých změn, řada zkušených hráčů však v týmu zůstala a budí soupeřových obran. Jména jako Lukáš Handlovský, Tomáš Sýkora, Daniel Boháč, David Ludvík nebo Jaroslav Roubík pravidelně zajišťují kanadské body. Poprvé v historii klubu se navíc v kádru objevuje hokejista ze zámoří - jedenadvacetiletý americký útočník Cody Hess, jenž ovšem zatím sehrál jen šestici zápasů. Produktivitu ústeckých forvardů i celé první ligy suverénně vede Jaroslav Roubík, který ve 13 duelech posbíral za 10 gólů a 13 asistencí již 23 bodů a v prvoligovém srovnání vede o pět bodů před druhým olomouckým Matějem Pekrem.

Oba celky v posledním utkání

Celek HC Benátky nad Jizerou po čtyřech porážkách konečně naplno bodoval. V domácím prostředí porazil bez inkasovaného gólu Třebíč 2:0, když o branky se postarali Jánošík a Skalický. Benátky nastoupily v sestavě: Vošvrda (Stejskal) - Jaroměřský, Kolmann, Jánošík, Kajínek, Štich, Moravec, Říha, Ulrych - Bortňák, Skořepa, Klimt, Skalický, Král, Špaček, Vařecha, Liška, Jonák, Maďar, Jech, Kopic.

Tým HC Slovan Ústečtí Lvi ztratil body na ledě Šumperka, kde se moc často nevyhrává. Letos se o tom přesvědčily i Benátky, stejně jako největší favorité Mladá Boleslav a nyní právě Ústí. Severočeši v podhůří Jeseníků prohráli 3:4. Slovan nastoupil v sestavě: Orct - L. Poživil, do 40. Smetana, do 40. Grin, do 40. Holomek, Vl. Brož, Špelda, F. Pavlík, Vobořil - R. Kovář, Roubík, Rod - J. Kloz, do 40. Hess, Handlovský - Sklenička, M. Čermák, do 40. Pořický - P. Přeučil, Daniel Boháč, Laš.

Webové stránky soupeře

Více informací o ústeckém hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho sobotního soupeře -
HC Slovan Ústečtí Lvi

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.