11. 4. 2013 | Pavel Petr

S Bohumilem Bartoněm odešel noblesní pán

Smutek zahalil kanceláře benáteckého zimního stadionu. S odchodem PhDr. Bohumila Bartoně se hokejoví funkcionáři a příznivci zatím neumí smířit. Ještě v pátek si užíval v liberecké Tipsport Aréně výhru Tygrů v extraligové baráži, ve středu ale z čistého nebe přišla zpráva, které se jen těžko dalo a dá uvěřit. Sportovní nadšenec a člověk, který benáteckému sportu věnoval vše, co se dá, podlehl ve věku 68 let zákeřné nemoci.

Bohumil Bartoň žil pro benátecký sport, ať už to byl hokej nebo tenis. Nehleděl na čas, většinu času trávil na zimním stadionu, vidět byl na tenisových kurtech. „S Bohumilem Bartoněm jsem spolupracoval už jako činovník Písku,“ vzpomíná dnešní sportovní ředitel HC Benátky Jan Slivka. „Užší spolupráce započala před deseti lety, kdy mě on sám oslovil, jestli bych benáteckému hokeji nechtěl pomoci. To jsem akceptoval a v posledních deseti letech naše spolupráce byla velmi úzká. Byl to člověk, který pro sport obecně, a pro hokej i tenis, prostě žil. Dokázal velké věci.“

Má velkou zásluhu na tom, že se v Benátkách hraje druhá nejvyšší hokejová soutěž v rámci České republiky. V podstatě klub dokázal i finančně zabezpečit, což je v dnešní době velice složité. „ Z tohoto pohledu nám všem bude moc chybět. Navíc je třeba zmínit, že se zasloužil o dostavbu zimního stadionu, kdy se přistavěly šatny, provedlo se zastřešení, nová strojovna, mantinely. Prostě za jeho velkého přičinění sportovní stánek v Benátkách nad Jizerou dnes vypadá tak, jak vypadá. Zásluhu na tom má nejen jako prezident klubu, radní města, ale i díky svým kontaktům,“ neopomněl zdůraznit Jan Slivka.

Bohumil Bartoň stál také u přelomového rozhodnutí benáteckého hokeje. Byl totiž u startu spolupráce HC Benátky s libereckými Bílými Tygry. Už je to pět let, co ho mohl poznat také generální manažer Bartoloměj Salanský. „Pro mě to prostě byl člověk, který měl ohromné srdce. Byl z Benátek a pro Benátky doslova dýchal. Myslím si, jako to bývá vždy, až v pozdější době, kdy takový člověk odejde, si lidé uvědomí, co pro město a sport udělal. To byl prostě srdcař, prožíval každý zápas. Až jsme se o něj kolikrát báli. Nakonec to přišlo v době, kdy to nikdo nečekal. Prostě před Bohoušem smekám.“

Bohumil Bartoň skutečně intenzívně prožíval každý vyhraný i prohraný zápas. Jako správný prezident. Antonín Nečas ho mohl poznat nejen jako hráč, ale rovněž jako muž na benátecké lavičce. „Já si především myslím, že pan Bartoň byl sportovec se vším všudy. Ukazoval, jak se má sportovec chovat i v osobním životě. Mně osobně plně důvěřoval, dokázal respektovat mé názory. Nikdy nikoho sprostě neurazil. Vždy jsme problémy řešili v klidu.“

Zkrátka, s odchodem Bohumila Bartoně odešel noblesní pán.

ČEST JEHO PAMÁTCE!

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.