8. 11. 2012 | Tomáš Nejedlo

Byl bych rád, kdyby chodilo více diváků, přeje si Bohumil Bartoň

První hokejová liga odkrojila dvacet dílků z koláče dvaapadesáti zápasů základní části a my jsme si k redakčnímu mikrofonu pozvali muže nejpovolanějšího – prezident benáteckého hokejového klubu pana PhDr. Bohumila Bartoně (na snímku). S ním jsme zhodnotili nejen dosavadní průběh soutěže, ale zaměřili jsme se i na spolupráci s libereckými Bílými Tygry, derby zápasy s Mladou Boleslavi a opomenout jsme samozřejmě nemohli ani mládež HC Benátky. Více už v následujících řádcích.

První liga má za sebou devatenáct odehraných kol. Jak se vy osobně díváte na současné benátecké výkony a výsledky?
Po přípravné části, kdy jsme měli vynikající výsledky, a také po prvních dvou mistrovských zápasech vše nasvědčovalo tomu, že navážeme na loňskou sezónu, v níž jsme se pohybovali mezi prvními šesti týmu, a vše bylo bez problémů. V současné době ale spokojeni být nemůžeme, protože se pohybujeme v dolních patrech tabulky a při vyrovnanosti soutěže nebude vůbec jednoduché vyhnout se play-outu. V posledních třech zápasech nastalo zlepšení a já hlavně doufám, že zvládneme domácí zápasy a ještě se nám podaří nějaké body přivézt z venkovního prostředí. Podle mého soudu do konce té druhé čtvrtiny soutěže je nezbytností mít 34 bodů, v současnosti nám jich dvanáct ještě chybí. Mužstvo svou kvalitu určitě má, bohužel se to ne vždy zatím promítlo do výsledků.

Jak moc těžké bude zopakovat loňský úspěch – šesté místo po základní části a napínavou čtvrtfinálovou sérii. Říká se, že úspěchy bývá těžké zopakovat, kde byste si přesto přál na konci soutěže benátecký tým vidět?
Při tradičním předsezónním setkání s partnery jsem byl trošku zdrženlivější. Panovala tam totiž velká euforie, že když jsme loni byli šestí, můžeme letos nakouknout ještě do vyšších příček. Pro mě osobně bude úspěchem, když budeme hrát play-off a vyhneme se záchranářským starostem. Při tříbodovém systému dvakrát prohrajete a vše vám rychle utíká. Naopak vrátit se na pozice, které by zajišťovaly potřebný klid, není vůbec jednoduché.

Spolupráce s Bílými Tygry probíhá již pátou sezónu. Jak je vůbec nastavena migrace hráčů, jaká je spokojenost se spoluprácí a co byste si na této bázi přál do budoucna?
Myslím si, že otázka spokojenosti by měla být spíše mířena na vedení Bílých Tygrů, do jaké míry je spokojenost s farmou. Z pohledu benáteckým funkcionářů můžu říci asi toto: vše má svůj systém, celá řada hráčů se dokázala prosadit do extraligového kádru. Na druhou stranu se trošku obávám toho, jakou kvalitu budou mít současní liberečtí junioři a dorostenci, kteří by se automaticky měli posunout do první ligy. Samozřejmě bude po skončení páté sezóny nutnost si společně sednout, zvážit všechna pro a proti, a my bychom byli určitě rádi, kdybychom v tomto nastaveném trendu mohli pokračovat.

V Liberci skončil trenér Marian Jelínek. Může to mít nějaký dopad na spolupráci v letošní sezóně?
Nevím, jestli mi přísluší právě toto hodnotit, ale tak, jak tomu bylo v minulosti, kdy hráči, kteří nebyli v extraligovém týmu plně vytíženi, by měli hrát na farmě. První liga totiž svou kvalitu rozhodně má a hráčům to pomáhá.

V posledním extraligovém zápase Tygrů ve Zlíně vedl tým společně s Filipem Pešánem benátecký kouč Milan Černý. Myslíte si, že by mohl být právě on kandidátem na uvolněný post trenéra?
Milan Černý je v Benátkách čtyři roky a já jsem opakovaně prohlásil, že je to trenér, kterého si nesmírně vážím. Jeho tréninky jsou perfektně propracované. Já osobně bych mu přál pracovat v extraligovém týmu, ale to je otázkou pro vedení Liberce.

V současné době se řada hráčů nevejde do dvaadvacetičlenného kádru pro utkání. Je nějaká možnost, že by byli uvolněni, ať už v rámci střídavého startu, do jiného týmu nebo soutěže?
Manažer Bartoloměj Salanský se snaží těmto hráčům najít uplatnění. Ale tím, že je výluka NHL a další hráči se tak posouvají do první, potažmo druhé ligy. Vzniká tak přetlak a není jednoduché hráče uplatnit tak, aby se do toho daného celku začlenili.

