17. 9. 2013 | Tomáš Nejedlo

Do Benátek míří nováček z Havířova

Benáteckým se výsledkově první dva zápasy nevydařily, a tak je potřeba zabrat a získat první mistrovské body. Po daleké cestě přijede k Jizeře nováček soutěže a pro Benátecké nejvzdálenější tým – HC AZ Havířov 2010. S tímto soupeřem se Středočeši utkali v prvním prvoligovém ročníku Benátek v historii a poté ještě o rok později. Nyní se jejich cesty opět potkávají, a doufejme, že Benátečtí svého soka porazí a připíší si na třetí pokud první letošní výhru! Vzájemný zápas bude na benáteckém zimním stadionu sehrán ve středu 18. září se začátkem v 17:30 hodin! Průběh utkání nabídne také tradiční on-line přenos!

Představujeme soupeře - HC AZ Havířov 2010

Jak již bylo napsáno v úvodu, Benátečtí se s Havířovem utkali v historii jen čtyřikrát, a sice v sezóně 2008/09, tedy v historicky první v benátecké historii, a také sezónu následující. Poté však v havířovském klubu nastaly finanční problémy, spojené s dluhy, které nasekalo tehdejší vedení HC Havířov Panthers. Přitom v Havířově se čtyři roky hrála nejvyšší soutěž – extraliga! Po sestupu zpět do první ligy, kterou Panteři hráli sedm let (2003 – 2010), nejprve Havířovští působili v horních patrech tabulky, ale postupem let se propadali, až 8. ledna z důvodu již zmiňovaných finančních potíží museli odstoupit z dalších prvoligových bojů!

Hokej v Havířově zachránila skupina okolo Martina Potočného, Jaroslav Mrowiece a Jana Peterka, která vybudovala nový tým a pod historickým názvem AZ Havířov nastoupila do druhé ligy. Profesionálně vedený klub si brzy získal přízeň fanoušků a sponzorů. Úspěšnou cestu premiérovou sezonou 2010/11, mezi jejíž vrcholy patří dva vyprodané derby zápasy s Orlovou, zakončil, po výborném 3. místě v tabulce, poněkud nešťastným vyřazením ve čtvrtfinále play-off s Novým Jičínem. Hned v další sezoně však AZ vyhrál jak dlouhodobou část východní skupiny 2. ligy, tak celé play-off a postoupil do baráže, v níž skončil o jediný bod za pozicí zajišťující postup do 1. ligy. Následující sezona ale už byla pro havířovské hokejisty postupová. Opět vyhráli play-off východní skupiny 2. ligy a v následné baráži si už po pěti zápasech suverénně zajistili postup o patro výš!

Pojďme se nyní podívat na hráčský kádr, kterým prvoligový nováček pro letošní sezónu disponuje. V brance je oporou Lukáš Daneček, syn trenéra týmu Jana Danečka staršího. Na pětadvacetiletého muže s maskou se mohou Havířovští spolehnout, za sebou má i extraligové angažmá v Třinci, první ligu chytal v Prostějově či Šumperku.

Přestože týmu Azetu je velmi mladý (průměrný věk činí jen 24 let), najdeme v obraně i dva velezkušené hokejisty. Tím prvním je čtyřicetiletý veterán Patrik Rimmel, který zároveň zastává pozici sportovního manažera A týmu. Extraligu tato havířovská opora hrála už před třiadvaceti lety ve Vítkovicích, další starty v nejvyšší soutěži si pak připsal v Olomouci či právě Havířově, kam se v roce 2011 vrátil z posledního angažmá v polském Jastrzebie. Druhým ostříleným bekem je Lubomír Vosátko, nová posila před letošní sezónou. Pětatřicetiletý zadák se proslavil především ve Zlíně, s nímž získal i mistrovský titul, dále pak hrál v Třinci nebo naposledy ve slovenské Nitře. Že bude platným hráčem, ukazuje již od samého úvodu sezónu. Ve dvou zápasech nasbíral za gól a asistenci již dva body.

Nejzkušenějším útočníkem je bezesporu devětadvacetiletý Petr Kanko, který byl draftován Los Angeles Kings, kde si i v deseti zápasech zahrál slavnou NHL. Předtím působil za mořem na farmě, u nás pak za Třinec, Ústí nebo Znojmo a nyní je oporou Azetu. V útoku působí i druhý syn trenéra Danečka Jan mladší nebo syn obránce a hrajícího manažera Patrika Rimmela Mikuláš. Jinak Havířovští vsází na dravé a bojovné mládí.

Oba týmy v minulém kole

Celek HC Benátky nad Jizerou podlehl v Jihlavě, když ho srazily do kolen dva slepené góly Dukly v závěru druhé třetiny. V závěrečné části ještě při power play Podlipnik upravil na 4:1 z pohledu domácích. Benátky se představily v sestavě: Stejskal (41. Jelínek) – Jánoš, Šimek, Pyrochta, Vitásek, Niko, Ulrych, Říha – Bortňák, Skořepa, Klimt – Krejčík, Plodek, Jonák – Skalický, Mikyska, Bittner – Maďar, Pabiška, Jech.

Tým HC AZ Havířov 2010 si v domácím prostředí proti Havlíčkovu Brodu připsal nakonec dva body za výhru 3:2 v prodloužení. O branky vítězů se postarali Jakúbek, Sztefek a Bezuška. Havířovští nastoupili v sestavě: Daneček – Vosátko, Bezuška, Krisl, P.Rimmel, Graca, Koma, Deutsch – Kolařík, Haas, Kanko – Šlahař, Jakúbek, Daneček – Sztefek, Pechanec, Škumát – Maruna, Říčka, Klimša.

Webové stránky soupeře

Více informací o havířovském hokeji se můžete dozvědět na oficiálním webovém portálu našeho středečního soupeře -
HC AZ Havířov 2010

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.