Po jedenácti letech se v mistrovském zápase v Benátkách představila Mladá Boleslav. Duel doprovázela vynikající atmosféra. Jak vy osobně prožíváte tyto derby zápasy? Dají se nějak porovnat s minulostí?
Když jsem v Benátkách trénoval, tak se hrály okresní druholigové derby zápasy. V současnosti jsem strašně rád, že oba dosud odehrané zápasy se těšily velkému diváckému zájmu. Zejména pak ten druhý zápas, který se hrál u nás, nabídl divákům to nejlepší, co nabídnout mohl. Padlo jedenáct gólů a mě těší, že za stavu 1:4 a poté 2:6 jsme nerezignovali a nescházelo mnoho, abychom i vyrovnali. Utkání svou kvalitu rozhodně mělo a bylo by dobře, kdybychom takových zápasů v Benátkách viděli během sezóny více, protože v takové atmosféře se hráčům hned jinak hraje. Je obecně známo, že bez diváků se hokej hrát nedá.

Vyjma derby s Mladou Boleslaví si zatím do ochozů benáteckého stadionu příliš diváků cestu nenachází. Myslíte si, že za to může i uzavírka příjezdové Soumarovy ulice, které je v současné době v rekonstrukci?
Těch aspektů je tu více, nejenom tento jeden. Když se podíváme na návštěvnost na prvoligových stadionech, tak sedmitisícové město, jakým jsou Benátek, se tomu průměru nevymyká. Já bych byl rád, kdyby diváků chodilo více, ale nevím, jakými prostředky toho docílit. Stadion je chladný, to samozřejmě víme. Ale v globálu je to celý komplex problémů, nad kterými bychom se měli zamyslet. Ale nedomnívám se, že by sem chodilo méně lidí, ve vztahu k počtu obyvatel, než je tomu v jiných městech.

Co vlastně vedení benáteckého hokeje pro diváky v letošní sezóně připravilo?
Je tu tradiční dlouhodobá soutěž, která svou hodnotu má. Řada diváků chodí a sbírá kupóny, protože ví, že ta pravděpodobnost vyhrát kvalitní cenu, je velká. Těžko se v těchto podmínkách dá pro diváka něco mimořádného vymyslet. Znovu opakuji, že první liga má svou kvalitu má a kdo hokeji rozumí, tak do hlediště přijde. Spousta týmů má ve svém kádru řadu kvalitních hokejistů, což samo o sobě je pozvánkou pro diváky. Co se týče občerstvení a podpůrných záležitostí, to je u nás na dobré úrovni. Dále máme v první lize nejnižší vstupné. To jsou všechno aspekty k tomu, aby si divák cestu na hokej našel.

V Benátkách se vytvořil fanklub s řadou mladých lidí. Jaká je spolupráce právě mezi „kotlem“ a vedením klubu?
Pravidelně se scházíme a doufám, že lidí, kteří budou chodit, bude více. Fanklub čítá okolo dvaceti lidí a optimální by samozřejmě byl větší počet a hlubší spolupráce. To však musí přicházet ze strany lidí, kteří ten fanklub tvoří. Pokud přijdou s reálným požadavkem, tak jim rádi vyjdeme vstříc. Tak, jak je tomu v jiných klubech, i tady by měli členové fanklubu přicházet s nějakými náměty.

Pojďme si také říct něco o benátecké mládeži, která je zde na ligové úrovni. Kdybychom se mohli zastavit u každého z šestice mládežnických celků...
Co se týče mládeže, tak nejsme spokojeni se sportovními výsledky staršího a mladšího dorostu, což jsme nyní několikrát probírali. Byli jsme zde zvyklí se pohybovat na jiných pozicích a do konce tohoto týdne vydáme rozhodnutí, neboť jsme si plně vědomi toho, že pád z dorostenecké ligy by znamenal velký problém pro budoucnost mládežnického hokeje v Benátkách. Znovu opakuji, že do pátku vydáme jednoznačné komuniké, kde se rozhodneme, jakými kroky se dále budeme ubírat tak, abychom mládežnický hokej v Benátkách zachránili. V žákovské kategorii se pohybujeme ve středu tabulky, což odpovídá našim možnostem. Radost mi dělá přípravka, kde se dostatečné množství trenérů věnuje mladým adeptům, protože hokej je náročný finančně a časově a jen kvalitní trenérská práce je zárukou, že hráči za námi půjdou.

Již druhou sezónu zde chybí tým juniorů. Jak je s nimi zamýšleno do budoucna?
Juniorský tým by zde své opodstatnění měl v případě, že bychom hráli druhou ligu. Jestliže hrajeme ligu první, tak je problémem se do „A“ týmu začlenit i pro hráče, který hraje extraligu juniorů. Pokud v týmu nebude gró domácích hráčů, tak nemá smysl zde něco uměle vytvářet. Takže to zase povede k zamyšlení do budoucna, jak s touto kategorií naložit.

Děkujeme za Váš čas na rozhovor!

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.